Πυρκαγιές Αυγούστου – Η αποτίμηση της καταστροφής και οι πρώτες δράσεις της Πολιτείας

393
Από τις Σούλα Κορμά και Αμαλία Ρουχωτά

O περασμένος Αύγουστος θα μείνει στη μνήμη μας ως ο μήνας της ανείπωτης καταστροφής. Τα πύρινα μέτωπα άφησαν στο πέρασμά τους τον όλεθρο και τη φρίκη, στερώντας τη ζωή συνανθρώπων μας και προκαλώντας αμέτρητες πληγές (στο σώμα και στην ψυχή) σε εκείνους που βρέθηκαν στο διάβα της. 
Όλοι οι υπόλοιποι, που παρακολουθήσαμε απλά από μακριά την καταστροφή, πονέσαμε γι’ αυτά που χάθηκαν, όμως δεν μπορούμε να βιώσουμε το μέγεθος της απώλειας. δεν ζούμε τη φρίκη κάθε μέρα που περνάει, δεν μπορούμε να νιώσουμε την απόγνωση όλων αυτών των συνανθρώπων μας, που από τη μια στιγμή στην άλλη έμειναν άστεγοι και άποροι, χάνοντας τις περιουσίες τους και βλέποντας τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη κι αποκαΐδια. Μπορούμε, όμως, κι έχουμε χρέος να μην ξεχάσουμε –αυτή 
είναι άλλωστε η έκκλησή τους, που τη διατυπώνουν με αφάνταστη αξιοπρέπεια: «μη μας ξεχάσετε». Να μην ξεχάσουμε τη μάχη που δίνουν, για να ξαναστήσουν από την αρχή τα σπιτικά και τη ΖΩΗ τους. Σ’ αυτή τη μάχη οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους, όπως μπορεί ο καθένας από το δικό του μετερίζι. 
Πιστεύοντας ότι είναι απαραίτητη η γνώση του μεγέθους της καταστροφής, καταγράφουμε στο κείμενο που ακολουθεί το μέγεθος των απωλειών και τις πρώτες δράσεις της Πολιτείας, η οποία, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποδειχθεί ότι ακολουθεί και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών. Τα μέτρα που ελήφθησαν, για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, θα είναι κενό γράμμα, αν δεν ακολουθηθούν από συστηματικές, εξειδικευμένες και στοχευμένες προσπάθειες, που θα αποσκοπούν και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι πληγείσες περιοχές
Στις 31 Αυγούστου ανακοινώνεται από το YΠΕΧΩΔΕ ότι ο έπουργός κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε την Κοινή υπουργική Απόφαση οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του Αυγούστου σε κατοικίες και κτήρια. Ο κατάλογος είναι δυσβάστακτα μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι όλες αυτές οι περιοχές δεν είναι απλά τοπωνύμια στο χάρτη. αντιπροσωπεύουν ό,τι χάθηκε στις φλόγες και ό,τι απέμεινε να θυμίζει την καταστροφή: 
1. Νομός Ηλείας: Δ.Δ. Αγ. Γεωργίου, Αμπελώνα, Βαρβάσαινας, Ελαιώνα, Κολιρίου, Λασταίικων, Παλαιοβαρβάσαινας, Σαλμώνης, Σκαφιδιάς και Δ.Δ. Πύργου του Δήμου Πύργου. Δ.Δ. Αμαλιάδος, Γερακίου, Περιστερίου, Δαφνιωτίσσης, Κεραμιδιάς, Κρυονέρου, Σαβαλίων και Δάφνης του Δήμου Αμαλιάδος. Δ.Δ. Αετορράχης και Ξενιών του Δήμου Βουπρασίας. Δ.Δ. Αντρωνίου του Δήμου Λασιώνος. Δ.Δ. Λυγιάς και Καλυβίων Μυρτουντίων του Δήμου Βαρθολομιού. Δ.Δ. Μπορσίου του Δήμου Λεχαινών και των Δήμων Ωλένης, Πηνείας, Φολόης, Σκυλλούντος, Ζαχάρως, Φιγαλείας, Αλιφείρας, Ανδρίτσαινας, Αρχαίας Ολυμπίας και Ιαρδάνου.
