Ανδρέας Βασιλείου:«Η Εθνική Ασφαλιστική είναι μεγαλύτερη και ισχυρότερη απ’ όσο νομίζουμε»

486
Όπως γράφαμε στις 30/8, πρώτοι και μόνοι, ο κ. Ανδρέας Βασιλείου1ος Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, μίλησε και εξέπεμψε βαρυσήμαντο μήνυμα, τόσο στο εσωτερικό (υπαλλήλους και συνεργάτες) όσο και στην αγορά.

Σε συνέντευξη που έδωσε αποκλειστικά στον κλαδικό τύπο στις 13 Σεπτεμβρίου, δήλωσε την πρόθεσή του να εργαστεί με όλες τις δυνάμεις του, ώστε η Εθνική Ασφαλιστική να αναγνωριστεί ως η καλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας. 
«Είμαστε γνωστή ως εταιρεία, έχουμε αναγνωρίσιμο brand name, όμως, δεν έχουμε καλή εικόνα. Είμαστε μία άκρως συνδικαλιζόμενη εταιρεία, με έλλειμμα στην εκπαίδευση και στη στήριξη των δικτύων, χωρίς ευαισθησίες σε κάποιους τομείς, με προβλήματα στις αποζημιώσεις και πολλές παρεμβάσεις», τόνισε, αναδεικνύοντας τα στοιχεία που δεν επιτρέπουν στην Εθνική να δείξει πόσο ισχυρή είναι και να αναλάβει τον ηγετικό της ρόλο.

Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Εταιρείας
Ο στόχος για την ανάδειξη της Εθνικής ως της καλύτερης εταιρείας, όπως τόνισε ο κ. Βασιλείου, υποστηρίζεται και θα πραγματοποιηθεί μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την εκτελεστική επιτροπή και το Δ.Σ. της Εταιρείας και σήμερα βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης. Υπήρξε και ρητή χρονική δέσμευση, εκείνη των δύο ετών, για την υλοποίηση και εφαρμογή όλων των πιο κάτω: 

Ανακεφαλαιοποίηση. Σύντομα η Εθνική Ασφαλιστική –και έχει ενημερωθεί και η Εποπτική Αρχή προς τούτο– θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ως ηγέτης της αγοράς. Όπως, ωστόσο, τόνισε ο κ. Βασιλείου: «Η Τράπεζα μάς στηρίζει οικονομικά, όμως, δεν θα μας δώσει χρήματα για να τα πετάξουμε από το παράθυρο. Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε σωστά από τώρα και μέχρι την εφαρμογή του Solvency II. Να είμαστε πιο παραγωγικοί». Θέλοντας, μάλιστα, να τονίσει το ενδιαφέρον της Τράπεζας για τη θυγατρική της, αλλά και να διαψεύσει τα σενάρια που τον θέλουν να έχει έρθει για να εξυγιάνει την εταιρεία ώστε αυτή να πουληθεί, υπογράμμισε, επίσης, την παρουσία ανώτερων στελεχών της Τράπεζας στο Δ.Σ. της Εθνικής όπως αυτή του κ. Δημόπουλου, υπεύθυνου εταιρικής στρατηγικής της ΕΤΕ, και παλιότερα του νυν Δ/ντος Συμβούλου της Τράπεζας, κ. Α. Τουρκολιά. 
Reengineering. Η Εθνική Ασφαλιστική, άμεσα, θα προχωρήσει σε αναδιοργάνωση διοικητική αλλά και του σέρβις της, αφού πρόκειται για κομμάτια που έχουν παραμεληθεί, με αποτέλεσμα να χάνει η εταιρεία σε χρόνο, χρήμα, αλλά κυρίως στην εικόνα της. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, η αναδιοργάνωση πρέπει να είναι μία συνεχής διαδικασία για μία εταιρεία. 

