Το ΕΙΑΣ στο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο των EFICERT και EIET

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ) εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό του Διευθυντή Δρ. Γιάννη Παπακωνσταντίνου στο ετήσιο συνέδριο του EFICERT (European Financial Certification Organisation) και του EIET (European Insurance Education & Training), που φέτος διεξήχθη στο Βουκουρέστι από 7 έως 9 Οκτωβρίου 2015.

Μιλώντας αποκλειστικά στην «Α.Α.» ο Δρ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι «στους δύο αυτούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς μετέχουν ως μέλη τα εθνικά ινστιτούτα 19 ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν την ευθύνη για την επαγγελματική εκπαίδευση στην Ασφάλιση στη χώρα τους. Το ΕΙΑΣ είναι ο μοναδικός εκπαιδευτικός οργανισμός που εκπροσωπεί την Ελλάδα στον EFICERT και τον ΕΙΕΤ.

Μετά τις Οδηγίες της Κομισιόν το 2014 με εκπαιδευτικό περιεχόμενο, όπως η IDD (Insurance Distribution Directive) και η MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive), οι ασφαλιστικές αγορές και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αντιμετωπίζουν τις απαιτήσεις για επαγγελματικά προσόντα και για Συνεχή Επαγγελματική Ανάπτυξη (CPD – Continuous Professional Development) για την προστασία του καταναλωτή. Τα εκπαιδευτικά συστήματα στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, οπότε ο καθορισμός κοινών εκπαιδευτικών προτύπων αποτελεί μια πρόκληση, που η EIOPA προσπάθησε να ρυθμίσει με την EIOPA BoS 13/172 “Report on good supervisory practices regarding knowledge and ability requirements for distributors of insurance products”». 

Στο φετινό συνέδριο οι εκπρόσωποι των εθνικών ινστιτούτων για την επαγγελματική εκπαίδευση στην ασφάλιση συζήτησαν εκτενώς για τις προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που φέρνει η εφαρμογή της IDD και CPD στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις σε κάθε χώρα στη θεσμοθέτηση του πλαισίου και της εκπαίδευσης, αλλά και για την εξεύρεση κοινών προτύπων για τις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες σε καθορισμένα επίπεδα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Ο Γενικός Δ/ντής του ΕΙΑΣ ενημέρωσε για το ισχύον ήδη στην Ελλάδα θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την επανεκπαίδευση και επαναπιστοποίηση των γνώσεων των (αντ)ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, όπως αυτό έχει καθορισθεί από την ΔΕΙΑ της ΤτΕ (ΦΕΚ Β 3350/12.12.2014). Όπως μάλιστα διαπιστώθηκε, η Ελλάδα είναι από τις λίγες σχετικά ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη θεσμοθετήσει αυτήν την Οδηγία, αφού οι περισσότερες ευρίσκονται στο στάδιο της νομοθετικής προσαρμογής.

Ο eficert έχει αναπτύξει ένα European & Sectoral Qualification Framework (EQF/SQF) τόσο για εργαζόμενους στην ασφαλιστική βιομηχανία όσο και για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, καθορίζοντας μεθόδους αναγνώρισης και πιστοποίησης γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Όποιο εθνικό ινστιτούτο–μέλος του eficert επιθυμεί, μπορεί να υποβάλλει στον eficert συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα βάσει του Πλαισίου SQF προς έγκριση και πιστοποίηση eficert.

Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το ΕΙΑΣ, που έχει αποκλειστικά στην Ελλάδα αυτό το δικαίωμα, θα ετοιμάσει και υποβάλλει το 2016 δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που θα φέρουν την ευρωπαϊκή πιστοποίηση του eficert.