Οι προοπτικές ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλες, δηλώνει η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος (μεταξύ άλλων) της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, κα Άννυ Ποδηματά, στη συνέντευξη που έδωσε στην «Ασφαλιστική Αγορά», ενώ αναφορικά με τη νομοθετική διαδικασία, εντός του Ευρωκοινοβουλίου για το νέο εποπτικό πλαίσιο, η κα Ποδηματά επισημαίνει ότι αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2010.
Στη συνέντευξή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής αναφέρεται, επίσης, στη σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση, στην “επίθεση” που δέχθηκε η Ελλάδα, η οποία είχε ως τελικό στόχο να πλήξει την οικονομική συνοχή της Ευρωζώνης και το ίδιο το ευρώ, αλλά και στα θέματα της Ενέργειας, ως Αντιπρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Ευρωβουλής και ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (EUFORES), επισημαίνοντας πως θα καταβληθεί προσπάθεια για την εξασφάλιση γενναίων χρηματοδοτήσεων για τις νέες ενεργειακές τεχνολογίες στον τομέα των ΑΠΕ.
Συνέντευξη στη Mαρίνα Κουρμπέλα
Κυρία Ποδηματά, πώς θα χαρακτηρίζατε το κλίμα που επικρατεί στα ενωσιακά θεσμικά όργανα και ιδιαίτερα στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά την έγκριση από την Επιτροπή του Ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης;
Α.Π.: Όπως γνωρίζετε, εδώ και αρκετό καιρό η χώρα μας είναι σχεδόν καθημερινά πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες του πλανήτη. Ποτέ άλλοτε, ούτε ως ευρωβουλευτής ούτε ως δημοσιογράφος, δε θυμάμαι να έχουν υπάρξει τόσα πολλά αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα, σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Είναι προφανές ότι πολλά από τα δημοσιεύματα αυτά είναι υπερβολικά, αδικούν τη χώρα και το λαό της και ορισμένα εξυπηρετούν σκοπιμότητες, καθότι επηρεάζουν το κερδοσκοπικό παιγνίδι σε βάρος μας και, μέσω ημών, σε βάρος του ευρώ.
Επειδή, ωστόσο, θα ήταν λάθος, σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που βρισκόμαστε, να κάνουμε για άλλη μια φορά «μετάθεση ευθυνών», θα ήθελα να τονίσω το εξής: Το κοινό στοιχείο όλων των δημοσιευμάτων, καλόπιστων και μη, είναι ένα: η εικόνα μιας χώρας αναξιόπιστης. Αναξιόπιστης σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά της στοιχεία, αναξιόπιστης σε ό,τι αφορά την τήρηση των δεσμεύσεών της για περιορισμό του ελλείμματος. Αυτό το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, που δεν αποτυπώνεται ασφαλώς μόνο στα δημοσιεύματα αλλά και στις δηλώσεις αρκετών Ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι η χειρότερη κληρονομιά που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας δίνει αφορμή στις αγορές, που έτσι κι αλλιώς λειτουργούν ανεξέλεγκτα και με λογική “καζίνου”, να κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος μας και να στέλνουν σε δυσθεώρατα ύψη το κόστος δανεισμού.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα μας πάρει χρόνο και θα απαιτήσει επίπονη και επίμονη προσπάθεια η αντιστροφή αυτής της εικόνας, η αποκατάσταση δηλαδή της αξιοπιστίας μας.
Και το πρώτο βήμα είναι ασφαλώς η πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των επιπρόσθετων μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και στη δημόσια διοίκηση. Πιάσαμε πάτο, δεν νομίζω να αμφιβάλλει πλέον κανείς γι’ αυτό. Το θέμα είναι να μπορέσουμε μέσα από αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, τη χειρότερη κρίση στην πρόσφατη ιστορία μας, να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες και να δρομολογήσουμε τις αλλαγές που χρειάζονται για να είναι η ανάκαμψη βιώσιμη και να καταστεί η οικονομία μας πραγματικά ανταγωνιστική.