2. Νομός Μεσσηνίας: Δ.Δ. Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Βέργας, Ελαιοχωρίου, Καλαμάτας, Καρβελίου, Νεδούσης, Πηγών και Λαδά του Δήμου Καλαμάτας. Δ.Δ. Βρομόβρυσης του Δήμου Αρφαρών. Δ.Δ. Αλτομιρών, Κέντρου, Πηγαδίων και Σταυροπηγίου του Δήμου Αβίας. Δ.Δ. Πολιανής του Δήμου Θουρίας. Δ.Δ. Διαβολιτσίου, Δεσύλλα, Ηλέκτρας, Καρνασίου, Μάλτας, Παραπουγκίου και Κωνσταντίνων του Δήμου Ανδανίας. Δ.Δ. Ζευγολατείου, Καλλιρόης, Μελιγαλά και Σκάλας του Δήμου Μελιγαλά. Δ.Δ. Βασιλικού, Κόκλας, Μάλθης και Δωρίου του Δήμου Δωρίου. Δ.Δ. Μεταξάδας, Χώρας, Παλαιού Λουτρού και Φλεσιάδος του Δήμου Νέστορος. Δ.Δ. Χριστιανουπόλεως, Φιλιατρών και Πλάτης του Δήμου Φιλιατρών. Δ.Δ. Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς του Δήμου Κορώνης. Δ.Δ. Βλάση, Κουρτακίου, Μηλιωτίου του Δήμου Βουβράδων. Δ.Δ. Πολυθέας και Μοναστηρίου του Δήμου Αετού. Δ.Δ. Αγ. Νίκωνος του Δήμου Λεύκτρου. Δ.Δ. Βαλύρας του Δήμου Ιθώμης. Δ.Δ. Αβραμίου του Δήμου Μεσσήνης. Δ.Δ. Αυλώνος του Δήμου Αυλώνα και των Δήμων Οιχαλίας και Παπαφλέσσα.
3. Νομός Λακωνίας: Δ.Δ. Γερακίου και Καλλιθέας του Δήμου Γερόνθρων. Δ.Δ. Κροκεών και Δαφνίου του Δήμου Κροκεών και των Δήμων Θεραπνών, Σκάλας, Αν. Μάνης και Οιτύλου. 
4. Νομός Αρκαδίας: Δ.Δ. Ασέας, Αραχαμιτών, Κεραστάρη, Αθηναίου, Παλαιοχούνης, Πάπαρη του Δήμου Βαλτετσίου. Δ.Δ. Μαραθούσσης, Μαλλωτών, Μακρυσίου, Ραψομμάτη, Περιβολίων, Γέφυρας, Παραδεισίων, Τριποτάμου, Χράνων, Χιράδων, Σουλίου, Ίσαρη, Σούλου, Ισώματος Καρυών, Μεγαλοπόλεως, Ανθοχωρίου και Νεοχωρίου Λυκοσούρας του Δήμου Μεγαλοπόλεως. Δ.Δ. Κακουραίικων και Κοκκορά του Δήμου Ηραίας. Δ.Δ. Κυπαρισσίων, Κατσίμπαλη και Ζώνης του Δήμου Γόρτυνος. Δ.Δ. Μανθυρέας, Μαυρικίου και Κανδάλου του Δήμου Τεγέας και του Δήμου Φαλαισίας.
5. Νομός Κορινθίας: Δ.Δ. Ζευγολατείου, Σουληναρίου, Χαλκείου του Δήμου Βόχας. Δ.Δ. Νεμέας και Αρχαίων Κλεωνών του Δήμου Νεμέας. Δ.Δ. Σοφικού του Δήμου Σολυγείας. Δ.Δ. Δερβενίου του Δήμου Ευρωστίνης. Δ.Δ. Αρχαίας Φενεού του Δήμου Φενεού. Δ.Δ. Μικρού Βάλτου του Δήμου Σικυωνίων.
6. Νομός Εύβοιας: Δ.Δ. Θεολόγου, Μίστρου και Πούρνου του Δήμου Διρφύων. Δ.Δ. Μαρμαρίου και Στουππαίων του Δήμου Μαρμαρίου. Δ.Δ. Ωρολογίου και Αγ. Γεωργίου του Δήμου Αυλώνος. Περιοχή Γέροντα του Δήμου Ερέτριας και των Δήμων Στυραίων, Αμαρυνθίων, Κονιστρών και Ταμιναίων. 
7. Νομός Αττικής: Των Δήμων Καλυβίων Θορικού και Κερατέας. τις οδούς Παπανικολή και Αδελφών Διδασκάλου του Δήμου Παπάγου.
8. Νομός Αιτωλοακαρνανίας: Δ.Δ. Βλιζιανών, Μαχαιρά, Σκουρτούς και Μπαμπίνης του Δήμου Αστακού. Δ.Δ. Αετού του Δήμου Μεδεώνος και Δήμου Φυτειών.

