Η HDI-Gerling δίπλα στους πελάτες και τους συνεργάτες της

…με νέα δομή λειτουργίας, νέα προϊόντα και διεθνή εμπειρία άνω των 100 ετών

Ελίνα Παπασπυροπούλου, Director, Insurance Technical Division

Το εξειδικευμένο στους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους ελληνικό υποκατάστημα της HDI-Gerling, με διευρυμένο πλέον πεδίο ευθύνης στα Βαλκάνια και τη ΝΑ. Μεσόγειο, δηλώνει έτοιμο να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών του και της ασφαλιστικής αγοράς. 

Επεκτείνει την πελατειακή του βάση, προσεγγίζοντας και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, εισάγει νέα ασφαλιστικά προϊόντα, εκπαιδεύει πελάτες και συνεργάτες, επιδιώκοντας να τους μεταφέρει την πλέον των 100 ετών εμπειρία και τεχνογνωσία της Εταιρείας, υιοθετεί κατεξοχήν πελατοκεντρική προσέγγιση, επιδιώκοντας την ανάπτυξη tailor made συμβολαίων, που θα καλύπτουν εξειδικευμένες ανάγκες των πελατών της. Παράλληλα, υιοθετεί μια πιο ευέλικτη και αποδοτική δομή λειτουργίας, δημιουργώντας το Insurance Technical Division. Επικεφαλής του τέθηκε η κα Ελίνα Παπασπυροπούλου, ένα από τα πλέον αξιόλογα στελέχη της Εταιρείας και της αγοράς ευρύτερα, η οποία μας μιλά για όλα τα παραπάνω.

Συνέντευξη στη Δήμητρα Καζάντζα

Κυρία Παπασπυροπούλου, μιλήστε μας για τις νέες σας αρμοδιότητες ως Insurance Technical Director της HDI-Gerling. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει;
Ε.Π.: Οι νέες αυτές αρμοδιότητες υπάγονται στην απόφαση της διοίκησης του υποκαταστήματος για εξέλιξη σε μια πιο ευέλικτη και αποδοτική δομή λειτουργίας. Κατά κύριο λόγο, το Insurance Technical Division καλείται να εποπτεύσει και να συντονίσει όλους τους κλάδους ασφάλισης, τόσο εσωτερικά όσο και σε σχέση με τους συνεργάτες και τους πελάτες μας. Ο ρόλος του είναι τεχνικός, καθώς και εμπορικός. Κύρια προτεραιότητα είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της HDI-Gerling, η ανάδειξη του ταλέντου του ανθρώπινου δυναμικού μας, η δημιουργία συνεργιών μεταξύ των κλάδων –το αποτελεσματικό cross-selling. Επιδίωξή μας παραμένει η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους πελάτες και τους συνεργάτες μας.

