ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ: Δεν θα τολμήσουν!

Η ασφαλιστική εταιρία DEMCO, εταιρία με ονοματεπώνυμο και Πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά, έλαβε και από την Αθήνα την άδεια λειτουργίας της, ως υποκατάστημα. Με έδρα της τη Λευκωσία της Κύπρου, η ελλαδική ασφαλιστική εταιρία θα διευθύνεται από τους έγκριτους ασφαλιστές, κ.κ. Κων/νο Μπερτσιά και Σπύρο Αλεξανδράτο.
Νιώσαμε την ανάγκη, που ικανοποιήθηκε άμεσα, να συναντήσουμε τον άνθρωπο σύμβολο για την ασφαλιστική μας αγορά, τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά.
Θέλαμε, γιατί μας είχε λείψει, να ακούσουμε τον πετυχημένο αυτό άνθρωπο και να μάθουμε όχι μόνο ΓΙΑΤΙ επιχειρεί 
με την DEMCO, αλλά και ΠΩΣ ΕΚΤΙΜΑ την ασφαλιστική πραγματικότητα σήμερα, στον τόπο μας.
Ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς μας εμπιστεύτηκε όχι μόνον τα επιχειρηματικά του σχέδια και τις εκτιμήσεις του για την αγορά μας αλλά και τα συναισθήματα που τον διακατέχουν σήμερα, ύστερα από 40 και πλέον χρόνια, που ζει και δημιουργεί μέσα στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Επιστροφή;
«Από την ασφαλιστική αγορά, η οποία είναι μέσα στο πετσί μου, δεν είναι δυνατόν να έχω φύγει ποτέ. 
Ο μόνος λόγος για τον οποίο ασχολούμαι με το θέμα Ασφάλειες είναι η αξιοποίηση των συνεργιών, οι οποίες προκύπτουν από τις δραστηριότητές μου».

Για την DEMCO 
«Η Εταιρία και το έργο που είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε είναι κάτι αξιόλογο και καινοτόμο. Ελπίζω να είναι και κερδοφόρο. 
Η κερδοφορία είναι πάντοτε αποτέλεσμα επιλογής κινδύνων και κόστους λειτουργίας. Εξαρτάται από τα γενικά έξοδα και τις αμοιβές προς τα εμπλεκόμενα διαμεσολαβούντα πρόσωπα.
Η προσπάθεια που θα καταβάλλουμε είναι η αξιοποίηση των συνεργιών, όπως είπα. Ως εκ τούτου, τα διαμεσολαβούντα πρόσωπα θα είναι εξαιρετικής ποιότητας, αλλά τις σχέσεις μας θα τις καθορίσουμε με διαφορετικό τρόπο.
Προσωπικά, δεν έχω λόγο να εμπλακώ καθόλου με τα θέματα της Ενώσεως. Στην Εταιρία υπάρχουν, μεταξύ άλλων, τα δύο αξιολογότερα των στελεχών, που έχουν όλα αυτά τα χρόνια σταθεί δίπλα μου και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό, ο κ. Μπερτσιάς με τον κ. Αλεξανδράτο. Αυτοί θα έχουν την ευθύνη της διοικήσεως και της αναπτύξεως των εργασιών. Θα καθορίζω τη στρατηγική, με τη συνεργασία των κ.κ. Μπερτσιά και Αλεξανδράτου».

