Οι πρόσφατες Αλλαγές στη μετοχική δομή Χρηματοοικονομικών οργανισμών Ελλάδος-Κύπρου

291

του Επίκαιρου

Φαίνεται πως το ενδιαφέρον Ασπίδος Πρόνοιας και Παύλου Ψωμιάδη για εξαγορά μεγάλης κυπριακής ασφαλιστικής εταιρίας (ανεξάρτητα αν δεν πραγματοποιήθηκε ακόμη) άνοιξε ένα μεγάλο κύκλο αναδιάρθωσης της κυπριακής αγοράς. Ήδη, ο Όμιλος Ασπίς απέκτησε τον έλεγχο της MFS Holdings Public Company Ltd και της εισηγμένης στο ΧΑΚ ασφαλιστικής Liberty Life.

Πρόσφατα, η Marfin εξαγόρασε σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας. Ήδη ο κ. Βγενόπουλος έχει προβεί σε αλλαγές στο Διοικητικό της Συμβούλιο, ο δε πρόεδρος της Λαϊκής, κ. Κίκης Λαζαρίδης, δήλωσε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση πως δεν θα είναι Πρόεδρος μετά την 1η Ιανουαρίου 2007.

Με την κίνηση αυτή, την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες, η Marfin σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα στην Ελλάδα, ενώνοντας Λαϊκή Ελλάδας και Εγνατία. Αναμφίβολα, τέτοιες κινήσεις δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστες και τις ασφαλιστικές δραστηριότητες της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία είναι ιδιοκτήτρια δύο μεγάλων κυπριακών ασφαλιστικών εταιριών –της Λαϊκής Ασφαλιστικής, που δραστηριοποιείται στους Γενικούς Κλάδους, και της Cyprialife, που δραστηριοποιείται στον Κλάδο Ζωής. Αναμένουμε πως στις διοικήσεις των εταιριών αυτών η Marfin θα ζητήσει να έχει λόγο.

Πώς, όμως, θα τις αξιοποιήσει και για τα ελληνικά δεδομένα; Θα δημιουργήσουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα, θα δημιουργήσουν θυγατρικές ή θα εργάζονται πρακτορειακά;

Σίγουρα κάτι θα κάνουν. Όποιο και να ‘ναι, όμως, αυτό, πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Είμαστε σίγουροι ότι ο κ. Βγενόπουλος θα σταθμίσει όλους τους παράγοντες, πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση.

Εξελίξεις λόγω του γεγονότος αυτού πιθανόν να υπάρξουν και στην Ελληνική Τράπεζα, όπου η Λαϊκή ελέγχει ποσοστό 10% περίπου. Αναφέρουμε ακόμη και την περίπτωση της Universal Life, όπου η Λαϊκή Τράπεζα  ελέγχει το 35%. Τι θα γίνει, άραγε, εκεί; Σίγουρα η κατάσταση δεν θα παραμείνει ως έχει. Κυκλοφορούν ακόμη έντονες φήμες για ενδιαφέρον της Marfin και για την Τράπεζα Κύπρου. Όμως, επειδή δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, δεν θ’ ασχοληθούμε μ’ αυτό το θέμα.
Μια άλλη σοβαρή εξέλιξη είναι το ενδιαφέρον της Τράπεζας Πειραιώς για την Τράπεζα Κύπρου. Δεν έχει φανεί αν η Πειραιώς ενδιαφέρεται  για μεγάλο πακέτο ή θα παραμείνει στο 3%. έπάρχει όμως και η νέα εξέλιξη: το ενδιαφέρον της Τράπεζας Κύπρου για την Εμπορική Τράπεζα.

Δεν ξέρουμε αν το σενάριο αυτό θα πετύχει ή όχι. Αν όμως πραγματοποιηθεί, τότε οι εξελίξεις και στον ασφαλιστικό τομέα θα είναι πολύ μεγάλες. Η Τράπεζα Κύπρου που ελέγχει ως γνωστό τις εταιρίες Eurolife και Γενικές Ασφάλειες Κύπρου –Ζωής και Γενικών Κλάδων, αντίστοιχα– αν αποκτήσει έλεγχο της Εμπορικής Τράπεζας, σίγουρα θα προσπαθήσει να εξυγιάνει την κατάσταση και στο Φοίνικα Metrolife Εμπορική. Θα τον συγχωνεύσει με τις δικές της εταιρίες, θα πωλήσει σε άλλους, θα αφήσει την κατάσταση ως έχει; Πραγματικά προβληματιζόμαστε και διερωτόμαστε τι θα γίνει, αν τελικά το σενάριο προχωρήσει.

Αν, τελικά, δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση της Τράπεζας Κύπρου από την Εμπορική, τότε σίγουρα θα αναμένονται εξελίξεις στη μετοχική δομή της Τράπεζας Κύπρου από πλευράς ελληνικών κεφαλαίων. είτε θα λέγεται  Marfin ή Τράπεζα Πειραιώς ή κάτι άλλο. Οι προσεχείς μήνες θα είναι γεμάτοι με εκπλήξεις.

Με όλα αυτά τα ενδιαφέροντα δεν αποκλείεται σε κάποιο στάδιο, όχι τώρα, να δούμε συνένωση Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου.
Τα σενάρια αυτά αφήνουν, άραγε, αδιάφορες την Εθνική και την Alpha; Δοθέντος, μάλιστα, ότι η παρουσία τους στην Κύπρο είναι πολύ μικρή και ακόμη πιο μικρή στον ασφαλιστικό τομέα. Είμαστε περίεργοι να δούμε πώς θα αντιδράσουν.

Εμείς θα παρακολουθούμε και θα επανέλθουμε. Ελπίζουμε όλες οι κινήσεις να είναι για το καλό της αγοράς και των μετόχων τους. 

 

Προηγούμενο άρθροH αξιοπιστία των ασφαλιστικών εταιριών και των συνεργατών τους
Επόμενο άρθρο«Πρεσβεύουμε την ελευθερία στη συμβουλευτική υπηρεσία»