ΓεΣΥ: η μεγάλη απειλή για τις ασφαλιστικές στην Κύπρο

3641
  • Στον “αέρα” 235 χιλιάδες ιδιωτικά συμβόλαια Υγείας

  • Προειδοποιήσεις για σοβαρή συρρίκνωση της ασφαλιστικής αγοράς

  • Φόβοι για μαζικές απολύσεις

 

Της Νατάσας Χριστοφόρου

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει ανάμεσα στις ασφαλιστικές εταιρείες της Κύπρου η καταρχήν συμφωνία του Υπουργείου Υγείας και των πλείστων κοινωνικών εταίρων για τις εισφορές στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ). Ένα μονοασφαλιστικό σχέδιο, που αφήνει “έξω” τις ασφαλιστικές εταιρείες και για το οποίο υπάρχει προεδρική δέσμευση, ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2019.

Οι συντεχνίες καθώς και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) προσυπέγραψαν στις 15 Μαΐου διακήρυξη που καθορίζει τα ποσοστά των εισφορών του ΓεΣΥ. Με βάση τη συμφωνία, οι εργαζόμενοι θα συνεισφέρουν με 2,65% επί του μισθού τους, οι εργοδότες με 2,9%, το κράτος με 4,7%, οι αυτοεργοδοτούμενοι με 4% και οι συνταξιούχοι/εισοδηματίες με 2,65%. Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη, το ΓεΣΥ θα στοιχίζει ετησίως λίγο πάνω από €960 εκατομμύρια.
Η καταρχήν συμφωνία αναμένεται να οδηγήσει προς ψήφιση στην ολομέλεια της κυπριακής Βουλής τα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ, όπως εκτιμάται, μέσα στο καλοκαίρι. Με βάση τις μέχρι τώρα διακηρύξεις των ηγεσιών των κομμάτων, που εισήλθαν και επίσημα στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2018 και δεν θέλουν να χρεωθούν νέα καθυστέρηση στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, τα νομοσχέδια αναμένεται να “περάσουν” από τη Βουλή. Κι αυτό, παρά τις πιέσεις του επιχειρηματικού κόσμου και τις εκτιμήσεις ότι χωρίς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες το εγχείρημα θα καταρρεύσει, αμέσως μετά την εφαρμογή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν έντονες φωνές ανάμεσα στα κόμματα, κυρίως στο κυβερνών ΔΗΣΥ αλλά και στο κεντρώο ΔΗΚΟ, που θέλουν να περάσει τροπολογία από τη Βουλή, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να επιλέξει εάν θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ ή εάν θα συνεχίσει να έχει ιδιωτική ασφάλιση.

Μέτωπο κατά του ΓεΣΥ
Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) μαζί με τον Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ιδιώτες γιατροί), εξέφρασαν σε δημοσιογραφική συνέντευξη την έντονη διαφωνία τους στο μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε έγινε από το Κράτος μελέτη οικονομικών επιπτώσεων. Στην ουσία, ΟΕΒ, ΣΑΕΚ και ΠΙΣ “παίζουν” το τελευταίο τους χαρτί, αφού έγινε αντιληπτό ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει εύκολα από την αρχική της θέση, για μονοασφαλιστικό
ΓεΣΥ.

Πρότειναν, λοιπόν, οι 235.000 Κύπριοι που είχαν μέχρι το τέλος του 2016 ιδιωτική ασφάλεια υγείας, να έχουν επιλογή. Να μπορούν, δηλαδή, είτε να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, είτε να διατηρήσουν τα υφιστάμενά τους ασφαλιστικά σχέδια ή συλλογικά ταμεία υγείας, αναβαθμίζοντάς τα, ώστε να λαμβάνουν ισάξιες καλύψεις με τους υπόλοιπους ασφαλιζόμενους στο σύστημα. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι επιλέξουν να διατηρήσουν ιδιωτικά σχέδια ασφάλισης, οι επηρεαζόμενοι εργοδότες και εργαζόμενοι θα καταβάλλουν τη διαφορά μεταξύ του ασφαλίστρου τους και της συνεισφοράς που τους αναλογεί βάσει του μισθολογίου τους. Έτσι, δεν θα επηρεαστεί ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ ή η αρχή της αλληλεγγύης. Αυτοί που θα επιλέξουν ιδιωτική κάλυψη, σύμφωνα με την πρόταση, δεν θα δικαιούνται καμία κάλυψη από το ταμείο του ΓεΣΥ.

Συρρίκνωση ασφαλιστικής αγοράς
Ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, που είχε εκφράσει ποικιλοτρόπως αλλά σε χαμηλούς τόνους τη διαφωνία του για το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ, άρχισε να χρησιμοποιεί πλέον δραματικούς τόνους για να μεταπείσει την κυβέρνηση. Πλέον τα στελέχη του μιλούν ανοικτά για σημαντικές επιπτώσεις στον κλάδο, με συρρίκνωση της ασφαλιστικής αγοράς και απώλεια θέσεων εργασίας.