Πιστεύετε πως η Ελλάδα, ως ευπρόσβλητη οικονομία, δέχεται πυρά που τελικό προορισμό έχουν το ευρώ;
Α.Π.: Δε νομίζω να υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει ότι όλη αυτή η “επίθεση” που δέχτηκε η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των spread των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και τους ολοένα δυσμενέστερους όρους για τον ελληνικό δανεισμό, είχε ως τελικό στόχο να πλήξει την οικονομική συνοχή της ευρωζώνης και το ίδιο το ευρώ. Είδαμε, άλλωστε, ότι οι επιθέσεις δεν περιορίστηκαν στην Ελλάδα αλλά επεκτάθηκαν και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, αποδεικνύοντας ότι τελικός στόχος ήταν το ευρώ. Υπάρχει κι ένα άλλο στοιχείο. Το κύρος και η αξιοπιστία των διεθνών οίκων αξιολόγησης υπέστη αναμφίβολα ένα σοβαρό πλήγμα με το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και την κατάρρευση χρηματοπιστωτικών κολοσσών, όπως η Lehman Brothers, εν μια νυκτί. Τώρα, προσπαθούν να “βγάλουν τα σπασμένα” και να αποκαταστήσουν την αμφισβητούμενη αξιοπιστία τους, προχωρώντας σε εξαιρετικά αυστηρές αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας ορισμένων χωρών και δη των οικονομιών των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, που είναι κατά τεκμήριο περισσότερο ευάλωτες. Αυτό είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο και θα έπρεπε τουλάχιστον η ευρωζώνη να έχει εφεύρει μηχανισμούς προστασίας, θωράκισης των οικονομιών της απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση. Αυτό ήταν κι ένα από τα βασικά μηνύματα του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς τους εταίρους, στη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Πρόσφατα, Ισπανίδα Υπουργός και Προεδρεύουσα του ECOFIN, μετά από παρέμβασή σας στην αρμόδια Επιτροπή της Ευρωβουλής, δήλωσε αμέριστη συμπαράσταση προς την Ελλάδα στον αγώνα της κατά του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος. Πώς μπορεί να βοηθήσει στην πράξη;
Α.Π.: Είναι αλήθεια ότι η Ισπανίδα Υπουργός Οικονομικών και προεδρεύουσα του ECOFIN ήταν από τις πρώτες που εκδηλώθηκαν ανοικτά, κατά τη διάρκεια ακρόασής της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπέρ της υποστήριξης της Ελλάδας στην προσπάθειά της να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αυτή την ξεκάθαρη υποστήριξη άλλωστε περιμέναμε και είχαμε ζητήσει εξαρχής. Για να περιορίσουμε τις κερδοσκοπικές πιέσεις και γιατί νομίζω ότι δικαιούμασταν και δικαιούμαστε ένα μικρό περιθώριο χρόνου για να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμά μας και τα συμπληρωματικά μέτρα που εξαγγείλαμε. Να αποδείξουμε, δηλαδή, ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε, ότι είμαστε αξιόπιστοι. Σε τελευταία ανάλυση, μέσω της διαδικασίας της αυστηρής επιτήρησης στην οποία έχουμε εισέλθει, θα είμαστε έτσι κι αλλιώς υπό αυστηρό έλεγχο. Οπότε θα έπρεπε, σε πολιτικό επίπεδο, οι εταίροι να είναι λίγο περισσότερο γενναιόδωροι ως προς την έκφραση υποστήριξης κι αλληλεγγύης. Εξάλλου, τόσο το Συμβούλιο όσο, κυρίως, η Επιτροπή έχουν κι αυτοί ένα μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση, διότι δεν αντέδρασαν, όπως θα έπρεπε, στα στοιχεία και τις συνεχείς αναθεωρήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν μπορούν να εξαντλούν τώρα όλη τους την αυστηρότητα σε μια κυβέρνηση 4 μηνών, διότι ξέρετε, αυτό μου θυμίζει πάλι την πρακτική των Οίκων αξιολόγησης, που έδιναν ΑΑΑ στη Lehman Brothers πριν από την κατάρρευση και τώρα, για να εξιλεωθούν κατά κάποιο τρόπο, περνούν από το μικροσκόπιο τις εθνικές οικονομίες και την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει κι εμείς να συνειδητοποιήσουμε ως Έλληνες ότι, ανεξάρτητα από το αν μας έχουν στοχοποιήσει οι όποιοι κερδοσκόποι, ανεξάρτητα από το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από εμάς συγκεκριμένα μέτρα, η δεινή δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει είναι δικό μας πρόβλημα, εμείς έχουμε τη βασική ευθύνη για την αντιμετώπισή του. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με δανεικά, χωρίς να είμαστε ανταγωνιστικοί. δεν μπορούμε να καταναλώνουμε συνεχώς, χωρίς να παράγουμε. Είναι ζήτημα επιβίωσης της ίδιας της χώρας.
