Ιανουάριος 2013: Δίσεκτα τα χρόνια

338

Ο χρόνος που έφυγε πήρε μαζί του και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, κ.Χαράλαμπο Βογιατζή, που συνταξιοδοτήθηκε.

Από πλευράς παραγωγής νομοθετικού πλαισίου το 2012, η ευρωπαϊκή απόφαση εξίσωσης των φύλωνστην τιμολόγηση ίσως είναι η καθοριστικότερη αλλαγή.

Σε επίπεδο προετοιμασίας των ασφαλιστικών εταιρειών για το Solvency II, έγιναν περαιτέρω βήματα από τις ασφαλιστικές εταιρείες, με την καθοδήγηση της εποπτικής αρχής.

Το 2012 είχαμε σοβαρές μετακινήσεις στελεχών, όπως, μεταξύ άλλων, του κ. Ανδρέα Βασιλείου από την κορυφή της MetLife Alico στην Εθνική Ασφαλιστική, την αναβάθμιση του κ. Μιχάλη Χατζηδημητρίου σε επικεφαλής της Περιφέρειας Ανατ. & Ν. Ευρώπης της MetLife Alico, και την αναβάθμιση, επίσης, του κ.Γιώργου Μαυρέλη, σε Γενικό Διευθυντή Ασφαλιστικών Εργασιών της Interamerican.

Γεγονότα καθοριστικά έλαβαν χώρα, τα οποία προκλήθηκαν από τις ανακατατάξεις στον τραπεζικό χώρο και τα οποία αναδιαμορφώνουν το χάρτη των ασφαλιστικών εταιρειών. 
Η εξαγορά εκ μέρους της Alpha Bank της Εμπορικής Τράπεζας δρομολογεί εξελίξεις για τις δύο εταιρείες της Credit Agricole Assurances
Η εξαγορά της ΑΤΕBank από την Πειραιώς σηματοδότησε αλλαγές και για την ΑΤΕ Ασφαλιστική.
Η αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα είναι και αυτό ένα γεγονός, που δικαιολογεί ενδιαφέρον και αναμονή εξελίξεων για τη μελλοντική πορεία της πρώτης ασφαλιστικής. Ύστερα, μάλιστα, από το “γάμο” της ΕΤΕ με τη Eurobank, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σύμπραξη της Εθνικής Ασφαλιστικής με τη Eurolife ERB Ασφαλιστική.

Έντονη υπήρξε, τη χρονιά που πέρασε, η δραστηριοποίηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στα ασφαλιστικά πράγματα της χώρας μας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ενδυνάμωσε την ένωση διαμεσολαβούντων με τη συστράτευσή του και αναχαίτισε τις επωαζόμενες ρυθμίσεις περί ασφαλιστικού Τειρεσία. 
Σημαντικό βήμα του Επιμελητηρίου υπήρξε και η συνεργασία του με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών, με αντικείμενο τη δωρεάν επιμόρφωση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Η μάχη της σωτηρίας του Επικουρικού Κεφαλαίου που έδωσαν οι ασφαλιστές, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Επικουρικού, κ. Δημήτρη Ζορμπά, και τον Πρόεδρο της ΕΑΕΕ, κ. Γιώργο Κώτσαλο, κερδήθηκε.

Ευτυχώς, ανακλήσεις αδειών δεν είχαμε το 2012 κι ας ευχηθούμε να μην έχουμε ποτέ πλέον! Είχαμε, όμως, επιβολή χρηματικών προστίμων, πράγμα δυσάρεστο μεν, κατανοητό δε, αφού δικαιολογεί το ρόλο της εποπτικής αρχής!

Ο κλάδος αυτοκινήτων, που δυστυχώς κυριαρχεί στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, ωφελήθηκε ως προς τα αποτελέσματά του από την ύφεση που δηώνει τη Χώρα. Τα κόστη καυσίμων και φορολόγησης έχουν μειώσει αισθητά την κίνηση οχημάτων και, ως εκ τούτου, έχουν περιορίσει αισθητά τις ζημιές. 
Η τιμολόγηση εκ μέρους των εταιρειών έχει προσαρμοστεί σε λογικά ανταγωνιστικά επίπεδα, με τις περισσότερες εταιρείες να εφαρμόζουν παραμετρικά τιμολόγια.

Ανησυχίες εύγλωττες προκύπτουν, τέλος, για τους κλάδους Ζωής και Ομαδικών Ασφαλίσεων, υπό την απειλή της “αναγκαστικής”, κατά την Κυβέρνηση, κατάργησης των φορολογικών απαλλαγών για ασφάλιστρα Ζωής και τη φορολόγηση των παροχών ομαδικών ασφαλιστηρίων. 
Αυτά για το χρόνο που έφυγε…
Για το 2013 θέλουμε να πιστεύουμε και ευχόμαστε ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή μεταξύ του ασφαλιστικού και του τραπεζικού κλάδου και ότι ο νέος επικεφαλής της ΔΕΙΑ, κ. Σπύρος Ζάρκος, ο οποίος ανέλαβε από 1ης Ιανουαρίου 2013, θα επιδείξει την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα που ο Κλάδος έχει ανάγκη –και μάλιστα μέσα από συνεργατικές διαδικασίες.
Καλή χρονιά!

Προηγούμενο άρθροΗ γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού και οι επιπτώσεις του στις χρηματοοικονομικές αγορές
Επόμενο άρθροMob Power 2.0