Ασφαλιστική αγορά δύο ταχυτήτων, μετά την καταγραφή των καταστροφικών ζημιών

229
Σύμφωνα με το Global Insurance Market Report της Marsh

Το κόστος ασφάλισης παγκοσμίως αυξάνεται κυρίως σε γεωγραφικές περιοχές που επλήγησαν από καταστροφικές ζημιές και για κλάδους ασφάλισης που έχουν καταγράψει σημαντικές ζημιές, το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Ωστόσο, μια μείωση στο κόστος ασφάλισης είναι εφικτή σε άλλους κλάδους ασφάλισης, αναφέρει έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα η Marsh.
Μολονότι το κόστος από τις καταστροφικές ζημίες που επηρέασαν την ασφαλιστική αγορά το 2011, υπερβαίνει τα 100 δισ. δολάρια, εντούτοις, όπως αναφέρει η έκθεση της Marsh, η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά εξακολουθεί να διαθέτει μεγάλη δυναμική και επάρκεια κεφαλαίων στην ανάληψη κινδύνων και δεν είναι ορατή μια πιθανή αύξηση στο κόστος ασφάλισης. 
Οι ασφαλιστές διαφαίνεται να επιδιώκουν μια αύξηση του κόστους ασφάλισης εκεί όπου έχουν υποστεί ζημιές. σε λογαριασμούς, επομένως, με σημαντικές καταγεγραμμένες απώλειες ή σε λογαριασμούς που παρουσιάζουν ιδιαίτερη έκθεση σε καταστροφικούς κινδύνους. Περίπου το 50% των πελατών της Marsh, στις ΗΠΑ, στον κλάδο περιουσίας είδαν στις ανανεώσεις του 2ου εξαμήνου  του 2011 αύξηση στο κόστος ασφάλισης σε ποσοστό 31%, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο.
Τα παραπάνω δεν ισχύουν για λογαριασμούς με χαμηλή ή και καθόλου έκθεση σε καταστροφικούς κινδύνους, όπου εκεί οι ασφαλισμένοι κατάφεραν να διασφαλίσουν ακόμη και μείωση στο κόστος ασφάλισης κατά το 2ο εξάμηνο του έτους.
Όπως αναφέρει ο κ. Dean Kisura, U.S. Risk Practices Leader της Marsh:  «Η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά διαθέτει κεφάλαια και γενικά παραμένει ανταγωνιστική. Τα καταστροφικά γεγονότα του 2011 και οι απορρέουσες ζημιές είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε ζημιογόνους λογαριασμούς, αλλά δεν υπήρξε μια συνολική μεταβολή των τιμών στην αγορά. Τα βασικά μεγέθη της παραμένουν γενικώς ισχυρά». 
Οι χώρες που επηρεάστηκαν από μεγάλα καταστροφικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είδαν και τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσα στο τρίμηνο, όπως αναφέρει η έκθεση. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία, τα προγράμματα με κάλυψη σεισμού ανανεώθηκαν με αυξήσεις που άγγιξαν το 50%. Ενώ, αντίστοιχα στην Ταϊλάνδη, όπου οι ασφαλισμένες ζημίες από πλημμύρες στην περιοχή της Μπανγκόκ εκτιμώνται ότι θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολάρια, τα προγράμματα ανανεώθηκαν με αύξηση της τάξης του 30%. 
Επίσης, παγκοσμίως, το κόστος σε προγράμματα employee benefits αυξήθηκε σημαντικά το ίδιο διάστημα, ως αποτέλεσμα των αυξημένων ιατρικών δαπανών. 
Στην Ινδία, για παράδειγμα, οι εργοδότες ήρθαν αντιμέτωποι με αυξήσεις της τάξης του 20%, το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία, το κόστος ασφάλισης για την κάλυψη αστικής ευθύνης Διευθυντών και Στελεχών (D&O) συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ το κόστος ασφάλισης σε άλλες μεγάλες αγορές γι’ αυτή την κάλυψη παραμένει σταθερό ή και μειώνεται.

 

Προηγούμενο άρθροΗ Ασφαλιστική Πίστη θύμα της ασφαλιστικής Aπάτης
Επόμενο άρθροΤι κυοφορείται παγκόσμια για τον ασφαλιστικό κλάδο;