Θεματοφύλακες του περιβάλλοντος χαρακτηρίζει ο Τσιρώνης τις ασφαλιστικές εταιρείες

279

Όπως είχαμε προαναγγείλει, υπό τον τίτλο «Πολυσχιδής η δράση του κ. Χατζηθεοδοσίου», πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Αναπλ. Υπουργού κ. Γιάννη Τσιρώνη στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, όπου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της σύναψης συμβολαίων αστικής επαγγελματικής ευθύνης για την περίπτωση επέλευσης περιβαλλοντικού κινδύνου.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα 30 Ιουνίου, το ΕΕΑ, ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε μεταξύ άλλων:

  • Σοβαρό θέμα που ενδιαφέρει άμεσα είναι αυτό της σύναψης συμβολαίων αστικής επαγγελματικής ευθύνης  για την περίπτωση επέλευσης περιβαλλοντικού κινδύνου. Αυτό είναι μια οδηγία της ΕΕ την οποία έπρεπε ήδη να έχουμε εφαρμόσει σαν χώρα, γιατί αφορά στην προστασία της κοινωνίας και των επιχειρήσεων από περιβαλλοντικούς κινδύνους.
  • Στη χώρα μας υπάρχει μια κακή νοοτροπία ότι η περιβαλλοντική πολιτική προκαλεί επιβάρυνση στις επιχειρήσεις και αντιμετωπίζεται σαν κόστος, σαν «χαράτσι»!
  • Στην πραγματικότητα η προστασία δια μέσω των συμβολαίων αστικής ευθύνης για το περιβάλλον είναι πολλαπλώς συμφέρουσα, διότι τα ασφάλιστρα που δίδονται ισομοιράζονται στα ασφαλισμένα ακίνητα, ενώ χωρίς αυτά, όταν επέλθει ο περιβαλλοντικός κίνδυνος, οι εταιρείες επιβαρύνονται πολλαπλάσια από τα έξοδα στα οποία υποβάλλονται για αποκατάσταση των ζημιών και αποζημιώσεις. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν από αυτό το λόγο και η κοινωνία υπέστη τις ανάλογες συνέπειες.
  • Τα συμβόλαια αστικής ευθύνης ορίζουν τα όρια του περιβαλλοντικού κινδύνου και προστατεύουν την επιχείρηση από κακόπιστους διεκδικητές.Οι ασφαλιστικές εταιρείες προστατεύουν τους πελάτες από άσχετες, κακόπιστες και εκβιαστικές διεκδικήσεις.
  •  Όταν υπάρχουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια, οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες συμβουλεύουν τις επιχειρήσεις τι πρέπει να πράττουν για την τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων και δρουν έτσι ως θεματοφύλακες του περιβάλλοντος και των συμφερόντων των επιχειρήσεων.

Χαιρετίζουμε τις παραπάνω διαπιστώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Τσιρώνη, και αναμένουμε τις σχετικές δράσεις του προς τις κατευθύνσεις αυτές.

 Διαβάστε επίσης: «Πολυσχιδής η δράση του κ. Χατζηθεοδοσίου»

Προηγούμενο άρθροΟλοκληρώθηκε η εξαγορά του εμπορικού χαρτοφυλακίου της Aegon από την Allianz
Επόμενο άρθροΗ ηγεσία της Εθνικής ενημερώνει το Δίκτυο της International Life