Εθνική Ασφαλιστική: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα καταχραστών

226
Επιτυχία του Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΤΕ

Στις 21 Σεπτεμβρίου, η Εθνική Ασφαλιστική ανακοίνωσε ότι ο εσωτερικός έλεγχος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας αποκάλυψε σωρεία παραβατικών ενεργειών υπαλλήλων του καταστήματος Θεσσαλονίκης. Οι παραπάνω παραβατικές ενέργειες, τόσο των υπαλλήλων της Εταιρείας όσο και τρίτων, με τους οποίους αυτοί φαίνεται να συνεργάστηκαν, τέθηκαν αμέσως υπόψη των αρμοδίων διωκτικών αρχών, οι οποίες συνεργάστηκαν στενά με την Εταιρεία για τη διαλεύκανση του παραπάνω οικονομικού εγκλήματος.
Όπως επισημαίνει σχετικά η Εθνική Ασφαλιστική, «από τα πρώτα ευρήματα των διωκτικών αρχών προκύπτει σημαντική ζημία για την Εθνική Ασφαλιστική, το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί. Η Εταιρεία θα στραφεί κατά παντός υπευθύνου, διεκδικώντας με ένδικα μέσα την οικονομική και ηθική της αποκατάσταση».

Οι έρευνες της  ΕΛ.ΑΣ. και η εξάρθρωση του κυκλώματος
Ανακοινωθέν σχετικό με το θέμα εξέδωσε την ίδια ημέρα η Ελληνική Αστυνομία, στο οποίο σημειωνόταν ότι βρισκόταν «σε εξέλιξη μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη και σε όμορους Νομούς, για τη σύλληψη μελών εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιείτο εδώ και χρόνια, σε υποθέσεις κατάχρησης σημαντικών χρηματικών ποσών σε βάρος της Εθνικής Ασφαλιστικής». Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Υποδ/νσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής και της Δ/νσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, «οι οποίοι συνεργάζονται με τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος», όπως αναφερόταν σχετικά.
Στις 22 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. ότι εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία το «μεγάλο κύκλωμα» και ότι έχουν συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου 11 άτομα, ενώ κατηγορείται ένας ακόμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 5 υπαλλήλους του Τομέα Ζημιών και Αναλήψεων του Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης, 2 συμβεβλημένους πραγματογνώμονες, 2 ασφαλιστικούς πράκτορες και 1 ιδιοκτήτη συνεργείου αποκατάστασης ζημιών οχημάτων και πώλησης ανταλλακτικών, με 2 συγγενικά του πρόσωπα. 
Οι 11 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και παραπέμφθηκαν σε Τακτικό Ανακριτή για να απολογηθούν, ενώ οι κατηγορίες που τους βαρύνουν «είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν, κατά περίπτωση, τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, την απάτη σε συνδυασμό με τις διατάξεις για τους καταχραστές του δημοσίου, την πλαστογραφία, καθώς και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Η δράση του κυκλώματος
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «στις 182 ενδεικτικές υποθέσεις- φακέλους που εξετάσθηκαν, διαπιστώθηκε η παράνομη είσπραξη αποζημιώσεων, συνολικού ύψους 1.172.136 ευρώ, που προέκυψαν από εικονικές ή ανύπαρκτες ζημιές οχημάτων από τροχαία ατυχήματα, κακόβουλες ενέργειες τρίτων, βλάβες από φυσικές καταστροφές, θραύσεις κρυστάλλων, κ.λπ. Επίσης, όπως διαπιστώθηκε σε κάποιες περιπτώσεις, σε πραγματικές ζημιές οχημάτων που είχαν κοστολογηθεί και είχαν εισπραχθεί κανονικά τα αντίστοιχα ποσά από τους δικαιούχους, τα μέλη του κυκλώματος είχαν εισπράξει μεγαλύτερα ποσά, ως αποζημιώσεις, εν αγνοία των δικαιούχων. 
»Με την ολοκλήρωση της έρευνας των 182 ύποπτων φακέλων περατώθηκε και η πρώτη φάση των αστυνομικών ερευνών, που άρχισαν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2011, ύστερα από σχετική καταγγελία των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ο έλεγχος και άλλων φακέλων στο Υποκατάστημα της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται από τους αρμόδιους ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, για τον εντοπισμό και άλλων παρομοίων περιπτώσεων». 
Αναφορικά με τη δράση «του κυκλώματος – εγκληματικής οργάνωσης», σημειωνόταν ότι δρούσε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης τουλάχιστον από το 2008. Στην ευρεία αστυνομική επιχείρηση, που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα, από το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και των Γιαννιτσών, πραγματοποιήθηκαν 24 έρευνες σε σπίτια, επιχειρήσεις, γραφεία, καταστήματα, συνεργεία επισκευής οχημάτων, εξοχικές κατοικίες, παρουσία 10 Εισαγγελικών Λειτουργών. 
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., από την έρευνα που έγινε, στην Αθήνα αλλά και στο Υποκατάστημα της Ασφαλιστικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, στους 182 ύποπτους φακέλους ζημιών, διαπιστώθηκε ότι:
 