Για την ΕΠΕΙΑ και την ασφαλιστική αγορά
«Ο λόγος για τον οποίο εγκαταστάθηκε η εταιρία στην Κύπρο βρίσκεται στο πικρό παράπονο που έχω για την ανυπαρξία, επί σειρά ετών, εποπτικής αρχής στην Ελλάδα. Η ασυδοσία επικρατεί στην αγορά. Γι’ αυτό, βεβαίως, ευθύνονται και οι Αρχές αλλά και οι εμπλεκόμενοι ασφαλιστές, οι οποίοι δουλεύουν για το τίποτα! Και αν ευημερούν, ευημερούν με τα λεφτά του …αύριο.
Είμαι πάρα πολύ απαισιόδοξος. Οι εξελίξεις στο χώρο των ασφαλειών θα είναι ραγδαίες. Οι εταιρίες, όλες, έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Προβλήματα, τα οποία οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος με οποιαδήποτε εποπτεία θα φρόντιζαν να είχαν επιλυθεί από πολλά χρόνια πριν.
Η νέα μας εποπτική αρχή (ΕΠΕΙΑ) μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει δείγματα γραφής, αλλά πολύ φοβάμαι ότι οι παρεμβάσεις τις οποίες πρέπει να κάνει, θα πρέπει να είναι τόσο οδυνηρές, ώστε και αυτοί ακόμα δεν θα τολμήσουν να τις κάνουν. Διότι οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να στραφεί προς πάσαν κατεύθυνση, κι όχι επιλεκτικά, και να κλείσει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εταιριών. Κι όχι μόνο μικρών εταιριών, όπως συχνά ακούγεται.
Δυστυχώς, τα …”μεγάλα καράβια” έχουν και τις “μεγάλες φουρτούνες”. Τα μεγάλα καράβια στο τέλος, όταν είναι γέρικα και σκουριασμένα, τότε πουλιούνται για scraps (παλιοσίδερα). 
Εάν βρεθεί κάποιος να τα αγοράσει, θα πρέπει να …τον πληρώσουν –ό,τι έκανα κι εγώ με την ΠΑΕ ΑΡΗΣ. πλήρωσα για να τη δώσω! 
Νομίζω ότι ψάχνουμε για κορόιδα! Κι εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχουν…
Όλα αυτά και πολλά άλλα συνιστούν ένα τεράστιο πρόβλημα, που απαιτεί την ύπαρξη ικανού λύτη.
Λυπάμαι, διότι άκουσα ότι ένας εξαίρετος εργάτης της ασφαλιστικής ιδέας, με έντιμο προϋπηρεσία πολλών ετών και στο έπουργείο και στην Ένωση, άκουσα, εάν αληθεύει, ότι υπέστη ανήκεστο βλάβη υγείας, από πιέσεις που του ασκήθηκαν για πράγματα που δεν μπορούσε να δεχθεί να γίνουν».

Για τις Τράπεζες 
«Άποψή μου είναι ότι οι τράπεζες θα περάσουν σε περίοδο ισχνών αγελάδων, για δύο λόγους: πρώτον, διότι είχαν μάθει στο εύκολο κέρδος, το οποίο προέρχεται από τον υπερβολικό καταναλωτισμό του Έλληνα, και επίσης στις συνθήκες της αγοράς, οι οποίες έδωσαν εύκολα κέρδη.
Οι τράπεζες, αναμφισβήτητα, εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη του κόσμου, της καταναλωτικής κοινωνίας, και έδωσαν περισσότερα από ό,τι μπορούσαν να σηκώσουν οι ώμοι τους. Αυτό είναι ένα διεθνές φαινόμενο και μην ξεχνάμε ότι δισεκατομμύρια δολάρια εχάθησαν στο βωμό της αλόγιστης παροχής πιστώσεων σε πρόσωπα μη ικανά να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν. Κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τις εύκολες μεταβιβάσεις των βαρών από τη μία τράπεζα στην άλλη με κέρδος, πράγμα που θα έπρεπε να έχει αποκλειστεί να γίνει, τα περίφημα subrimes».

Είναι δύσκολο να πείσουμε, γι’ αυτό και δεν το επιχειρούμε, ότι ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς δεν μας εμπιστεύτηκε τις εκτιμήσεις του για όλα όσα, δικαιωματικά, και λόγος του πέφτει και ανθρώπινα τον ενοχλούν. Επιλογή μας, όμως, συνειδητή είναι να τα κρατήσουμε, προς το παρόν, προς ιδίαν χρήση, με την ευχή και την ελπίδα να αποβεί δι’ εαυτούς και αλλήλους επαγωγική επιλογή.
Η συνέχεια με την DEMCO θα είναι συναρπαστική.

 Δημήτρης Ρουχωτάς