Είναι γνωστό ότι η HDI-Gerling εξειδικεύεται στις βιομηχανικές ασφαλίσεις. Ωστόσο, θα είχε ενδιαφέρον να μας πείτε σε ποιους κλάδους, συγκεκριμένα, επικεντρώνεστε και με τι προϊόντα. Υπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους εστιάζετε περισσότερο στην παρούσα φάση;
Ε.Π.: Το ελληνικό υποκατάστημα δραστηριοποιείται στους κλάδους περιουσίας, αστικής ευθύνης, τεχνικών κινδύνων, μεταφορών και αεροπορικών κινδύνων, ενώ αναλαμβάνει και την κάλυψη σύνθετων/ειδικών κινδύνων. Σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου μας αποτελούν επίσης τα διεθνή ασφαλιστικά προγράμματα που παρέχουμε στις επιχειρήσεις με διεθνή παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα.
Η εταιρεία είναι γνωστή στην αγορά ως ο κύριος ασφαλιστής για μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους, με δυνατότητα ανάληψης ιδιαίτερα υψηλών και εξειδικευμένων ασφαλιστικών καλύψεων, τόσο σε πρωτασφαλιστικό όσο και σε αντασφαλιστικό επίπεδο. Πλέον, το ελληνικό υποκατάστημα επεκτείνει την πελατειακή του βάση, προσεγγίζοντας και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, με ασφαλιστικά προϊόντα προσαρμοσμένα σε αυτό το κομμάτι της αγοράς.
Σε ακολουθία με τις απαιτήσεις των πελατών και αξιοποιώντας την εμπειρία της εταιρείας από τη συναφή δραστηριότητά της σε πολλές χώρες, εισάγουμε στην αγορά καινούργια ασφαλιστικά προϊόντα. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι καλύψεις διαχείρισης κρίσεων: Ασφάλιση Μολυσμένων Προϊόντων, ενώ πρόσφατα ξεκινήσαμε να προσφέρουμε Ασφάλιση για Ευθύνη Στελεχών (D&O), καθώς και για Κινδύνους Κυβερνοχώρου (Cyber risks). Μια άλλη νέα κάλυψη που φέρνει η HDI-Gerling στην ελληνική αγορά είναι και η ασφάλιση επακόλουθης ζημίας στον κλάδο μεταφερόμενων εμπορευμάτων (Marine DSU).
Τέλος, η εταιρεία έχει επίσης αναπτύξει εξειδικευμένο προϊόν ασφάλισης για Έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα). Η ύπαρξη ενιαίας ασφαλιστικής συμφωνίας εξασφαλίζει ότι οι όροι είναι κοινοί και εναρμονισμένοι σε όλες τις φάσεις του έργου (καθ’ όλη την περίοδο κατασκευής και λειτουργίας), χωρίς κενά ή επικαλύψεις.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Εταιρείας, τόσο σε σχέση με τα προϊόντα-υπηρεσίες που προσφέρει, όσο και σε σχέση με τους πελάτες και τους συνεργάτες σας;
Ε.Π.: Η HDI-Gerling έχει να επιδείξει πέραν των 100 ετών διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία, η οποία αξιοποιείται προς όφελος των ασφαλισμένων μας. Αυτή τη συσσωρευμένη γνώση επιδιώκουμε να μεταφέρουμε στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, τόσο στους συνεργάτες μας όσο και στους πελάτες μας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσπάθεια εκπαίδευσης των συνεργατών και πελατών, μέσω σεμιναρίων, workshops, συμμετοχής τους στα διεθνή συνέδρια της εταιρείας καθώς και συχνές συναντήσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι με πολλούς από τους πελάτες μας διατηρούμε μακροχρόνιες σχέσεις, όχι μόνο διαμορφώνοντας την καταλληλότερη ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και αναλύοντας τους κινδύνους που διατρέχουν. Οι εξειδικευμένοι risk engineers της HDI-Gerling υλοποιούν, χωρίς επιπλέον κόστος, μελέτες αξιολόγησης για την επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων και προτείνουν μέτρα ενεργητικής διαχείρισης και πρόληψης ή ελαχιστοποίησης ζημιών.
Οι συνεργάτες μάς προτιμούν, κυρίως, για την ποιότητα της δουλειάς μας και μας εμπιστεύονται ως απολύτως αξιόπιστους και φερέγγυους. Πολύ συχνά, οι ίδιοι οι συνεργάτες ζητούν τη συνδρομή μας για την επίσκεψη και ενημέρωση των πελατών τους σε σχέση με θέματα κάλυψης και συμβουλεύονται τη γνώμη μας ακόμα και για ζητήματα πέραν της ασφάλισης, επί τεχνικών ή νομικών θεμάτων, κ.λπ. Έχουμε αποδείξει ότι στεκόμαστε δίπλα στους συνεργάτες μας ως σύμμαχοί τους και τους υποστηρίζουμε σε τυχόν δυσκολίες.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό προϊόν που προσφέρουμε, σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η εταιρεία συνεχώς εξελίσσει και διαμορφώνει τους όρους ασφάλισης, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις όχι μόνο της τοπικής αλλά και της ευρωπαϊκής αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε νέα κάλυψη που προσφέρουμε στην αγορά, δεν μεταφράζουμε απλώς ένα λεκτικό ασφαλιστηρίου, το οποίο χρησιμοποιεί η εταιρεία στο εξωτερικό, αλλά το προσαρμόζουμε απολύτως στις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς ή και των άλλων αγορών της δικαιοδοσίας μας.
Επιπλέον, υιοθετώντας μια κατεξοχήν πελατοκεντρική προσέγγιση, δεν λειτουργούμε αποκλειστικά με τυποποιημένους όρους. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη εξατομικευμένων (tailor-made) συμβολαίων για τις εξειδικευμένες ανάγκες του κάθε πελάτη. Σκοπός μας δεν είναι η πώληση στον πελάτη ενός νέου standard προϊόντος. είναι η προστασία του από τον πραγματικό κίνδυνο που απειλεί τη δραστηριότητά του.