Ποιες πρωτοβουλίες θα ήταν σκόπιμο να αναλάβει, κατά την άποψή σας, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας στο πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάκαμψης;
Α.Π.: Χρειάζεται να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι και περισσότερο ευάλωτες σε αυτή την κρίση. Πρέπει επίσης, επιτέλους, η ΕΕ να δώσει έμφαση στην προστασία της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, που ήδη έχει φτάσει σε διψήφια νούμερα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι προβλέψεις για το 2010 δεν είναι καλές. Πρέπει, με αφορμή την κρίση, να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα και να κάνουμε τις αναγκαίες αναπροσαρμογές πολιτικής, καθώς έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση και για τη «Στρατηγική 2020».
Πιστεύετε πως πρέπει να αρχίσει η διαδικασία άρσης των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης και περιορισμού των ειδικών μέτρων που έχουν λάβει τα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση;
Α.Π.: Παρότι σε κάποιες οικονομίες διαφαίνονται ήδη κάποια δειλά σημάδια ανάκαμψης, δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι η κρίση τερματίζεται ή, έστω, ότι η πορεία ανάκαμψης θα είναι σταθερή και βιώσιμη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, το παραγωγικό κόστος είναι υψηλό συγκρινόμενο με τις οικονομίες τρίτων χωρών, η ανεργία μεγαλώνει και τα νοικοκυριά βλέπουν το εισόδημά τους να συμπιέζεται, πράγμα που σημαίνει ότι και η κατανάλωση συμπιέζεται. Υπάρχουν λοιπόν ακόμη μεγάλες επισφάλειες και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.
Καθώς οι επιδοτήσεις της ΕΕ θα ακολουθούν τα προσεχή χρόνια πτωτική πορεία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξελίσσεται σε πολύ σημαντικότερη, από ό,τι πριν, πηγή άντλησης πόρων. Τι πρέπει να βελτιωθεί στη λειτουργία της, ώστε να γίνει περισσότερο προσβάσιμη από τους Έλληνες επιχειρηματίες και τους ΟΤΑ;
Α.Π.: Η ΕΤΕ αναδεικνύεται προοδευτικά σε βασικό βραχίονα για την πολιτική ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, προς τις κατευθύνσεις που περιγράφονται στη «Στρατηγική 2020». Χρειάζεται ασφαλώς βελτίωση και απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να γίνει περισσότερο προσβάσιμη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ΟΤΑ.