Οργανόγραμμα. Οι αλλαγές στη δομή του οργανογράμματος, που ήδη έχουν γίνει, θα βοηθήσουν ώστε να αξιοποιηθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. Όπως είπε ο κ. Βασιλείου, η εταιρεία διαθέτει αξιόλογα στελέχη, αλλά είναι σημαντικό να τοποθετηθούν στη σωστή θέση, για να μπορέσουν, αφενός, να προσφέρουν στην εταιρεία και, αφετέρου, να μην “καούν” τα ίδια σε μία θέση που δεν θα μπορέσουν να αναδείξουν τις ικανότητές τους. Όπου τα υπάρχοντα στελέχη δεν επαρκούν θα γίνει εμπλουτισμός τους από στελέχη της αγοράς.
Αξιοποίηση των μελών του Δ.Σ. Προωθείται η ενεργή ανάμειξη των μελών του Δ.Σ. μέσω επιτροπών, όπου θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τα προσόντα τους. Ήδη, στην κατεύθυνση αυτή, έχουν αξιοποιηθεί οι κ.κ. Σαρδελής και Μυλωνάς. Εξηγώντας ότι την αξιοποίηση των μελών του Δ.Σ. δεν την επιβάλλει μόνο ο νόμος, που προβλέπει ουσιαστική και όχι τυπική συμμετοχή τους, αλλά κυρίως το καλό της Εθνικής, ο κ. Βασιλείου επεσήμανε: «Άμα έχεις την ευθύνη της διεύθυνσης κάποιων εταιρειών, δηλαδή έχεις στα χέρια σου κάποιες χιλιάδες ψυχές που θέλουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Ειδικά όσον αφορά το 2ο πυλώνα του Solvency II, οι απαιτήσεις για το πώς πρέπει να λειτουργεί μία εταιρεία, πώς θα κάνει risk management, είναι πολύ σημαντικά». 

IT. Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική αναβάθμιση της εταιρείας είπε ότι ήδη υπάρχουν 3 προσφορές ενδιαφερόμενων να αναλάβουν το έργο, από τους οποίους άμεσα θα επιλεγεί ο ανάδοχος, μετά όμως από αυστηρό έλεγχο τού ποιοι είναι και τι μπορούν να προσφέρουν.
Επανασχεδιασμός προϊόντων. Ήδη έχει δημιουργηθεί μία επιτροπή, αποτελούμενη από διοικητικούς, αναλογιστές και ανθρώπους των πωλήσεων, οι οποίοι εξετάζουν τόσο τα υπάρχοντα προϊόντα της εταιρείας (ποια θα συνεχίσουν να προσφέρονται  – ποια θα αποσυρθούν), όσο και τα νέα προϊόντα που πρέπει να δημιουργηθούν.

Marketing –  Εκπαίδευση – Management Πωλήσεων. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σ’ αυτό το κομμάτι, που κρίνεται ότι η Εθνική είναι αρκετά αδύναμη. Στο Marketing θα δημιουργηθεί ξεχωριστή διεύθυνση. Τόσο εκεί όσο και στις πωλήσεις προβλέπονται προσλήψεις και αναπροσαρμογές θέσεων, ώστε να αρχίσουν οι δύο τομείς να δουλεύουν καλύτερα. Ήδη, ο κ. Βασιλείου έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει σε τακτική βάση τις επαφές με τους Επιθεωρητές και τους Δ/ντές των υποκαταστημάτων, στα πλαίσια του επανέλεγχου της στρατηγικής, αλλά και για να μάθει τα θέματα που τους απασχολούν και πώς μπορούν αυτά να αντιμετωπιστούν. Ο ίδιος δήλωσε ευχαριστημένος από αυτές τις επαφές, κρίνοντας τα στελέχη των πωλήσεων ως πολύ καλά και κάποια ως εξαιρετικά.  
«Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Αυτοί είναι ήρωες, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν έχουν τη στήριξη που έχουν οι συνάδελφοί τους σε άλλες εταιρείες», τόνισε, προσθέτοντας, όμως, ότι «πρέπει να πουλάμε περισσότερο και να έχουμε την εμπιστοσύνη των πελατών. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά». 
“Συμμαχική” εξέλιξη των δικτύων της Εθνικής. Κομβικό σημείο για την επίτευξη του στόχου ανάδειξης της Εθνικής ως της καλύτερης εταιρείας είναι και η ανάπτυξη, χωρίς συγκρούσεις, των δικτύων της Εταιρείας. Ο κ. Βασιλείου πιστεύει –και αυτό ισχύει τόσο για τα δίκτυα όσο και για το προσωπικό–, ότι αν δίνονται εξηγήσεις, αν όλοι ενημερώνονται σωστά και αντιμετωπίζονται δίκαια, οι συγκρούσεις αποφεύγονται και είναι πιο εύκολο να συνυπάρξεις και να πετύχεις το στόχο της ανάπτυξης. 

