Οι 10 πρώτοι Όμιλοι Non Life Ασφαλίσεων και η πορεία τους το 2010

Σημάδια ανάκαμψης, σε σχέση με την περασμένη χρονιά, δείχνει η ασφαλιστική αγορά Γενικών Ασφαλίσεων διεθνώς, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των 10 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. 
Για 7η συνεχή χρονιά η FUNDACION MAPFRE επιμελήθηκε την κατάταξη –βάση των δημοσιευμένων στοιχείων των εταιρειών–, στην οποία διαπιστώνουμε αύξηση των εσόδων από ασφάλιστρα και ανάπτυξη που προέρχεται κυρίως από τις εργασίες σε χώρες εκτός συνόρων της έδρας τους. 
Σύμφωνα με την έκθεση της FUNDACION MAPFRE, οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες συγκεντρώνουν παραγωγή ασφαλίστρων €195.280 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 5,2% σε σχέση με το 2009. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο χρόνο η παραγωγή ασφαλίστρων είχε καταγράψει μείωση κατά 1,8%, κυρίως λόγω των οικονομικών δυσκολιών που προέκυψαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Την πρώτη θέση στην κατάταξη εξακολουθεί να έχει ο όμιλος Allianz και οι επόμενες τέσσερις θέσεις καταλαμβάνονται και φέτος από τις AXA, Zurich, Generali και Εureko.

Μεθοδολογία της έρευνας 
Η κατάταξη βασίστηκε στον όγκο ακαθάριστων ασφαλίστρων των Κλάδων Γενικών Ασφαλίσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν συμπεριελήφθησαν ασφάλιστρα του κλάδου Υγείας*, τα οποία εντάσσονται στις Ασφαλίσεις Ζωής, αλλά συμπεριελήφθησαν εκείνα που καταχωρούνται από τις εταιρείες στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων ή διαφοροποιούνται με σαφήνεια. 
Λόγω της υιοθέτησης των IFRS 8, ορισμένοι όμιλοι διαφοροποίησαν κάποιους λειτουργικούς τομείς τους για τους οποίους παρέχουν ξεχωριστά πληροφορίες, δυσκολεύοντας τη συλλογή στοιχείων που παρουσιάζονταν σε παλαιότερες εκδόσεις της κατάταξης αυτής. Παρόλα αυτά, όπου ήταν δυνατόν τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν σε παλαιότερες εκδόσεις διατηρούνται και σε αυτήν. 
Στην περίπτωση της Groupama, η οποία σταμάτησε να δημοσιεύει πληροφορίες για τους τομείς Ζωής και Γενικών Ασφαλίσεων, προστέθηκαν τα ασφάλιστρα του κλάδου Περιουσίας και Ατυχημάτων με αυτά του κλάδου ασφαλίσεων Υγείας. 
Επιπλέον, εξαιτίας της διαμόρφωσης του λειτουργικού του τομέα, ο όμιλος Talanx, δεν δημοσίευσε συνολικό όγκο ασφαλίστρων στον τομέα Γενικών Ασφαλίστρων. Για το λόγο αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στην κατάταξη. Όμιλοι των οποίων η κύρια δραστηριότητα είναι η αντασφάλιση, επίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη. Η σύνταξη της κατάταξης ακολουθεί το κριτήριο σύμφωνα με το οποίο συνυπολογίζονται τα ασφάλιστρα ομίλων που διατηρούν αντασφαλιστικές μονάδες, αλλά δεν βασίζονται σε αυτές ως κύρια δραστηριότητά τους. 
Τα ποσά που αναφέρονται σε κέρδη αφορούν τον κλάδο Γενικών ασφαλίσεων προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας. Η έκθεση χρησιμοποιεί τον όρο «λειτουργικό αποτέλεσμα» αναφερόμενη σε κέρδη που προκύπτουν από ασφαλιστικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από επενδύσεις που συνδέονται με τη συγκεκριμένη γραμμή εργασιών. Κέρδη ή Ζημίες από άλλες επενδύσεις συμπεριλαμβάνονται υπό τον τίτλο «μη λειτουργικό αποτέλεσμα». Οι πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα φερεγγυότητας αναφέρονται σε όλες τις εργασίες κάθε ομίλου. Οι αριθμοί αναφέρονται στις «φορές» που κάθε όμιλος πληροί τις υποχρεωτικές απαιτήσεις φερεγγυότητας.

