Παραγωγή Ασφαλίστρων 2014

Μικρή μείωση 0,6% παρουσίασε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το 2014, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η ΕΑΕΕ μεταξύ των εταιρειών μελών της. Στην έρευνα συμμετείχαν 59 ασφαλιστικές επιχειρήσεις- μέλη της ΕΑΕΕ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 94,4% περίπου της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων (με βάση στοιχεία 2013). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διέθεσαν, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ανήλθε το 2014 στα € 3,8 δισ.

Στις Ασφαλίσεις Ζωής η παραγωγή ανήλθε σε €1,83 δισ., σημειώνοντας αύξηση 11,4%, η οποία οφείλεται κυρίως στα προϊόντα Ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit linked).
Αντίθετα, στις Ασφαλίσεις Ζημιών η παραγωγή ήταν της τάξης του €1,97 δισ., καταγράφοντας μείωση 9,6%, που οφείλεται κυρίως στον Κλάδο Ασφάλισης Αυτοκινήτων. Ειδικότερα, ηΑσφάλιση Αστικής Ευθύνης Οχημάτων κατέγραψε μείωση -13,1%.

Ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ανέφερε: «Η οριακή μείωση (0,6%) που κατέγραψε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων σε σχέση με το 2013, δείχνει ότι ανακόπτεται η πτωτική πορεία των τελευταίων χρόνων που ήταν αποτέλεσμα της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, και αποτελεί θετική ένδειξη για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Θετικές είναι οι ενδείξεις για τις Ασφαλίσεις Ζωής η οποίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 κινήθηκαν αυξητικά. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να λησμονείται ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα ασφάλισης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που είναι οικονομικά αλλά και κοινωνικά επικίνδυνο».

Ολόκληρη η μελέτη της ΕΑΕΕ εδώ.