Τα φιλόδοξα σχέδια της DARAG

Πολλοί διερωτήθηκαν, διότι λίγοι γνώριζαν, ποιος είναι ο ευσταλής κύριος που πλειοδότησε στο Fundraising Gala Dinner της ΕΑΕΕ, προσφέροντας το μεγαλύτερο ποσό για τον φιλανθρωπικό σκοπό της Εκδήλωσης.

Ο κ. Arndt Gossman είναι ο CEO της εταιρείας DARAG Deutsche Versicherungsund RückversicherungsAG, που είναι η πρώτη γερμανική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάληψη run-off χαρτοφυλακίων. Για να το πούμε πιο απλά, αναλαμβάνει χαρτοφυλάκια ζημιών και διακοπείσες δραστηριότητες που δεν παράγουν πλέον έσοδα από ασφάλιστρα, τόσο πρωτασφαλιστικών όσο και αντασφαλιστικών εταιρειών.

Είναι η Εταιρεία που αποτελεί τον «από μηχανής θεό» (δεν υπονοούμε ότι αναφέρεται σε μια …δραματική κατάσταση…) για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Ως γνωστόν, στις αρχές του χρόνου, η Διαχειριστική Επιτροπή του Επικουρικού Κεφαλαίου αποφάσισε τη σταδιακή μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ζημιών του Επικουρικού, ύψους €320 εκατ., στη γερμανική εταιρεία DARAG.

Η απόφαση αυτή έλαβε την έγκριση από την ΤτΕ, αλλά όπως συνήθως συμβαίνει με την ελληνική πραγματικότητα, απαιτείται μια “τυπική” ρύθμιση που πρέπει να περάσει από την Ελληνική Βουλή ως τροπολογία, για να συμπεριληφθεί και το Επικουρικό Κεφάλαιο σε όσα ο Νόμος ορίζει για τις ασφαλιστικές εταιρείες, στις οποίες επιτρέπει τέτοιου είδους συμβάσεις.

Οι εκκρεμότητες ως προς το Επικουρικό Κεφάλαιο, για τις οποίες όλοι εκτιμούν ότι σύντομα θα επιλυθούν, δεν απέτρεψαν τη γερμανική εταιρεία από το να λάβει την πολύ σοβαρή απόφαση της εγκατάστασής της στην Αθήνα και τη δραστηριοποίησή της πέραν του Επικουρικού και σε άλλες περιπτώσεις ανάληψης χαρτοφυλακίων από εταιρείες οι οποίες επιδιώκουν τη βελτίωση των αποθεματικών τους, εν όψει των ρυθμίσεων του Solvency II.

Μια πρώτη τέτοιου είδους ανάληψη η DARAG πραγματοποίησε, ως γνωστόν, από την ασφαλιστική εταιρεία ΑΙΓΑΙΟΝ. Η συμφωνία για την ολοκλήρωση της μεταφοράς του χαρτοφυλακίου αστικής ευθύνης αυτοκινήτων (ασφαλιστήρια με έναρξη κάλυψης έως 31.12.2010) της AIGAION στην γερμανική εταιρεία έχει ήδη λάβει την έγκριση της ΤτΕ.

Η εγκατάσταση της DARAG εκτιμάται ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας, προσφέροντας λύσεις εκεί όπου οι ασφαλιστικές εταιρείες, υπό το βάρος των απαιτήσεων του Solvency II, χρειάζεται να τονώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Το νέο είναι ότι η Αθήνα για τους Γερμανούς, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη πρόσφατα στην Πορτογαλία, θα είναι το κέντρο ανάπτυξης των εργασιών και εκτός Ελλάδος. Η Νότια και ΝΑ. Ευρώπη, η Κεντρική Ευρώπη, η Κύπρος και η Ρωσία, αργότερα, αποτελούν τον γεωγραφικό χώρο στόχευσης προσφοράς υπηρεσιών και τεχνογνωσίας της εξειδικευμένης ασφαλιστικής εταιρείας.

Εν αναμονή των τυπικών ρυθμίσεων που απαιτούνται για την εγκατάσταση και δραστηριοποίηση στην Αθήνα, στο καταστατικό λειτουργίας του σχήματος περιλαμβάνονται προς το παρόν τρία ονόματα:

1) Arndt Gossman, CEO της DARAG,

2) Zsolt Szalkai, Μέλος του Δ.Σ. της DARAG, και

3) Ανδρέας Βασιλείου.

Πέραν του σταθερού γεγονότος της συμμετοχής στο σχήμα του γνωστού και έγκριτου κ. Ανδρέα Βασιλείου, γνωρίζουμε ότι η DARAG είναι ένα σχετικά νέο σχήμα, το οποίο προέκυψε μέσα από μια εξηνταπεντάχρονη διαδρομή, η οποία περιλαμβάνει ενεργή δραστηριοποίηση στις ασφαλίσεις θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών, τεχνικών ασφαλίσεων, βιομηχανικών και γενικών κινδύνων περιουσίας, γενικής αστικής ευθύνης, κ.ά. Από το 2009, έχει εστιάσει στις ασφαλιστικές λύσεις που αφορούν ζημιές και ανενεργές ασφαλιστικές δραστηριότητες.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι:

  • Η DARAG ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1949 ως “Schwarzmeer- und Ostsee Allgemeine Versicherungs-Aktiengesellschaft”.
  • Μετονομάστηκε σε “DARAG Deutsche Auslands- und Rückversicherungs-AG” το 1958.
  • Το 1990 η Colonia AG (αργότερα AXA) εξαγόρασε την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.
  • Το 2001 έγινε μια πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της AXA Versicherung AG.
  • Το 2006 η Württembergische und Badische Versicherung AG (WÜBA) εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της.
  • Το 2007 η WÜBA εξαγοράστηκε από την AIG.
  • To 2009 η Augur Capital Group αποκτά την πλειοψηφία των μετοχών στην DARAG και δίνει στην εταιρεία το σημερινό της χαρακτήρα (Finality Solutions & Transfer of Run-off  Portfolios).
  • Το 2013 μία κοινοπραξία επενδυτών κεφαλαίων, με έδρα το Λονδίνο, η Keyhaven Growth Partners, επενδύει 60 εκατ. ευρώ στην DARAG και γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός της.
  • Το 2014 αυξάνει την επένδυση, εξαγοράζοντας το 100% των μετοχών και αναλαμβάνοντας το management.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η DARAG εποπτεύεται από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Χρηματοπιστωτική Αρχή (German Federal Financial Supervisory Authority -BaFin) και στόχος της είναι η κορυφή στην κερδοφορία μεταξύ των εταιρειών της Ευρώπης, απευθυνόμενη σε πρωτασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις Γενικές Ασφαλίσεις.

Δημήτρης Ρουχωτάς