Αυξητική πορεία της παραγωγής ασφαλίστρων και το α’ τρίμηνο 2017

Παρά την πτώση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2017, η καλή πορεία της ασφαλιστικής αγοράς κατά το 2016, το οποίο έκλεισε με αύξηση 4,6%, συνεχίζεται και το α’ τρίμηνο του 2017, καταγράφοντας αύξηση 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς.

Αναλυτικά, η εξέλιξη της παραγωγής ασφαλίστρων, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα 50 ασφαλιστικών επιχειρήσεων-μελών της Ε.Α.Ε.Ε, που αντιπροσωπεύουν το 97,2% περίπου της συνολικής παραγωγής, για το α΄ τρίμηνο του 2017 έχει ως εξής:

  • Οι ασφαλίσεις Ζωής παρουσιάζουν αύξηση 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην καλή πορεία των επενδυτικών προϊόντων ζωής αλλά και των ομαδικών προγραμμάτων.
  • Οι ασφαλίσεις Ζημιών σημειώνουν μείωση 0,6% για το ίδιο διάστημα, γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στον Κλάδο Αυτοκινήτων.
  • Την ίδια στιγμή ο κλάδος Υγείας συνεχίζει την θετική του πορεία.

Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Ε.Ε., κ. Δημήτρης Μαζαράκης, σχολίασε: «Η μικρή αλλά σημαντική αυτή αύξηση για τον ασφαλιστικό κλάδο επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο, την στροφή των Ελλήνων προς την ιδιωτική ασφάλιση. Παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα και τη σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, το θετικό πρόσημο της ασφαλιστικής αγοράς κατά το 2016 αλλά και για το α’ τρίμηνο του 2017, αποδεικνύει ότι οι ασφαλισμένοι εμπιστεύονται όλο και περισσότερο τις λύσεις που ο ασφαλιστικός κλάδος τους προσφέρει, λύσεις μοντέρνες και εξατομικευμένες, καθώς και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό που καλούνται σήμερα να επωμιστούν.

Σίγουρα, η εξέλιξη αυτή μας κάνει περισσότερους αισιόδοξους αλλά όχι λιγότερο προσεκτικούς. Οι προκλήσεις που απασχολούν τον κλάδο μας, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, εντείνονται και απαιτούν διαρκή εγρήγορση και προσπάθεια από όλους.

Ο κλάδος μας είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Είναι έτοιμος να συνεισφέρει στη συνολική μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας και να αποτελέσει έναν πολύτιμο εταίρο που δημιουργεί πρόσθετη αξία στην κοινωνία και στους ασφαλισμένους».

Δείτε τη μελέτη της ΕΑΕΕ εδώ.