Η μοναξιά και η υποβάθμιση της ασφαλιστικής μας βιομηχανίας αλλά και η απαξίωση που οι εκπρόσωποί της εισπράττουν στην καθημερινότητά τους με το επίσημο Κράτος αποτέλεσε κίνητρο για το περιοδικό μας και επιλογή για ανατροπή και ανάδειξη των προσδοκιών του Κλάδου.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ανταποκρινόμενος, και δεσμεύεται και αναγνωρίζει!
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Υποχρεώνει με την προσοχή του την …ιεραρχία να αναθεωρήσει τη διαχειριστική πρακτική της και να συνειδητοποιήσει τη χρησιμότητα μιας άλλης …πρακτικής, αυτής που οραματίζεται ένα καλύτερο αύριο.
Επί του κειμένου τώρα και των όσων διατυπώνει ο κ. Σαμαράς, αξίζει να επισημανθεί ότι εντάσσει την ασφαλιστική βιομηχανία στους κλάδους εκείνους που αξίζουν να έχουν την υποστήριξη για υγιή αναπτυξιακή προσπάθεια, μέσα από ένα πλέγμα φορολογικών κινήτρων, και ότι η ενοποίηση της εποπτείας αδικεί την ευρωπαϊκή διάσταση και την ανεξαρτησία που πρέπει να απολαμβάνει η ασφαλιστική αγορά.
Συνέντευξη στον Δημήτρη Ρουχωτά
Ποιες είναι οι προτάσεις του κόμματός σας για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ζητήματος, δεδομένου ότι αμφισβητείται εντόνως η βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης;
Α.Σ.: Πράγματι, η βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σήμερα αμφισβητείται. Αυτή ακριβώς η αμφισβήτηση συνιστά ταυτόχρονα και πρόκληση. Θέλω εξ αρχής να καταστήσω σαφές ότι ο πυρήνας των θέσεών μας εδράζεται στο δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού μας συστήματος. Παράλληλα, θεωρούμε σημαντικό κομμάτι της αναπτυξιακής μας στρατηγικής την ενθάρρυνση και ενίσχυση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης καθώς και της ατομικής ιδιωτικής ασφάλισης. Από τον Οκτώβριο του 2010 έχουμε καταθέσει 12 συγκεκριμένες προτάσεις διαλόγου, οι οποίες απαντούν θετικά στις προκλήσεις. Συνοπτικά, οι θέσεις μας έχουν ως εξής:
Πιστεύουμε στην αρχή της αλληλεγγύης των γενεών.
Επιμένουμε στη διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, μεριμνώντας παράλληλα και για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα, τόσο για την αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων όσο και για την ενθάρρυνση της εθελοντικής παραμονής στην αγορά εργασίας.
Επιδιώκουμε την αναμόρφωση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στη βάση επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Η αναδιοργάνωση των Ταμείων, ο διαχωρισμός από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και η ένταξη των κλάδων υγείας σε ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι βασικές μας προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δημοσίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ιδιαίτερα σήμερα, στο μέσο μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.
Ειδικότερα, πώς τοποθετείστε στην πρόταση που έχει διατυπωθεί από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος σχετικά με το 2ο Πυλώνα, την Επαγγελματική Ασφάλιση; Συγκεκριμένα, προτείνεται η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρείες να διαχειρίζονται Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και να ιδρύουν Ανοικτά Ταμεία Επαγγελματικής Συνταξιοδοτικής Ασφάλισης (ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα), με πλήρη απαλλαγή των ασφαλίστρων ως δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημα του δικαιούχου.
