Με θέσεις και όραμα ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Φωκίων Μπράβος, εκτιμά

O Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, κ. Φωκίων Μπράβος, απάντησε στην παράκλησή μας να σχολιάσει τη σημερινή, μάλλον ζοφερή, πραγματικότητα:
«Οι μορφές των Επενδύσεων των Αποθεματικών του συνόλου της ασφαλιστικής αγοράς σε συνδυασμό με τη χρηματοπιστωτική κρίση αδιαμφισβήτητα εγγυώνται τη μη ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων, τουλάχιστον ως προς την κεφαλαιακή επάρκειά της και τη φερεγγυότητά της» (σ.σ.: βλ. πίνακα).

Επενδύσεις Αποθεμάτων (31/12/2007) του συνόλου της Ασφαλιστικής Αγοράς

 

  Δις ευρώ  %             
1. Ακίνητα  1,2 11%
2. Ομόλογα Δημοσίου, κ.λπ.
  (Σταθερής απόδοσης) 
4,8 52%
3. Λοιπές  επενδύσεις
 (Καταθέσεις προθεσμίας, κ.λπ.)                                    
1,9  17%
4. Μετοχές και Α/Κ  1,6 20%
Σύνολο εταιριών  9,5 100%
5. Επενδύσεις unit-linked
  (επενδυτικοί κίνδυνοι 
  στους ασφαλισμένους)
2,5   
Σύνολο  12,0  
6. Ελεύθερα Αποθεματικά
  και Μετοχικά Κεφάλαια
  (φερεγγυότητα) 
2,0 περίπου  

   
    

Σχετικά με την Εθνική Ασφαλιστική, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Ε.Ε. μας δήλωσε επί λέξει:
«Δεν είμαι ευτυχής για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Θα επιθυμούσα και στην πατρίδα μας να υπάρχει μία εθνική εταιρία Leader της αγοράς, όπως έχουν οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, κ.ο.κ. τη δική τους μεγάλη ασφαλιστική εταιρία». 
Πέραν τούτου ο κ. Μπράβος, καθότι και τα πράγματα είναι εν εξελίξει, δεν θέλησε να επεκταθεί.
Σχετικά με τα της Ενώσεως, ο Πρόεδρος ανήκει σε εκείνους που οραματίζονται αλλά και θεωρούν επιτακτική ανάγκη την οργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών της Ένωσης σε πιο σύγχρονη και αποτελεσματική βάση, την ενίσχυση του ρόλου των Επιτροπών και την απεμπλοκή του Διοικητικού Συμβουλίου από καθήκοντα πέραν εκείνων της χάραξης γενικότερης στρατηγικής και πολιτικής για τα συμφέροντα του κλάδου.
Σαφώς η Ε.Α.Ε.Ε. όχι μόνον στηρίζει την ΕΠ.Ε.Ι.Α. και τον Πρόεδρό της, κ. Γ. Πέτσα, αλλά και τον προτρέπει προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των νόμων και των κανόνων της αγοράς, χωρίς καθυστερήσεις. Είναι αξιοπρόσεκτο πως ο κ. Μπράβος εκτιμά ότι οι δεκάδες άρσεις αδειών ασφαλιστικών εταιριών, από το 1980 μέχρι σήμερα, ουδόλως διευκόλυναν και καθόλου δεν συνέβαλαν στην εξυγίανση της ασφαλιστικής μας αγοράς, ως εκ του αποτελέσματος. Αντιθέτως, υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα καθοριστικό, ιδιαίτερα με τις εταιρίες χαμηλού ασφαλίστρου, αλλά η αντιμετώπισή του απαιτεί, πέραν και προ της επιβολής κυρώσεων, την παραδοχή των εμπλεκομένων και την εκδήλωση από μέρους τους ειλικρινούς διάθεσης συνεργασίας για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, που να μη θίγει το θεσμό και την εμπιστοσύνη του κόσμου στις ασφαλιστικές εταιρίες.
Φυσικά μέσα από την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, ο κ. Μπράβος προβλέπει ότι το έργο της ΕΠ.Ε.Ι.Α. θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο και πιο περιορισμένο, αφού οι ξένες ασφαλιστικές εταιρίες, που φαίνεται πως θα επικρατήσουν, θα ελέγχονται ουσιαστικά από τις ελεγκτικές αρχές της έδρας τους. 
Τέλος, ο κ. Μπράβος μας εμπιστεύτηκε την προσωπική του εκτίμηση, ότι η Ε.Α.Ε.Ε., για λόγους αξιοπρεπούς προβολής  του θεσμού, αλλά και για λόγους οικονομίας κλίμακας και χώρου, θα έπρεπε να προχωρήσει στην απόκτηση νέας στέγης, στην οποία να συστεγάσει όλες τις υπηρεσίες της ακόμη και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών. 
Στη σύντομη αλλά ουσιαστική συζήτηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος διαπιστώσαμε μία ρεαλιστική αντιμετώπιση της εικόνας της ασφαλιστικής αγοράς, που δοκιμάζεται και αυτή από την ολική κρίση, αλλά, σύμφωνα πάντα και με τον Πρόεδρο, αντέχει και επιδεικνύει, παρά τα όποια προβλήματα, ώριμη συμπεριφορά.

Δημήτρης Ρουχωτάς