Εργασιακή ειρήνη. Η Εθνική Ασφαλιστική προσβλέπει σε εργασιακή ειρήνη με τους εργαζόμενους, αλλά και στην προσωπική τους συνεισφορά στο όλον επιτελούμενο έργο. Παρομοιάζοντας, μάλιστα, την Εθνική ως καράβι, ο κ. Βασιλείου υπογράμμισε τη σημασία που έχει για το “ταξίδι” το καλό πλήρωμα, λέγοντας: «Η πλειοψηφία του προσωπικού δεν αγαπά την εταιρεία όσο θα θέλαμε. Πρέπει να κερδίσουμε την καρδιά και το μυαλό τους». Αναγνώρισε ως θετικό το γεγονός ότι το 63% αποδέχτηκε τη νέα σύμβαση, τονίζοντας ότι ακόμα και μετά τις μειώσεις οι αμοιβές τους είναι 25% υψηλότερες από της αγοράς. «Ως αντάλλαγμα περιμένουμε 25% αύξηση της παραγωγικότητάς τους», υπογράμμισε. 
Διεθνείς εργασίες. Η Εθνική Ασφαλιστική και στην εκτός Ελλάδος παρουσία της (Βουλγαρία, Κύπρος, Ρουμανία, Τουρκία), αλλά και στις χώρες που η ΕΤΕ έχει ισχυρή παρουσία (Σερβία, Αλβανία και αλλού) θα διεκδικήσει τους ρόλους που της αναλογούν. «Αυτές οι εταιρείες καταλαβαίνουν σιγά-σιγά ότι δεν είναι ορφανές, ότι ανήκουν σε μία μεγαλύτερη οικογένεια, της ΕΤΕ και της Εθνικής Ασφαλιστικής. Θα τις βοηθήσουμε να βρουν την αποστολή τους και να αποκτήσουν μέλλον, θα τους δείξουμε πού πρέπει να στοχεύσουν και από πού θα αντλήσουν δυνάμεις», επεσήμανε, τονίζοντας τις μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης που υπάρχουν στην περιοχή.

Προβολή του Θεσμού και της Εταιρείας & στήριξη των μικρών εταιρειών
 Η Αγορά πρώτα και η Εθνική Ασφαλιστική ύστερα οφείλουν να αναδείξουν το ρόλο τους και την πολυτιμότητά τους. «Πρέπει να βρούμε τρόπο να περάσουμε απέναντι», διεμήνυσε ο κ. Βασιλείου, επισημαίνοντας την ανάγκη να στηριχθούν τόσο η Εθνική όσο και η Αγορά. «Είμαστε λίγοι και αδύναμοι. Δεν μας βοηθά κανένας. Υποστήκαμε ένα τραγικό κούρεμα με το PSI και δεν στηριχτήκαμε», τόνισε. Καθώς, όπως εκτιμά, οι δυσκολίες θα συνεχιστούν, «πρέπει να ενδυναμώσουμε τις θετικές τάσεις που υπάρχουν στην αγορά. Αν οι μεγάλες εταιρείες, όπως η Εθνική, δεν πάνε καλά, δεν θα πάει κανείς καλά. Αν χαθούν κάποιες εταιρείες, θα έχουμε τραγικές εξελίξεις στο χώρο. Ο  Έλληνας δεν θα μας εμπιστευθεί ξανά, όσο κι αν καταρρέει ο δημόσιος τομέας». 
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ανδρέας Βασιλείου κατέθεσε το ενδιαφέρον της Εθνικής Ασφαλιστικής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα και απεφάσισε να θέσει τις υπηρεσίες του στα κοινά, στις επόμενες εκλογές της Ενώσεως Ασφαλιστικών Εταιρειών. «Δεν θα αφήσουμε τις μικρές εταιρείες να καταρρεύσουν. Η Εθνική θα είναι ενεργή προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε. Επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι «δεν περισσεύει κανένας ούτε στην Εθνική ούτε στην αγορά», ζήτησε να υπάρξει συστράτευση όλων.

Δημήτρης Ρουχωτάς

Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Δημόπουλος, Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής εγγυάται:
Επόμενο άρθροΗ οικονομική κρίση και η ύφεση δεν αποτελούν εμπόδιο για την Ευρωπαϊκή Πίστη