Έχει μέλλον το ΕΙΑΣ;

204

Απαντά ο νέος Πρόεδρος, κ. Θεόδωρος Κοκκάλας

Έχει έρθει η ώρα για μια σημαντική αναδιάρθρωση στο ΕΙΑΣ, που θα διευρύνει τους ορίζοντές του και θα το μετατρέψει σε ένα ακόμη πιο σύγχρονο και οικονομικά βιώσιμο Ινστιτούτο, που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις των καιρών, επισημαίνει ο νέος Πρόεδρος του ΕΙΑΣ, κ. Θεόδωρος Κοκκάλας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Α.Α.» λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Όπως αναφέρει ο κ. Κοκκάλας, το ΕΙΑΣ έχει ήδη προβεί σε συζητήσεις με επιστημονικούς εκπαιδευτικούς φορείς και Πανεπιστήμια, διερευνώντας τις πιθανότητες συνεργασίας μαζί τους. Κι αυτό γιατί η αναζήτηση ενός στρατηγικού εταίρου αποτελεί μια επιθυμητή προοπτική για τη διατήρηση του σύγχρονου εκπαιδευτικού θεσμού, που αντιπροσωπεύει σήμερα το ΕΙΑΣ, για τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Κύριε Κοκκάλα, ποιοι, κατά τη γνώμη σας, ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην ανάγκη αναδιοργάνωσης του ΕΙΑΣ, ύστερα από 23 χρόνια λειτουργίας;
Θ.Κ.:
 Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι σκοπός του ΕΙΑΣ είναι η εξυπηρέτηση της ασφαλιστικής αγοράς και οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχει οφείλουν να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες που δημιουργούνται καθημερινά. Αυτό είναι ο κύριος και θεμελιώδης λόγος που οδηγεί στην ανάγκη αναδιοργάνωσής του. 
Η δυναμική των εξελίξεων αυξάνεται καθημερινά, οι προκλήσεις που εμφανίζονται είναι πολλές και σημαντικές. Είναι βέβαιο ότι το ΕΙΑΣ θα ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις και, βασισμένο στην ιδέα της δια βίου παιδείας, θα δημιουργήσει προγράμματα που θα απαντούν στις ανάγκες της αγοράς, προσφέροντας στους εκπαιδευόμενους εξειδικευμένες γνώσεις αλλά και δυνατότητες για να καλλιεργήσουν χρήσιμες και πολύτιμες για το χώρο μας δεξιότητες.
Είναι βέβαιο ότι μετά από μια δημιουργική πορεία 23 χρόνων έχει έρθει η ώρα για μια σημαντική αναδιάρθρωση, που θα διευρύνει τους ορίζοντές του και θα το μετατρέψει σε ένα ακόμη πιο σύγχρονο και οικονομικά βιώσιμο Ινστιτούτο, που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις των καιρών.

Ποια στοιχεία θα κρατήσετε και με ποια νέα θα εμπλουτίσετε τη στρατηγική του ΕΙΑΣ; 
Θ.Κ.:
 Πολλά είναι τα στοιχεία που θέλουμε να διατηρήσουμε από τη λειτουργία και την προσφορά του ΕΙΑΣ, όπως: η συνεχής και δυναμική επικοινωνία με τον ασφαλιστικό και χρηματοοικονομικό κλάδο. η μεταφορά εμπειριών μέσα στην ασφαλιστική αγορά. τα ετήσια προγράμματά του, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας. το ρόλο του ΕΙΑΣ στην πιστοποίηση των διαμεσολαβητών (όλων των βαθμίδων). η συμβολή του στην εκπαίδευση και πιστοποίηση των στελεχών της τραπεζικής αγοράς. η ενίσχυση της συνεργασίας του με ομόλογα εκπαιδευτικά ευρωπαϊκά ιδρύματα. 
Παράλληλα, σκοπεύουμε να εμπλουτίσουμε τη στρατηγική του ΕΙΑΣ με πολλά νέα στοιχεία, όπως: η αναμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. η ανανέωση του διδακτικού δυναμικού του ΕΙΑΣ. η περαιτέρω συνεργασία με τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις για την κάλυψη των εκπαιδευτικών τους αναγκών. η διείσδυση και ισχυροποίηση σε νέες αγορές (όπως διαμεσολαβητές, γραφεία παραγωγής, κ.λπ.) με δομημένα και συστηματικά προγράμματα. ο επανασχεδιασμός και η ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας του ΕΙΑΣ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσα από τη διαδικασία του e-learning.

Θα θέλαμε να μας γνωρίσετε εάν υφίσταται το ενδεχόμενο της συνεργασίας του ΕΙΑΣ με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Θ.Κ.:
 Στόχος του ΕΙΑΣ είναι η διεύρυνση συνεργασιών και συνεργιών σε όλα τα επίπεδα της γνώσης, πληροφόρησης και τεχνογνωσίας. Το ΕΙΑΣ ήδη έχει προβεί σε συζητήσεις με επιστημονικούς εκπαιδευτικούς φορείς και Πανεπιστήμια και υπάρχουν, πράγματι, προοπτικές συνεργασίας μαζί τους. 
Η αναζήτηση ενός στρατηγικού εταίρου αποτελεί μια επιθυμητή προοπτική για τη διατήρηση του σύγχρονου εκπαιδευτικού θεσμού, που αντιπροσωπεύει σήμερα το ΕΙΑΣ, για τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης. 
Βεβαίως, ο στρατηγικός εταίρος θα πρέπει να έχει ιδιαίτερο κύρος και πολυετή εμπειρία, θα πρέπει δηλαδή να είναι πιστοποιημένος φορέας εκπαίδευσης, με αναγνωρισμένο έργο και καθιερωμένες εκπαιδευτικές διαδικασίες. Το Πανεπιστήμιο Πειραιά είναι ένας από τους φορείς που καλύπτουν αυτές τις προϋποθέσεις.   

 

Προηγούμενο άρθροΠώς βιώνει η Ρουμανία τη “στήριξη” της δικής της «τρόικας»
Επόμενο άρθροΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ: Αύξηση παραγωγής στο α’ τρίμηνο του 2010