Ο ΣΑΕΚ άρχισε, μάλιστα, να ενημερώνει έναν έναν τους 235 χιλιάδες Κύπριους (πάνω από το 1/4 του πληθυσμού) που έχουν ιδιωτική ασφάλεια υγείας. Με ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο άρχισε να καταφθάνει μέσω ταχυδρομείου σε χιλιάδες ασφαλιζόμενους, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις εφαρμογής του ΓΕΣΥ. «Ο ΣΑΕΚ λέει ότι πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να επιλέγετε: ιατρό, νοσοκομείο και ασφαλιστικό φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό. Αν δεν είστε ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση, να μπορείτε να αλλάξετε φορέα ασφάλισης, όχι να μένετε για πάντα εγκλωβισμένοι σ’ ένα μονοπωλιακό σύστημα. Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται σε ένα μονοπωλιακό σύστημα ασφάλισης, που κάνει τα πράγματα χειρότερα από ό,τι είναι σήμερα. Θα κληθείτε να πληρώνετε διπλή εισφορά ή θα υποχρεωθείτε, λόγω της οικονομικής αδυναμίας, να διακόψετε την ασφάλιση ή, ακόμα χειρότερα, τη θεραπεία σας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ενημερωτικό φυλλάδιο.

πίνακας ΓΕΣΥ Κύπρος Ασφάλίσεις Ατυχημάτων Υγείας Κύπρος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών (βλ. παρατιθέμενο πίνακα), τα ασφάλιστρα στον τομέα ασφάλισης Ατυχημάτων και Υγείας ανήλθαν, το 2016, σε €120,3 εκατ. σε σχέση με €105,9 εκατ. το 2015, καταγράφοντας αύξηση που αγγίζει το 14%. Αν, μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη το γεγονός, ότι η συνολική πίτα της ιδιωτικής ασφάλισης για το 2016 ανήλθε στα €764 εκατ., αντιλαμβάνεται και τη σημαντικότητα του τομέα ασφάλισης Υγείας στην Κύπρο. Ο τομέας καταλαμβάνει το 15% των εργασιών του συνόλου των ασφαλιστικών εταιρειών και το 37% των εταιρειών του Κλάδου Ζωής.

 

Μιχάλης Αντωνίου, Γεν. Δ/ντής ΟΕΒ:
«Πιθανόν να χαθούν θέσεις εργασίας»

Αντωνίου Μιχάλης OEB Κύπρου

Μιλώντας στην «Ασφαλιστική Αγορά», ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων της Κύπρου, κ. Μιχάλης Αντωνίου, χαρακτήρισε ως μεγάλο λάθος την απόρριψη του μεικτού συστήματος Υγείας, που θα επέτρεπε και στις ασφαλιστικές εταιρείες να συμμετέχουν. Σημείωσε, δε, ότι η ΟΕΒ, όπως και ευρύ φάσμα του πολιτικού κόσμου, θεωρεί ότι αυτό θα ήταν το καταλληλότερο σύστημα.

 

Κύριε Αντωνίου, προτείνετε στην ουσία ένα νέο ασφαλιστικό προϊόν, που το χωρίζει, όμως, χάσμα από τις κυβερνητικές διακηρύξεις. Τι πιστεύετε ότι θα πετύχετε;  
Μ.Α: Με την κατάρτιση του νέου ασφαλιστικού προϊόντος, η ΟΕΒ θα παροτρύνει τις επιχειρήσεις που σήμερα δεν προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη στο προσωπικό τους, να το υιοθετήσουν. Σήμερα υπολογίζεται ότι το 15%-20% των επιχειρήσεων προσφέρουν κάποιο ιδιωτικό σχέδιο υγείας στο προσωπικό τους. Με την εισαγωγή του νέου ασφαλιστικού προϊόντος στόχος θα είναι η σημαντική αύξηση αυτού του ποσοστού εντός τριών ετών. Η πρόταση διατηρεί, για ένα διάστημα τριών χρόνων, το δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού ταμείου, για περίπου 250 χιλιάδες συμπολιτών μας  που έχουν είτε ιδιωτικά, είτε συλλογικά ταμεία υγείας σε ημικρατικούς οργανισμούς. Δεν πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν μετέωροι. Θα οδηγηθούμε σε  ακύρωση εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλιστικών συμβολαίων.

Η πρότασή σας απορρίφθηκε, ωστόσο, αμέσως από τον Υπουργό Υγείας, κ. Γιώργο Παμπορίδη.
Μ.Α: Εμείς δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε ότι η πρότασή μας, για το νέο ασφαλιστικό προϊόν, είναι η σωστή επιλογή. Η πρότασή μας έχει μηδενική επίπτωση στα οικονομικά του ΓεΣΥ. Την καταθέσαμε επίσημα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, στους αρχηγούς των 8 κοινοβουλευτικών κομμάτων και στη Βουλή, και θα περιμένουμε την αντίδρασή τους.

Ποιες επιπτώσεις αναμένονται, σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή σας, για την ασφαλιστική βιομηχανία;
Μ.Α: Ουδείς μπορεί να αποτιμήσει αυτή τη στιγμή, με τρόπο ασφαλή, τις επιπτώσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες. Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις θα αρχίσουν να καταγράφονται από τον πρώτο, κιόλας, μήνα εφαρμογής του ΓΕΣΥ, που είναι ο Μάρτιος του 2019. Θα μπορούμε να έχουμε ασφαλή εκτίμηση τόσο για τις επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών των ασφαλιστικών εταιρειών όσο και για απώλειες θέσεων εργασίας, στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Θεωρείτε βέβαιο ότι θα υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας;
Μ.Α: Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αναστάτωση ανάμεσα στους εργαζόμενους στην ασφαλιστική βιομηχανία, αλλά θεωρούμε πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Προηγούμενο άρθροΟ κ. Γιώργος Μπενέτος εξηγεί τι είναι το Gamification
Επόμενο άρθροΟρίζων Ασφαλιστική: Επιχειρώντας με… ασφάλεια