– Σε 110 φακέλους έχουν επισυναφθεί 450 πλαστά τιμολόγια, συνολικού ποσού 683.811,10 ευρώ, τα οποία φέρονται ότι εκδόθηκαν από 11 συνεργεία αυτοκινήτων, εκ των οποίων τα 10 είναι ανύπαρκτα. 

– Σε 50 φακέλους, που αφορούν σε αποζημιώσεις συνολικού ποσού 288.182 ευρώ, έχουν επισυναφθεί, στην αντίστοιχη Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης, (ίδιες) φωτογραφίες οχημάτων που απεικονίζουν την ίδια ζημία. 

– Σε 5 φακέλους, σε διαφορετικές περιπτώσεις αποζημιώσεων, χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες του ιδίου οχήματος, με τρεις διαφορετικές πινακίδες κυκλοφορίας. 

– Σε 97 φακέλους, που αφορούν σε αποζημιώσεις βλαβών οχημάτων, συνολικού ποσού 576.147 ευρώ, η ζημία για την οποία καταβλήθηκε αποζημίωση είναι μικρότερη-αναντίστοιχη από την τελικώς καταβληθείσα αποζημίωση. 

– 172 επιταγές αποζημίωσης, συνολικού ποσού 723.990 ευρώ, που έχουν εκδοθεί σε ονόματα δήθεν ζημιωθέντων, εισπράχθηκαν από μη δικαιούχους με οπισθογράφηση του σώματος της επιταγής. 

– Σε 154 φακέλους, γνωματεύονται, πιστοποιούνται και εγκρίνονται αποζημιώσεις για ζημίες μεγαλύτερου κόστους του πραγματικού. 
Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια, τα γραφεία και τις εξοχικές κατοικίες των εμπλεκομένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: 

– 15 μηχανικές σφραγίδες με στοιχεία διαφόρων ανύπαρκτων εταιρειών, των οποίων πλαστά τιμολόγια & αποδείξεις παροχής υπηρεσιών είχαν βρεθεί σε φακέλους αποζημιώσεων εικονικών ζημιών οχημάτων.

– Αποδείξεις Πληρωμής, διαφόρων χρηματικών ποσών, τα οποία υπέχουν και θέση εντάλματος στο ταμείο της Ασφαλιστικής Εταιρείας, με διάφορα ονόματα δικαιούχων. 

– Μπλοκ Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών και στελέχη πλαστών Τιμολογίων. 

– Ιδιόχειρες σημειώσεις με στοιχεία οχημάτων, ονομάτων, ΑΦΜ και αυτοσχέδια σκαριφήματα σημείων σύγκρουσης οχημάτων. 

– Πλήθος φωτογραφιών, στις οποίες απεικονίζονται οχήματα που φέρουν εικονικές ζημιές. 

– Ιδιόχειρες σημειώσεις, που αναγράφουν αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων, ονόματα πραγματογνωμόνων, χρηματικά ποσά και αυτοσχέδια σκαριφήματα σημείων σύγκρουσης οχημάτων. 

–  Βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων τραπεζών.

Προηγούμενο άρθροMetLife Alico – Ανδρέας Βασιλείου
Επόμενο άρθροΔΕΙΑ – ΕΑΕΕ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