Νίκος Δήμου: «Ο ασφαλιστής δεν πουλάει συμβόλαια…»

943

«Η ασφάλιση δεν είναι ένα κοινό είδος ή υπηρεσία. Δεν μπορεί να προωθείται και να πωλείται με τον ίδιο τρόπο που πωλούνται τα τρόφιμα ή τα ταξίδια.
Η ασφάλιση δημιουργήθηκε για να καλύψει μια βαθιά υπαρξιακή ανάγκη –ή μάλλον έλλειψη– του ανθρώπου. Θα μπορούσε κανείς να πει πως οι ρίζες της είναι μεταφυσικές. Αποτελεί σχεδόν θρησκευτικό υποκατάστατο (Μόνον ο απόλυτα πιστός, που βασίζεται στη Θεία Πρόνοια, δεν χρειάζεται την ανθρώπινη. Τον Μεσαίωνα δεν υπήρχαν ασφαλιστικές εταιρείες…).
Ο άνθρωπος στον κόσμο νιώθει μόνος και ανασφαλής. Υπόκειται στη φθορά, την κακή τύχη, την αρρώστια, τον θάνατο. Η ασφάλιση δεν μπορεί βέβαια να ακυρώσει τίποτα από αυτά
–προσπαθεί όμως να απαλύνει τα αποτελέσματά τους, να κάνει μικρότερο τον πόνο και λιγότερη τη μοναξιά.
Ο ασφαλιστής δεν πουλάει συμβόλαια. Πουλάει παρηγοριά, παραμυθία, συμπόνια, ανθρώπινη συμπαράσταση. Ο ρόλος του είναι κοινωνικός και ανθρωπιστικός. Αν το καταλάβει αυτό, θα γίνει πιο επιτυχημένος ασφαλιστής και πιο ικανοποιημένος άνθρωπος. Όσο περισσότερο σέβεται τις ανθρώπινες αξίες, τόσο θα ανεβαίνει και η δική του». 

Τάδε έφη ο κ. Νίκος Δήμου, στις 10 Νοεμβρίου του 1989, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συντονιστών Παραγωγών Ασφαλίσεων Ελλάδος.

Προηγούμενο άρθροΤο Επικουρικό (θα έπρεπε να) μας αφορά όλους!
Επόμενο άρθροΗ ελληνική ασφαλιστική αγορά απώλεσε στην επταετία 2009-2015…