Αναστάσιος Κασκαρέλης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

302

«Μία δυνατή και φερέγγυα ελληνική ασφαλιστική δύναμη θέλουμε την ΥΔΡΟΓΕΙΟ»

Συνέντευξη στο Δημήτρη Ρουχωτά.

Δικαιωματικά η ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ, τόσο λόγω του μισού –σχεδόν– αιώνα που έχει διανύσει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά όσο και λόγω της γεωγραφικής και παραγωγικής της ανάπτυξης, μπορεί να θεωρηθεί πρωταγωνίστρια ασφαλιστική εταιρεία για την ελληνική αγορά.
Φυσικό επακόλουθο είναι η στρατηγική της, η τιμολογιακή της πολιτική, η προϊοντική της πολιτική αλλά και η σχέση της με τα Δίκτυα να έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση της όλης εικόνας της αγοράς μας.
Η πάντοτε καλή διάθεση του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου της Εταιρείας, κ. Τάσου Κασκαρέλη, μας επέτρεψε να τον συναντήσουμε στα κεντρικά ιδιόκτητα γραφεία της Λ. Συγγρού και να μιλήσουμε μαζί του, προκειμένου να κοινολογήσουμε κάποια σημαντικά νομίζουμε σημεία, στα οποία οφείλει η Υδρόγειος τη διακεκριμένη θέση που κατέχει στην αγορά.
Η αγορά, αυτή τη χρονική στιγμή, έχει ανάγκη από καλά νέα, καλά παραδείγματα και αισιόδοξη προοπτική.
Στη συνάντησή μας με τον κ. Κασκαρέλη εμείς τα βρήκαμε αυτά και σας τα παρουσιάζουμε…

Κύριε Κασκαρέλη, έχετε αναφερθεί και εσείς πρόσφατα στη ζημιά που υπέστητε, από τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι γεγονός ότι το 2008 είχατε διαβλέψει και επιλέξει ότι «η Εταιρεία θα πρέπει να πραγματοποιεί κέρδη μόνον από τις ασφαλιστικές εργασίες και να επενδύει σε ακίνητα». Σημειώνατε μάλιστα: «Δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε άλλες μορφές επενδύσεων με ρίσκο».
Τι συνέβη;
Α.Κ.:
 Η Υδρόγειος ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια μία συνετή επενδυτική στρατηγική με επενδύσεις σε ακίνητα, τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους αξιοποιούνται για ιδία χρήση. Η εταιρεία δεν εκτέθηκε ποτέ σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου ενώ, προ PSI, τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που κατείχε αντιστοιχούσαν στο 15% περίπου των επενδύσεων. Στην παρούσα περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη συγκυρία και το πλαίσιο του Solvency II, εμμένουμε στην πάγια στρατηγική μας, επιλέγοντας να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στις προθεσμιακές καταθέσεις. 
Η κερδοφορία του α΄ εξαμήνου του 2012 μας οδήγησε στην απόσβεση του 100% της ζημίας από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων ελληνικού δημοσίου. Το ποσό αυτό αναπληρώθηκε ήδη στην ασφαλιστική τοποθέτηση. Επιπλέον, στο τέλος της χρήσης, αναμένουμε κερδοφορία που θα ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της εταιρείας, ανεβάζοντάς τα σε πάνω από 42 εκατ. ευρώ.

Στρατηγική επιλογή σας ήταν η αυτοδύναμη ανάπτυξη, η διαχρονικότητα και ο ελληνικός χαρακτήρας της Εταιρείας. Επιμένετε στη στρατηγική αυτή και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
Α.Κ.:
 Το 2013 συμπληρώνουμε 40 χρόνια στην ελληνική αγορά. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια σίγουρα πολλά άλλαξαν, η Υδρόγειος μεγάλωσε και εδραιώθηκε στο χώρο της, ωστόσο, η βασική μας φιλοσοφία παραμένει η ίδια. Θέλουμε να αποτελούμε μία δυνατή και φερέγγυα ελληνική ασφαλιστική δύναμη, μια δύναμη που βασίζει την ανάπτυξή της στις δικές της στέρεες οικονομικές βάσεις, οι οποίες και διασφαλίζουν την αξιοπιστία και διαχρονικότητά της απέναντι στους ασφαλισμένους και συνεργάτες της. Για μας αποτελεί πρωταρχικό στόχο να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι η αμιγώς ελληνική ιδιωτική επιχειρηματικότητα, όταν βαδίζει βάσει σχεδίου, μπορεί να διαπρέπει αυτοδύναμα. 
Πρέπει, ωστόσο, να σας πω ότι, αν και οι βασικοί άξονες της στρατηγικής μας, ο “χαρακτήρας” μας, αν θέλετε, παραμένει ο ίδιος, η εταιρεία εξελίσσεται και προσαρμόζεται με συνεχείς και εντατικούς ρυθμούς για να είναι στο προσκήνιο των εξελίξεων του κλάδου. 
Τα τελευταία χρόνια, προτεραιότητά μας είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη και καλύτερη προετοιμασία μας για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν το εποπτικό μας πλαίσιο αλλά και η Οδηγία Solvency II. Για το σκοπό αυτόν η εταιρεία έχει συστήσει ειδική ομάδα εργασίας και προχωρά εντατικά, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, στη συνεχή αναβάθμιση των εσωτερικών δομών και διαδικασιών της. Η επένδυσή μας σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι ιδιαίτερα σημαντική και ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω ότι το 2011, σύμφωνα με την ICAP, ήμασταν μεταξύ των 100 εταιρειών που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση προσωπικού (+5,22%). Επιπλέον, η εταιρεία επενδύει σημαντικά σε θέματα τεχνολογίας –πρόσφατα, μάλιστα, εγκαινιάσθηκε και μία νέα μακροπρόθεσμη συνεργασία με τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία λογισμικού στον κόσμο, τη SAS, που περιλαμβάνει, αρχικά, την ανάπτυξη ενός σημαντικού έργου, που αφορά την ποιότητα των δεδομένων.

