ΝΑΙ, η ΑΣΦΑΛΙΣΗ είναι ΔΙΕΞΟΔΟΣ!

331

Editorial, Νοέμβριος 2015

 

Οι πολιτικές εξελίξεις που άπτονται των ιδιαιτεροτήτων και της ευθύνης του χώρου που αντιπροσωπεύει και δραστηριοποιείται η ελληνική ασφαλιστική αγορά συναντήθηκαν και επηρεάζουν οι μεν τις δε. Άλλως ειπείν, ήγγικεν η ώρα για να διαπιστώσουμε ποιος και ποιοι διαθέτουν …μέση για φουστανέλα!

Νιώθουμε πως οι προτροπές μας (στα δύο προηγούμενα τεύχη μας) προς τον ασφαλιστικό κλάδο και ιδιαίτερα προς αυτούς που θεσμικά τον εκφράζουν, βρήκαν ανταπόκριση και εκδηλώθηκαν σχετικές πρωτοβουλίες.

Πρωτοβουλίες όπως η αναγγελθείσα ανοικτή εκδήλωση της  Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στο Σύνταγμα, στις 10 του Νοέμβρη, για να γιορταστεί πανηγυρικά η Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης, με βασικό μήνυμα το «ΓιορτάΖΟΥΜΕ ασφαλώς».

Πρωτοβουλίες όπως η ανακοινωθείσα συνέντευξη Τύπου της Ε.Α.Ε.Ε. για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και τον συμπληρωματικό ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, στις 26 Οκτωβρίου, η οποία, αν και αναβλήθηκε για λόγους άγνωστους σ’ εμάς, δεν παύει να είναι ενδεικτική του προβληματισμού που διακατέχει την αγορά μας και της δραστηριοποίησης της Ένωσης για την έξωθεν καλή μαρτυρία που αναζητά να έχει στην κοινή γνώμη.

Πρωτοβουλίες όπως οι Ημερίδες Συλλογικών Φορέων της αγοράς μας αλλά και μεμονωμένων εταιρειών, για να διατυπωθούν από επώνυμους ομιλητές, και όχι μόνον ασφαλιστές, οι αλήθειες για τον ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις κατ’ ιδίαν διαβεβαιώσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΕΕ προς ημάς, για την αναγκαιότητα αυτοκριτικής για τα λάθη, τις παραλείψεις και τις επικοινωνιακές αστοχίες που βαραίνουν τους ασφαλιστές στη διαμόρφωση της στρεβλής εικόνας που έχει δημιουργηθεί όχι μόνον στους πολιτικούς αλλά και στην κοινή γνώμη για τον Θεσμό και το έργο που επιτελεί γενικότερα, στο πλαίσιο της εθνικής μας οικονομίας, τότε καταλήγουμε αν όχι στο ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, πάντως στο ότι προσεγγίζουμε το ζητούμενο της εξωστρέφειας και της διεκδίκησης.

Λειτουργούν ακόμα στην Ελλάδα κάποιες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες και είναι απαραίτητο να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Λειτουργούν ακόμα στην Ελλάδα και δεν έχουν αποχωρήσει από τον εθνικό μας χώρο οι κορυφαίοι Ασφαλιστές της Ευρώπης και των ΗΠΑ και πρέπει να παραμείνουν.

Ασφαλώς δεν είμαστε από εκείνους που ισχυρίζονται ότι πρέπει να είναι το ζητούμενο η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Κι αυτό, για τον απλούστατο λόγο ότι αποτασσόμαστε και τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια. Αρμόδια και υπεύθυνη για τη διατήρηση των ισορροπιών είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή η εποπτεύουσα αρχή.

Η εποπτεύουσα αρχή τολμάμε να ισχυριστούμε ότι δεν εμπνέει σιγουριά και δεν έχει αποσπάσει, είτε λόγω των ενεργειών είτε λόγω των παραλείψεών της, την εμπιστοσύνη του Κλάδου. Και πολιτικά κόμματα και οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, σε πολλές ευκαιρίες, έχουν εκφραστεί επιφυλακτικά, αν όχι επικριτικά για την εποπτεύουσα αρχή. Αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και από τα ελληνικά κέντρα, αλλά και από τα ευρωπαϊκά.

Με τα πιο πάνω δεδομένα, τη στιγμή που πολλά από τα συνάδελφα κλαδικά περιοδικά τηρούν την άψογη στάση της αποφυγής οποιασδήποτε αναφοράς σε αυτά τα θέματα, μοναχικά πλέον αλλά και πεισματικά, διατρανώνουμε την πίστη μας στον Θεσμό.

Στον Θεσμό που συμπεριλαμβάνει εταιρείες (ελληνικές και αλλοδαπές), εποπτεία (εθνική και ευρωπαϊκή), ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, υπαλλήλους εταιρειών και, τέλος, την κοινή γνώμη, δηλαδή τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν αμφισβητούν τη δυναμική συμπληρωματική συνέργεια της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην επίλυση του ασφαλιστικού αδιεξόδου.

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης νέων Πραγματογνωμόνων Αυτοκινήτων από το ΕΙΑΣ
Επόμενο άρθροΟι Μεσίτες Ασφαλίσεων εκπαιδεύονται για τη Solvency II και την IDD