Ποια είναι η ευρωπαϊκή ατζέντα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ευρωπαίων Διαμεσολαβούντων BIPAR, κ. Alessandro De Besi, μιλώντας προ ημερών σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυσή του, αποκάλυψε την ευρωπαϊκή ατζέντα για τη διαμεσολάβηση στην ασφαλιστική αγορά.

Όπως τόνισε ο κ. Alessandro De Besi, κύρια θέματα στην τρέχουσα ατζέντα της BIPAR είναι:

  • η αναθεώρηση της Οδηγίας IMD II (σχέσεις διαμεσολαβούντων με τους καταναλωτές και τις ασφαλιστικές εταιρείες),
  • μια πιθανή νέα οδηγία σχετικά με τα συστήματα εγγύησης των ασφαλίσεων,
  • μια επίσης νέα οδηγία για τις δημόσιες συμβάσεις,
  • η εναρμόνιση του δικαίου των ασφαλιστικών συμβάσεων,
  • το ΦΠΑ των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών,
  • η διαχείριση των κινδύνων φυσικών καταστροφών και
  • η προστασία των δεδομένων.

Ο κ. Alessandro De Besi, κατά την ομιλία του στο ΣΕΜΑ, στάθηκε ιδιαίτερα και στην ανάγκη που υπάρχει σήμερα για διαφάνεια στις συναλλαγές και τις υπηρεσίες, ενώ υπογράμμισε με έμφαση το πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα μας, αλλά και για την ασφαλιστική αγορά, το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι μήνες.

Κατά τον κ. De Besi «η Ελληνική Κυβέρνηση θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των οδηγιών και κανονισμών που θα επηρεάσουν τη ασφαλιστική βιομηχανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά την επόμενη δεκαετία” τόνισε και πρόσθεσε ότι «για το ΣΕΜΑ, καθώς και για όλους τους ευρωπαϊκούς φορείς διαμεσολάβησης και μαζί τη BIPAR, αποτελεί πραγματική πρόκληση να προωθήσουν τα συμφέροντα του περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που δραστηριοποιούνται ως ασφαλιστικοί ή χρηματοπιστωτικοί διαμεσολαβητές στην Ευρώπη».