Θεωρείτε ότι η Υδρόγειος, ούσα σταθερά τα τελευταία χρόνια μέσα στην πεντάδα των κορυφαίων ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα στον κλάδο των Γενικών Ασφαλίσεων, πρέπει να έχει λόγο αντίστοιχο στη διαμόρφωση της γενικότερης ασφαλιστικής πολιτικής που διαμορφώνει η Εποπτεία και η  Ένωση; Πού συμφωνείτε και πού διαφωνείτε με τα τελευταία τεκταινόμενα, όπως για παράδειγμα, θεσμικά, ο «Τειρεσίας» και, στρατηγικά, οι μειώσεις των τιμολογίων;
Α.Κ.:
 Όσον αφορά την εποπτική αρχή, κοιτάμε, όπου η ίδια επιζητά την άποψη του κλάδου, να συμμετέχουμε όσον το δυνατόν πιο εποικοδομητικά. Σε ευρύτερο επίπεδο, σαφώς και επιδιώκουμε να έχουμε λόγο και να είμαστε σε διάλογο με όλες τις δυνάμεις του κλάδου, συλλογικές ή μη, σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η αντικειμενικοποίηση των αποζημιώσεων για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη, η ακυρωσιμότητα των συμβολαίων, τα ανασφάλιστα οχήματα, μεταξύ άλλων. 
Όσον αφορά το θέμα του αποκαλούμενου «ασφαλιστικού Τειρεσία», θα ήθελα καταρχάς να τονίσω ότι η Υδρόγειος είναι πάντα, από θέση, υπέρ κάθε θεσμού ο οποίος προάγει τη διαφάνεια και τη σωστή λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί. Για μένα βασική παράμετρος της επιτυχίας της, όπως και της επιτυχίας κάθε ανάλογου θεσμού, είναι το κατά πόσο όλοι οι εμπλεκόμενοι την θεωρούν απόλυτα δίκαιη και ισορροπημένη. το κατά πόσο, δηλαδή, αυτή διασφαλίζει, τελικά, τόσο τους σωστούς 
διαμεσολαβητές όσο και τις σωστές εταιρείες. 
Όσο για την επιθετική τιμολογιακή πολιτική που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό στον κλάδο αυτοκινήτου, αυτό δεν είναι κάτι που συμμεριζόμαστε απόλυτα. Εμείς, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο  Έλληνας, σαφώς και θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, και συνεχώς αναπροσαρμόζουμε τα προγράμματά μας σε αυτήν την κατεύθυνση, πάντα ωστόσο με τη λογική να προσθέτουμε περισσότερη αξία, όχι απλώς να μειώνουμε τις τιμές. Για παράδειγμα, μέσα στο 2012, κάναμε αναπροσαρμογές στα τιμολόγιά μας, αλλά προσθέσαμε και νέες καλύψεις, όπως αυτή της επείγουσας αερομεταφοράς, ή δημιουργήσαμε νέες, όπως αυτή της Ολικής Καταστροφής του οχήματος. δώσαμε επιβράβευση σε ασφαλισμένους μας με καλή οδική συμπεριφορά, κ.ά. Ας μου επιτραπεί, επίσης, να προσθέσω εδώ, βάσει και της εμπειρίας και τεχνογνωσίας που έχει συλλέξει η εταιρεία μας στον κλάδο του αυτοκινήτου, έναν κλάδο που υπηρετούμε συνειδητά εδώ και 4 δεκαετίες, ότι η ακραία επιθετική πολιτική εγκυμονεί κινδύνους για τις εταιρείες. Και αυτό, γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι η συχνότητα των ζημιών το 2012 παραμένει στα επίπεδα του 2011 ενώ, επιπλέον, οι εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και τα αυξημένα όρια αστικής ευθύνης.