Πότε θα ασχοληθεί η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, της οποίας είστε μέλος, με τις προτάσεις για το νέο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής εποπτείας στην ΕΕ;
Α.Π.: Θα πρέπει καταρχήν να επισημάνω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων είχε εκφράσει έντονους φόβους για την αδιαφάνεια που διέπει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα σήμερα και είχε ασκήσει σημαντικές πιέσεις τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και προς το Συμβούλιο, για την ανάληψη μέτρων αυστηρότερου και ουσιαστικότερου έλεγχου της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών σε περιόδους προγενέστερες της σημερινής κρίσης. Φόβοι και πιέσεις, οι οποίες δεν εισακούστηκαν όταν έπρεπε και επαληθεύτηκαν δυστυχώς με τον πλέον άμεσο τρόπο, όταν ξέσπασε η καταρχήν χρηματοπιστωτική κρίση, με τις ολέθριες σήμερα συνέπειες για την πραγματική οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Σχετικά με την πρόταση για ένα πλαίσιο χρηματοπιστωτικής εποπτείας, η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων διοργάνωσε πρόσφατα, στα τέλη Ιανουαρίου, δημόσια ακρόαση, στην οποία πήραν το λόγο κορυφαίοι εμπειρογνώμονες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στον τομέα των χρηματοπιστωτικών αγορών, μεταξύ των οποίων και ο Jacques de Larosi?re, Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφών, στην έκθεση των οποίων βασίστηκε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο πλαίσιο. Η ακρόαση αποτέλεσε ένα από τα αρχικά βήματα της νομοθετικής διαδικασίας εντός του Κοινοβουλίου, η οποία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2009 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2010, με βασικούς στόχους για το ΕΚ: την ανάληψη δεσμευτικών αλλά και αναλογικών εξουσιών εποπτείας σε επίπεδο Ε.Ε., την ένταξη των ευρωπαϊκών κανόνων σε ένα διεθνές πλαίσιο χρηματοπιστωτικής εποπτείας για το οποίο η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο και το δημοκρατικό ρόλο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία ελέγχου των αποφάσεων των εποπτικών οργάνων.
Ποια βασικά θέματα θα απασχολήσουν την Ειδική Επιτροπή για τη χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, που έχει συσταθεί στην Ευρωβουλή;
Α.Π.: Το πρώτο επίτευγμα αυτής της επιτροπής αποτυπώνεται ήδη στον τίτλο της, καθώς η αρχική πρόταση ήταν να συσταθεί μια προσωρινή Επιτροπή για τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία να καταλήξει σε κάποιες προτάσεις που θα διαβιβαστούν στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή. Μετά από πρόταση της δικής μας πολιτικής Ομάδας, στο Ευρωκοινοβούλιο, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, αποφασίστηκε η επιτροπή αυτή να μην ασχοληθεί μόνο με τη χρηματοπιστωτική κρίση αλλά και με τις επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία και βεβαίως με τις κοινωνικές επιπτώσεις και, πάνω απ’ όλα, με τις επιπτώσεις στον τομέα της απασχόλησης. Η προσπάθειά μας είναι, αφενός, να αναδείξουμε τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και να εισηγηθούμε τις αναγκαίες αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και, αφετέρου, να προτείνουμε μέτρα και πολιτικές για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην οικονομία και την απασχόληση. Η βασική πρόκληση, κατά τη γνώμη μου, είναι να υπερβούμε την ατολμία και τη διστακτικότητα που επέδειξε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, και να εισηγηθούμε ένα περιεκτικό και ριζοσπαστικό πακέτο προτάσεων, που δεν θα διαχειρίζεται απλώς το πρόβλημα, αλλά θα το χειρίζεται στη ρίζα του!
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χρηματοπιστωτικό χώρο και ειδικά στον τομέα των ασφαλίσεων;
Α.Π.: Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιρειών, που είναι από αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση την προηγούμενη χρονιά, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Στόχος δικός μας παραμένει η ενίσχυση της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους καταναλωτές, να βελτιώνεται διαρκώς το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και να προστατεύεται ταυτόχρονα ο κλάδος από αναξιόπιστες εταιρείες που νοθεύουν τον ανταγωνισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε την ταχύτατη προσαρμογή των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ασφαλιστική αγορά στις προϋποθέσεις της οδηγίας Solvency II, που στόχο έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες και την επίτευξη πραγματικής εναρμόνισης της ασφαλιστικής αγοράς στον ευρωπαϊκό χώρο.
Σε κάθε περίπτωση –και για να μην είμαστε τελείως απαισιόδοξοι– στη χώρα μας οι προοπτικές ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς είναι αρκετά μεγάλες, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι σειρά διαδεδομένων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ασφαλιστικών προϊόντων, όπως η ασφάλιση αστικής ευθύνης και η ταξιδιωτική ασφάλιση, στη χώρα μας δεν έχουν τύχει ακόμη ανάλογης ανταπόκρισης από το ελληνικό καταναλωτικό κοινό.
