Διανύουμε μια εποχή, όπου η επιχειρηματικότητα γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, η παγκοσμιοποίηση των αγορών και των οικονομιών προχωρά με γρήγορα βήματα, η νομοθετική σύγκλιση στην Ε.Ε. σταδιακά ενισχύεται, ενώ παράλληλα σημειώνονται παγκοσμίως ακραία κλιματικά φαινόμενα και οι ειδικοί μιλούν, όλο και συχνότερα, για επερχόμενη ενεργειακή κρίση. Όλα αυτά δημιουργούν νέα δεδομένα, καινούργια προβλήματα, κινδύνους αλλά και νέες ευκαιρίες, που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή και βεβαίως την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ιδιαίτερα η ασφαλιστική βιομηχανία, που το αντικείμενό της είναι η διαχείριση και αξιολόγηση κινδύνων, οφείλει να προβλέπει, να σχηματοποιεί και να προτείνει λύσεις και μοντέλα αντιμετώπισης αυτών των κινδύνων καθώς και εκμετάλλευσης των νέων δυνατοτήτων.
Με την παρούσα έρευνα επιχειρήσαμε να κάνουμε μια σύντομη, ενδεικτική καταγραφή ορισμένων από αυτά τα προϊόντα, που καλύπτουν τους επονομαζόμενους κινδύνους 3ης γενιάς, και να εξετάσουμε σε ποιες ομάδες απευθύνονται. Γνωρίζοντας, βέβαια, ότι το αντικείμενο δεν εξαντλείται σε μια απλή αναφορά και ότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται, στα προσεχή χρόνια, θα μας δώσουν υλικό και στοιχεία ώστε να ασχοληθούμε εκτενώς με κάθε ένα από αυτά τα προϊόντα, τις προοπτικές τους και την εξέλιξή τους.
Θα ήταν παράλειψη από μέρους μας να μην αναφέρουμε την πολύτιμη βοήθεια που μας πρόσφεραν οι κ.κ. Χρ. Αδαμαντιάδης, Δ/νων Σύμβουλος της AIG Greece, Αθ. Ανδρεόπουλος, Αναπλ. Γενικός Δ/ντής της Εθνικής Ασφαλιστικής, Μ. Καρρά, Αναπλ. Δ/ντρια Εταιρικών Ασφαλίσεων του Ομίλου Generali, Ευ. Τσαούσης, Δ/ντής Πωλήσεων της Victoria, και Ντορίνα Οικονομοπούλου, Αναπλ. Γενική Δ/ντρια της Marsh, οι οποίοι μας έδωσαν πολλές πληροφορίες για τα συγκεκριμένα προϊόντα, διαθέτοντάς μας μέρος του πολύτιμου χρόνου τους.



