Είσαι Μεσίτης; Δεν χρειάζεσαι σύμβαση

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες μηνών ο ΣΕΜΑ εξασφάλισε για τα μέλη του την επίσημη σχετική τοποθέτηση του επόπτη για το εάν οι μεσίτες υποχρεούνται εκ του νόμου να υπογράφουν συμβάσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Όπως προκύπτει από την ενημέρωση του ΣΕΜΑ στα μέλη του, την οποία και παραθέτουμε ακολούθως, η απάντηση από τα πλέον αρμόδια χείλη είναι όχι.

“Στη συνέχεια του έργου  που έγινε από τον ΣΕΜΑ την τελευταία διετία σχετικά με τις συμβάσεις συνεργασίας, όπως γνωρίζετε μελετήσαμε επισταμένως με την συμβολή νομικών γνωματεύσεων,την υποχρεωτικότητα ή όχι σύναψης σύμβασης για τους Μεσίτες.

Παράλληλα, επανειλημμένως θέσαμε το ερώτημα σε τακτική μας επικοινωνία με την Εποπτική Αρχή, από την οποία τελικά πετύχαμε να λάβουμε το επισυναπτόμενο σχετικό έγγραφο, το οποίο σας κοινοποιούμε και βάσει του οποίου για τον Μεσίτη δεν προκύπτει υποχρέωση σύναψης σύμβασης με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Κατόπιν τούτου, στα πλαίσια της δραστηριοποίησης και λειτουργίας σας, σε απάντηση αιτημάτων των ασφαλιστικών εταιρειών για σύναψη συμβάσεων, μπορείτε να τους αποστέλλετε το συνημμένο έγγραφο, θέτοντας υπόψη τους τα παρακάτω:

Όπως συνάγεται από το συνημμένο έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος προς τον ΣΕΜΑ, η υποχρέωση σύναψης σύμβασης δεν αφορά σε όλους τους διαμεσολαβούντες και ειδικότερα δεν αφορά στους μεσίτες.

Όπως μας έγινε γνωστό από την ΤτΕ, σε περίπτωση που παρόλα αυτά κάποια από τις συνεργαζόμενες ασφαλιστικές εταιρείες εμμένει στην υπογραφή σύμβασης συνεργασίας, θα πρέπει να παραπέμπεται στην ΤτΕ για περισσότερες διευκρινίσεις.

 

Παραμένουμε στη διάθεση σας για τυχόν διευκρινίσεις”.