Απαιτούν οι περιστάσεις, ο τομέας των ιδιωτικών ασφαλίσεων να ενισχύσει περισσότερο την κοινωνική του διάσταση, ώστε να καλύψει μερίδιο των υποχρεώσεων που σήμερα έχουν αναλάβει τα δημόσια ταμεία των κρατών μελών;
Α.Π.: Έτσι ή αλλιώς, θα έλεγα ότι ο τομέας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών πρέπει να ενισχύσει την κοινωνική του διάσταση και ταυτοχρόνως πρέπει να δούμε πώς η εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων μπορεί να συμβάλει στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Το βασικό ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματός μας κι αυτό ακριβώς επιχειρεί η κυβέρνηση με τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί.
Ποια δράση θα χαρακτηρίζατε ως δράση-πρόκληση από τις δράσεις που εμπίπτουν στους τομείς αρμοδιότητας της Ελληνίδας Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη;
Α.Π.: Αναμφισβήτητα η αναμόρφωση της κοινής πολιτικής για την αλιεία στην κατεύθυνση της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, έτσι ώστε και να εξασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των αλιέων, οι οποίες απειλούνται τα τελευταία χρόνια, αλλά και ταυτόχρονα να προστατεύεται πιο αποτελεσματικά η θαλάσσια βιοποικιλότητα και τα αλιευτικά αποθέματα από την υπεραλίευση, αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τη νέα Ελληνίδα Επίτροπο. Πέρα και πάνω απ’ όλα, η μεγάλη πρόκληση για ένα στέλεχος με την εμπειρία και την ιστορία της Μαρίας Δαμανάκη, είναι να επηρεάσει τις γενικότερες πολιτικές κατευθύνσεις της Επιτροπής το επόμενο διάστημα κι είμαι βέβαιη ότι θα το κάνει, στο βαθμό βεβαίως που επιτρέπουν οι σημερινοί πολιτικοί συσχετισμοί στην Κομισιόν.
Πρόσφατα εκλεγήκατε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (EUFORES). Ποιες είναι οι προτεραιότητες στις δράσεις που θα αναπτύξετε με τη νέα αυτή αρμοδιότητα;
Α.Π.: Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (EUFORES) αποτελεί ένα διακομματικό και πανευρωπαϊκό δίκτυο συνεργασίας μεταξύ μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων των 27 κρατών μελών, με κύριο στόχο την προώθηση των ΑΠΕ και της πολιτικής για την ενεργειακή αποδοτικότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό και υπό την ιδιότητά μου ως Αντιπροέδρου του Φόρουμ, οι βασικές προτεραιότητες εστιάζονται στην προετοιμασία και υποβολή φιλόδοξων, ρεαλιστικών και πλήρως τεκμηριωμένων Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Προώθηση των ΑΠΕ, με στόχο την εκπλήρωση του στόχου του 20%, αλλά και στη θέσπιση, ως νομικά δεσμευτικού, του στόχου αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 20% έως το 2020.
Παράλληλα, θα εργαστούμε για την εξασφάλιση γενναίων χρηματοδοτήσεων για τις νέες ενεργειακές τεχνολογίες στον τομέα των ΑΠΕ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού στρατηγικού σχεδίου ενεργειακών τεχνολογιών (SET Plan).
Πιστεύω ότι μέσα από το πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας των μελών του EUFORES, αλλά και της νέας αυξημένης συνεργασίας που διασφαλίζει η νέα Συνθήκη της Λισσαβόνας μεταξύ εκπροσώπων των εθνικών κοινοβουλίων και ευρωβουλευτών, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τα σημαντικά μέχρι σήμερα επιτεύγματα στον τομέα των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας, αλλά και να σταθούμε στο ύψος των νέων σημαντικών ευρωπαϊκών προκλήσεων στους ίδιους τομείς.
Η κα Άννυ Ποδηματά, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είναι Μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, Μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Μέλος της Ειδικής επιτροπής για τη χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, Μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Είναι Αναπληρώτρια στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ.
Η κα Ποδηματά, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, έχει εργασθεί έως το 2007 σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.




