€1,3 εκατ. στη Λέσβο για την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού

862
Σεισμός Λέσβος

Οι φυσικές καταστροφές του 2017 προκάλεσαν την απώλεια ανθρώπινων ζωών και μεγάλες καταστροφές στις πληγείσες περιοχές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την παροχή βοήθειας ύψους €104,2 εκατ. για την αποκατάσταση ζημιών σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία.

Η συνολική ενίσχυση, ύψους €104,2 εκατ., από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα βοηθήσει στην αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς στην Ελλάδα, τις δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία και την Ισπανία, και τους τυφώνες στη Γαλλία.

Ειδικότερα, η συνολική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ περιλαμβάνει:

  • 1,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την επισκευή κατοικιών, επιχειρήσεων και υποδομών μετά τον σεισμό που έπληξε το νησί της Λέσβου τον Ιούνιο του 2017
  • 50,6 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της περιφέρειας Centro στην Πορτογαλία, μετά από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2017
  • 3,2 εκατ. ευρώ στην Ισπανία για την αποκατάσταση ζημιών στην περιοχή της Γαλικίας
  • 49 εκατ. ευρώ στη Γαλλία για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι τυφώνες Irma και Maria στα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα και κοινότητες του Αγίου Μαρτίνου και της Γουαδελούπης, τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η έκθεση του εισηγητή José Manuel Fernandes (ΕΛΚ, Πορτογαλία) εγκρίθηκε με 629 ψήφους υπέρ, 21 κατά, και 9 αποχές. Η έκθεση για το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 1/2018 του εισηγητή Siegfried Mureșan (ΕΛΚ, Ρουμανία) εγκρίθηκε με 650 ψήφους υπέρ, 28 κατά, και 1 αποχή.

Το Συμβούλιο ενέκρινε την παροχή βοήθειας στις 14 Μαΐου. Με το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το κονδύλια θα διατεθούν άμεσα.

Ιστορικό

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ συστάθηκε το 2002 ως απάντηση στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Έκτοτε έχουν δοθεί περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε 24 χώρες της ΕΕ για την αποκατάσταση ζημιών μετά από 80 φυσικές καταστροφές.

Προηγούμενο άρθροΜε αφορμή τη Sunlight… η σημασία της Διαχείρισης Επιχειρηματικής Συνέχειας
Επόμενο άρθροΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: Νέο πρόγραμμα ασφάλισης στεγαστικού δανείου