Πώς πάει η Υδρόγειος Κύπρου και τι προοπτικές έχετε πλέον εκεί; Ισχύει ακόμα η διάθεσή σας για εκτός Ελλάδος επεκτάσεις;
Α.Κ.:
 Η Υδρόγειος Κύπρου αποτέλεσε την πρώτη εξωστρεφή μας προσπάθεια και μέσα στα 10 χρόνια λειτουργίας της μάς έχει αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Αρκεί να αναφέρω ότι η εταιρεία  διαθέτει σήμερα ίδια κεφάλαια ύψους 11 εκατ. ευρώ (τη στιγμή που στο ξεκίνημά της αυτά ανέρχονταν σε 1,7 εκατ. ευρώ), ενώ για 9 από τα 10 χρόνια δραστηριοποίησής της παρουσιάζει συνεχή κερδοφορία. Η εταιρεία διαθέτει νέα και ιδιαίτερα δραστήρια στελέχη που διαθέτουν όραμα, συνεργάζεται με πάνω από 100 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές της τοπικής αγοράς και παρουσιάζει ένα εξαιρετικά ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο εργασιών, με τον κλάδο οχημάτων να αντιστοιχεί στο 45% και τους κλάδους εκτός οχημάτων στο 55%  της συνολικής της παραγωγής. 
Το 2011 η  εταιρεία είχε παραγωγή ύψους 8,5 εκατ. ευρώ και, μεταξύ άλλων, παρουσίασε στην τοπική αγορά νέα πρωτοποριακά προγράμματα στον τομέα της υγείας. 
Γενικότερα, η Υδρόγειος Κύπρου παρουσιάζει αυτή τη στιγμή εξαιρετική δυναμική και μπορούμε να πούμε ότι χτίζει σταθερά πολύ ισχυρά θεμέλια, που μας κάνουν να αναμένουμε ακόμα περισσότερα στο μέλλον. 
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχουμε σχέδια για άλλες, εκτός Ελλάδος, επεκτάσεις.

Έχοντας η Εταιρεία σας ιδιαίτερη παρουσία αλλά και δεσμούς με την Περιφέρεια, έργο που κατ’ επιλογήν σας επιτεύχθηκε, μπορείτε να μας κοινολογήσετε τι απασχολεί τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές της Περιφέρειας και πώς διαφοροποιούνται με τους συναδέλφους τους στα μεγάλα αστικά κέντρα;
Α.Κ.:
 Το μεγαλύτερο θέμα που απασχολεί τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές της περιφέρειας είναι ότι βρίσκονται μακριά από τα διοικητικά κέντρα των ασφαλιστικών εταιρειών, με αποτέλεσμα συχνά να αισθάνονται ότι υστερούν σε εξυπηρέτηση και αμεσότητα σε σχέση με τους συναδέλφους τους της Αθήνας. 
Εμείς το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό, καθώς, λόγω της ανάπτυξής μας στην περιφέρεια, το μεγαλύτερο μέρος από τους 2.000 περίπου ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές με τους οποίους συνεργαζόμαστε βρίσκεται εκεί. Γι’ αυτό και η εταιρεία μας ίδρυσε και διατηρεί σταθερά, ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης, τα 11 υποκαταστήματα και γραφεία της, που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της ελληνικής επικράτειας και προσφέρουν όλο το εύρος των λειτουργιών που προσφέρουν και τα κεντρικά μας γραφεία. Όμως, δεν σταματάμε εκεί. Πρέπει να πω ότι στην Υδρόγειο καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να είμαστε συνεχώς κοντά στο δίκτυό μας, είτε με εκπαιδευτικά συνέδρια είτε με άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις και συναντήσεις, στις οποίες παρίσταται όλη η Διοίκηση και οι οποίες οργανώνονται τοπικά σε όλη την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει για μας είναι ο σεβασμός και η δεοντολογία απέναντι στους συνεργάτες μας, στοιχεία που έχουμε διαφυλάξει αναλλοίωτα όλα αυτά τα χρόνια και που νομίζω αποτελούν την καλύτερη διασφάλιση για τη φήμη και την αξιοπιστία της Υδρογείου στην αγορά. 

Προηγούμενο άρθροΜονόδρομος οι Συγχωνεύσεις και Εξαγορές στις Ασφαλίσεις Οχημάτων
Επόμενο άρθροΡόδη Κράτσα Ευρωβουλευτής – Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007-2012