*Συνήθως όταν ο κλάδος Υγείας συνεπάγεται μαθηματικές προβλέψεις, κατατάσσεται στις εργασίες Ασφαλίσεων Ζωής

Κατάταξη 2010 -Συμπεράσματα
Το 2010 χαρακτηρίστηκε από συγκρατημένη ανάκαμψη των ανεπτυγμένων αγορών και ισχυρή δυναμική ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές. Σε γενικές γραμμές, η αύξηση του όγκου ασφαλίστρων που καταγράφουν οι μεγαλύτεροι όμιλοι Non Life ασφαλίσεων οφείλεται σε αύξηση του χαρτοφυλακίου τους, βελτίωση της τιμολόγησης και μεγαλύτερα έσοδα από τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι ίδιες οι εταιρείες, θα πρέπει να τονιστεί η καλύτερη απόδοση των λιανικών πωλήσεων σε σύγκριση με αυτή των εμπορικών ασφαλίσεων, καθώς οι τελευταίες επηρεάστηκαν πολύ περισσότερο από μια πολύ πιο αυστηρή πολιτική underwriting που υιοθετήθηκε.
Το 2010 η ασφάλιση αυτοκινήτου εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον έντονο ανταγωνισμό αλλά και την οικονομική κρίση. Την ίδια στιγμή πρέπει να συνυπολογίσουμε τις σοβαρές συνέπειες που είχαν στο δείκτη ζημιών του κλάδου οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ευρώπη αλλά και ο μεγάλος αριθμός φυσικών καταστροφών στη διάρκεια του έτους.
Σε ό,τι αφορά το Δείκτη Ζημιών (Loss Ratio) οι δείκτες για έξι από τους δέκα ομίλους, οι οποίοι παρουσιάζονται στην κατάταξη, υπέστησαν επιδείνωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στην αύξηση των Ζημιών που καταγράφηκαν ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων φυσικών καταστροφών και των αντίξοων καιρικών συνθηκών.
Το 2010 ήταν η δεύτερη χειρότερη χρονιά μετά το 1980 ως προς τον αριθμό των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα σεισμών, οι οποίοι κόστισαν πολύ ακριβά σε αποζημιώσεις αλλά και σε ανθρώπινες ζωές. Σε ό,τι αφορά ασφαλισμένες ζημιές, το πιο κοστοβόρο συμβάν ήταν ο σεισμός της Χιλής (σύνολο $8.000 εκατ.) και αμέσως επόμενο ο σεισμός στη Ν. Ζηλανδία ($4.000 εκατ.). Οι όμιλοι οι οποίοι επηρεάστηκαν περισσότερο από το σεισμό της Χιλής, ασφαλιστικά ή αντασφαλιστικά, ήταν οι Allianz, Generali, MAPFRE, RSA και Zurich.
Στην Ευρώπη, το πιο κοστοβόρο για την ασφαλιστική βιομηχανία συμβάν ήταν η καταιγίδα Σύνθια, η οποία έπληξε τη Γαλλία και τη Βορειοδυτική Ευρώπη, προκαλώντας ζημιές ύψους $2.700 εκατ. Επιπλέον, το ψυχρό κύμα που επικράτησε στην Ευρώπη, στο τέλος του χρόνου, κόστισε στους ασφαλιστές $262 εκατ.
Τα συνολικά αποτελέσματα που παρουσίασαν οι δέκα πρώτοι όμιλοι αυξήθηκαν κατά 3,4% σε σχέση με το 2009, φτάνοντας τα €13.531 εκατ. Μόνο 2 όμιλοι, η Aviva και η RSA, σημείωσαν πτώση στα αποτελέσματά τους. 
Οι πέντε πρώτοι όμιλοι συγκεντρώνουν το 70% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων. Χωρίς τις αλλαγές που επέφερε ο αποκλεισμός του ομίλου Talanx (βλ. μεθοδολογία), η κατάταξη θα παρέμενε ίδια με εκείνη του 2009.
Όλοι οι όμιλοι σημείωσαν αύξηση ασφαλίστρων, με μεγαλύτερες εκείνες της RSA (13,4%) και της Eureko (11,2%). Στην περίπτωση του ολλανδικού ομίλου, αυτή κυρίως προήλθε από τον κλάδο Υγείας λόγω της αύξησης των εισφορών της κυβέρνησης, η οποία προέβλεψε υψηλότερες απαιτήσεις στη βασική Ασφάλιση Υγείας. 

Παρατηρήσεις της Έκθεσης ανά όμιλο