Alpha Beta Roto, αποζημίωση ύψους € 25,85 εκατ.

353

 

Ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες, χάρη στη σωστή ασφαλιστική της κάλυψη

Εξαιρετικό παράδειγμα, που καταδεικνύει την προσφορά της ιδιωτικής ασφάλισης, συνιστά η περίπτωση τηςAlfa Beta Roto. Το εργοστάσιό της καταστράφηκε ολοσχερώς, όμως η Εταιρεία είχε προνοήσει για τη σωστή ασφαλιστική της κάλυψη, γεγονός που λειτούργησε ως «πρώτη ασπίδα προστασίας για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης», όπως δηλώνει ο Πρόεδρός της, κ. Χ. Αργυρόπουλος. Καθοριστική ήταν φυσικά η συμβολή του Ασφαλιστή της: της μεσιτικής εταιρείας Ξηρογιαννόπουλος Insurance Brokers, τόσο στην ασφάλιση, όσο και στην αποζημίωσή της, από τις εταιρείες: ΑΧΑ, Interamerican, Εθνική, Ευρώπη, Groupamaκαι Generali, ύψους € 25,85 εκατ.

Η Alfa Beta Roto έθεσε πρόσφατα σε λειτουργία τη νέα μονάδα παραγωγής εύκαμπτης συσκευασίας τροφίμων, με έδρα τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, έχοντας ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος μιας επένδυσης συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται ουσιαστικά για την αποκατάσταση του εργοστασίου που διέθετε η Εταιρεία στην Κομοτηνή και που προ 15 μηνών καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, από πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του.

Σήμερα, το εργοστάσιο λειτουργεί περίπου στο 80% της πρότερης δυναμικότητάς του, ενώ με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, που αναμένεται σε περίπου 18 μήνες από σήμερα, θα έχει εξασφαλιστεί πρόσθετη δυναμικότητα 20% αυτής που διέθετε πριν από την πυρκαγιά. 

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου, με την πλήρη λειτουργία του το εργοστάσιο θα αποτελεί την πιο σύγχρονη, πανευρωπαϊκά, μονάδα παραγωγής εύκαμπτης συσκευασίας τροφίμων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Alfa Beta Roto, κ. Χαράλαμπο Αργυρόπουλο, πρώτη ασπίδα προστασίας για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στην οποία περιήλθε η εταιρεία μετά την πυρκαγιά ήταν η σωστή ασφαλιστική της κάλυψη και, κατά συνέπεια, η αποζημίωση ύψους 25,85 εκατ. ευρώ, την οποία έλαβε από τις εταιρείες ΑΧΑ ΑσφαλιστικήInteramerican, Εθνική Ασφαλιστική, Ευρώπη ΑΕΓΑ, Groupamaκαι Generali. Ο κ. Αργυρόπουλος εξήρε επίσης τη μεσιτική εταιρεία Ξηρογιαννόπουλος Insurance Brokersγια την καθοριστική διαμεσολάβησή της, τόσο στην ασφάλιση, όσο και στην αποζημίωση της Εταιρείας.

Σημαντική, επίσης, ήταν η συμβολή των εργαζόμενων, οι οποίοι στήριξαν την εταιρεία σε όλη τη διάρκεια αποκατάστασης των παραγωγικών υποδομών, ενώ οι στρατηγικές επιλογές της διοίκησης ήταν αυτές που επέτρεψαν στην Alfa Beta Roto, μέσα από εξαγορές και συνέργειες με τρίτες εταιρείες, να διατηρήσει το πελατειακό της κοινό, το οποίο συνέχισε να εξυπηρετεί αδιάλειπτα.

Παρ’ όλη την καταστροφή, το ασφυκτικό χρηματοοικονομικό περιβάλλον και τις πιεστικότατες επενδυτικές ανάγκες για την αποκατάσταση του εργοστασίου, υπήρξε πλήρης ενημερότητα των υποχρεώσεων προς το κράτος, τους προμηθευτές, τις τράπεζες και τους εργαζόμενους. Επίσης, διασφαλίσθηκε το σύνολο των θέσεων εργασίας.
Όπως σημειώνει ο κ. Αργυρόπουλος, «η στήριξη που είχαμε από τους εργαζόμενους, αλλά και τους συναδέλφους του κλάδου ήταν κυριολεκτικά συγκινητική, ενώ η πιστότητα που επέδειξαν οι πελάτες μας συνεχίζοντας ακόμη και τις πρώτες, πολύ δύσκολες, εβδομάδες μετά την πυρκαγιά να μας αποστέλλουν παραγγελίες τους, ήταν η καλύτερη εγγύηση για τις 180 θέσεις εργασίας της εταιρείας μας και τη μελλοντική της ανάπτυξη».

Σημειώνεται ότι η Alfa Beta Roto, που ιδρύθηκε πριν από 47 χρόνια, την τελευταία δεκαετία έχει υπερδιπλασιάσει το τζίρο της από τα 16,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2002 στα 40 εκατ. ευρώ φέτος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγωγές κυρίως προς Δυτική Ευρώπη, αλλά και τα Βαλκάνια, και οι οποίες συμμετέχουν κατά 75% στα συνολικά της έσοδα.
Πέρυσι, μάλιστα, χρονιά κατά την οποία αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες λόγω της πυρκαγιάς, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τον τζίρο της κατά 4%, διατηρώντας στα ίδια επίπεδα (ως όμιλος) το EBITDA στα 5,8 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη διάρθρωση της παραγωγής της, η Alfa Beta Roto απευθύνεται κατά 27% σε εταιρείες παραγωγής ζυμαρικών και ρυζιών, 13% στην αρτοποιία, 12% σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ζαχαρώδη προϊόντα, και κατά αντίστοιχο ποσοστό στην αγορά παγωτού, 12% στα snacks, 9% στη βιομηχανία απορρυπαντικών, 8% στον κλάδο κατεψυγμένων τροφίμων, 4% σε εταιρείες παραγωγής καφέ και κατά 3% στην αγορά νερού και ποτών.

 

Προηγούμενο άρθροΚυπριακός Οργανισμός Τουρισμού
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Ενώσεων