Αποτελώντας περιφερειακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Μεσογείου, η HDI-Gerling Hellas επεκτείνεται και πέρα από την ελληνική αγορά. Μιλήστε μας γι’ αυτή την εκτός συνόρων δραστηριότητα της εταιρείας.
Ε.Π.: Ως περιφερειακό κέντρο, η HDI-Gerling Hellas έχει γεωγραφική δικαιοδοσία για ανάληψη κινδύνων στις χώρες των Βαλκανίων (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ) και της ΝΑ. Μεσογείου (Τουρκία, Μάλτα, Ισραήλ και Κύπρο). Αρχικά η είσοδος σε αυτές τις νέες αγορές έγινε ακολουθώντας τις ανάγκες των πελατών μας και σταδιακά μετεξελίχθηκε σε στρατηγική επέκτασης του χαρτοφυλακίου μας.
Η προσέγγισή μας στις νέες αυτές αγορές πραγματοποιείται μετά από προσεκτική μελέτη των δεδομένων, τόσο όσον αφορά το νομικό πλαίσιο αλλά και την επιλογή των συνεργατών με τους οποίους υλοποιείται αυτή η επέκταση. Η εταιρεία επεκτείνεται προσφέροντας capacity στις βασικές κατηγορίες πελατών-στόχων, που είναι οι βιομηχανικοί πελάτες, καθώς και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές.
Ήδη, στο Ισραήλ, η εταιρεία έχει αναλάβει σημαντικούς λογαριασμούς στον κλάδο Περιουσίας, ενώ και στον κλάδο Τεχνικών Ασφαλίσεων υπάρχει αξιόλογη προοπτική. Στα Βαλκάνια, κύριος κλάδος δραστηριοποίησης είναι αυτός των Τεχνικών Ασφαλίσεων. Στην Τουρκία προβαίνουμε σε συνεργασίες για τους κλάδους Αστικής Ευθύνης, Αεροπορικών Ασφαλίσεων, Τεχνικών Κινδύνων και Μεταφορών. Η ανάπτυξη στην Κύπρο, επίσης, βρίσκεται στα αμέσως επόμενα σχέδιά μας, καθώς η αγορά της χώρας ανακάμπτει.

Κλείνοντας θα θέλαμε την εκτίμησή σας για την περαιτέρω πορεία της HDI-Gerling στην ελληνική αγορά.
Ε.Π.: Η εταιρεία έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέρχεται τις δυσμενείς εξελίξεις, μέσω χρηστής διαχείρισης και τεχνοκρατικής προσέγγισης. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών και της ασφαλιστικής αγοράς, πλέον ακόμα περισσότερο, μέσα από πιο ευέλικτο σχήμα. Η HDI-Gerling βρίσκεται εδώ και χρόνια δίπλα στους ασφαλισμένους της και θα συνεχίσει να είναι κοντά τους, πάντα με γνώμονα το συμφέρον τους.