Α.Σ.: Η ανάπτυξη του Β’ Πυλώνα, της επαγγελματικής ασφάλισης, είναι ένα πεδίο στο οποίο πρέπει και μπορούμε να επενδύσουμε. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι ατελές και γι’ αυτό δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Πρόθεσή μας είναι να διαβουλευτούμε με τους κοινωνικούς εταίρους και την ασφαλιστική αγορά, προκειμένου να διαμορφωθεί η βέλτιστη λύση. Η ανάπτυξη του Β’ Πυλώνα πιστεύω ότι θα συμβάλλει τόσο στην ανακούφιση των Ασφαλιστικών Ταμείων όσο και των ασφαλισμένων και παράλληλα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Για τον 3ο Πυλώνα, την ατομική ιδιωτική ασφάλιση, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προτείνει τη δημιουργία μιας κατηγορίας ασφαλιστικών προϊόντων με ειδικά χαρακτηριστικά, για τα οποία θα ισχύουν συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ιδιωτική συνταξιοδοτική αποταμίευση. Πώς τοποθετείστε επ’ αυτού και πώς σχολιάζετε την πρόθεση του Υπουργού Οικονομικών να καταργήσει τις υπάρχουσες φοροαπαλλαγές ασφαλίστρων;
Α.Σ.: Η ατομική ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο του δημοσίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Πιστεύω όμως ότι μπορεί να το συμπληρώσει με ικανοποιητικό τρόπο, τόσο στα θέματα συνταξιοδότησης όσο και στα θέματα υγείας. Η Νέα Δημοκρατία, κάθε φορά που της δόθηκε η δυνατότητα, παρείχε σημαντικά φορολογικά κίνητρα με γνώμονα την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόθεση του Υπουργού Οικονομικών να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές ασφαλίστρων, μας βρίσκει τελείως αντίθετους, διότι είναι μια στείρα, αντιαναπτυξιακή λογική, η οποία αποτρέπει την ασφάλιση των πολιτών και εν τέλει λειτουργεί εις βάρος των δημοσίων οικονομικών. Η άποψή μου είναι ότι όλες οι ασφαλίσεις του λεγόμενου Γ’ Πυλώνα, ομαδικές και ατομικές, θα πρέπει να υποστηριχθούν, διότι αυτό βοηθά στη βιωσιμότητα του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και γιατί με αυτόν τον τρόπο απαντάμε πειστικά στην υποχώρηση του κράτους απ’ τις υπεσχημένες καλύψεις έναντι των πολιτών.
Δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας και δεδομένης της θετικής συμβολής της στην οικονομία και την κοινωνία, σε ποιους τομείς και με ποιες προϋποθέσεις θεωρείτε ότι θα μπορούσε να δράσει συμπληρωματικά ή αυτοτελώς; (Για παράδειγμα, επί πολλές δεκαετίες συζητείται –και δυστυχώς έχει μείνει μόνο σ’ αυτό το επίπεδο– η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κτηρίων για τον κίνδυνο του σεισμού). Έχετε συγκεκριμένες προτάσεις ενίσχυσης του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης;
Α.Σ.: Όπως ήδη σας περιέγραψα, η πίστη μου στις προοπτικές ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ισχυρή και δεδομένη. Το γνωστό σ’ εσάς γεγονός ότι η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα αποτελεί το 2% του ΑΕΠ έναντι του 9% περίπου του ΑΕΠ του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δείχνει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς. Η ανάπτυξη όμως της ασφαλιστικής αγοράς δεν θα πραγματοποιηθεί αν και συνολικά η ελληνική οικονομία δεν μπει σε μια φάση ανάπτυξης. Λυπάμαι που το λέω, αλλά οι σημερινές κυβερνητικές πολιτικές σκοτώνουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια στον τόπο μας, συρρικνώνουν την επιχειρηματικότητα και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια ατομικής διαχείρισης προβλημάτων και κινδύνων (των σεισμών συμπεριλαμβανομένων). Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου για υποστήριξη κάθε υγιούς αναπτυξιακής προσπάθειας μέσα από ένα πλέγμα φορολογικών κινήτρων.
Ανάμεσα στην τραπεζική και την ασφαλιστική δραστηριότητα υφίστανται θεμελιώδεις και ουσιαστικές διαφορές, γεγονός που τεκμηριώνεται και από εμπεριστατωμένες μελέτες (όπως της Geneva Association). Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείτε πως θα λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση η ανάληψη της εποπτείας της ιδιωτικής ασφάλισης από την Τράπεζα της Ελλάδος;
Α.Σ.: Η ουσιαστική άσκηση της εποπτείας αποτελεί απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση σωστής λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς. Όπως γνωρίζετε, η Νέα Δημοκρατία έκανε πράξη τη σύσταση Επιτροπής Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης, η οποία, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετώπισε ως νέος θεσμός, έδειξε τις δυνατότητές της. Η ενοποίηση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ως εκ τούτου η μεταφορά της εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι μία ακόμη επιταγή του Μνημονίου ( Παράρτημα 3 του Ν.3845/2010 που κύρωσε το Μνημόνιο). Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει τρεις διαφορετικές εποπτικές αρχές, μία για τις Τράπεζες, μία για την Ασφαλιστική Αγορά και μία για τα Χρηματιστήρια, η κυβέρνηση επιλέγει να μην ακολουθήσει τον αμιγώς ευρωπαϊκό δρόμο.
Δεν παραβλέπω ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το έργο της εποπτείας, ωστόσο δεν παραβλέπω επίσης και το ότι η μετατροπή μιας Ανεξάρτητης Αρχής, όπως ήταν η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α), σε Δ/νση της Τραπέζης της Ελλάδος συνιστά υποβάθμιση της εποπτείας, τουλάχιστο σε συμβολικό επίπεδο.