Τα κατεστραμμένα κτήρια
Στις 5 Σεπτεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών σε κτήρια από τα κλιμάκια μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ, έγινε γνωστό το μέγεθος της καταστροφής: 847 κατοικίες σε επτά νομούς της χώρας (Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Εύβοιας, Αιτωλοακαρνανίας) υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή και επιπλέον 672 κατοικίες έχουν υποστεί μερική καταστροφή και κρίθηκαν επισκευάσιμες. Ολική καταστροφή έχουν υποστεί 41 δημόσια κτήρια, εκκλησίες και επαγγελματικές στέγες καθώς και 817 στάβλοι, αποθήκες και κτήρια λοιπών χρήσεων. (Αναλυτικά στοιχεία στην έντυπη έκδοση)
 
Αποζημιώσεις 52,9 εκατ. ευρώ σε πυρόπληκτους αγρότες
Πέρα από το αρχικό άμεσο βοήθημα της Πολιτείας προς τους πυρόπληκτους, στις 12 Σεπτεμβρίου, ο έπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, δήλωσε ότι ο ΕΛΓΑ, από τις 29/8 έως τις 12/9, δέχτηκε αιτήσεις ζημιάς 42.050 δικαιούχων αγροτών και πίστωσε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με το συνολικό ποσό των €52.905.052. Όπως δήλωσε επίσης ο κ. Μπασιάκος, ο ΕΛΓΑ ανέλαβε την εκτέλεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης και της σχετικής μ’ αυτή απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταβολή προπληρωμής, με δανειακή διευκόλυνση, μέρους της συνολικής αποζημίωσης των πυρόπληκτων αγροτών για τις ζημίες που προκλήθηκαν στις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις. 
Αναλυτικά, και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που διέθεσε το υπουργείο, στους δικαιούχους των κυριότερων πυρόπληκτων Νομών, που σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές, καταβλήθηκαν έως τις 12/9 τα ακόλουθα ποσά: 
Ηλεία: Σε 20.823 δικαιούχους €27.505.834, 
Εύβοια: Σε 3.750 δικαιούχους €2.626.305, 
Μεσσηνία: Σε 3.678 δικαιούχους €4.248.933, 
Αρκαδία: Σε 2.860 δικαιούχους €4.183.957, 
Αχαΐα: Σε 2.410 δικαιούχους €3.084.373, 
Λακωνία: Σε 2.241 δικαιούχους €4.646.888 και 
Κορινθία: Σε 1.374 δικαιούχους €1.353.658. 
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι στις πυρόπληκτες περιοχές συνεχιζόταν και μετά τις 12/9 η εξατομίκευση των ζημιών, για να καταστεί δυνατή, μετά την έγκριση από την Ε.Ε. του προγράμματος ΠΣΕΑ – Πυρκαγιές 2007, η καταβολή της αποζημίωσης για την απώλεια της ηρτημένης παραγωγής, λόγω πυρκαγιών του 2007.

4 εκατ. καμένα ελαιόδεντρα μόνο στην Ηλεία!
Η Αχαΐα, η Ηλεία, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αρκαδία και η Εύβοια 
-νομοί που κατά κύριο λόγο επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές- καλύπτουν, σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, «το 34% περίπου των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, ενώ συμμετέχουν κατά 25% περίπου (σε τρέχουσες τιμές του 2005), στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του πρωτογενούς τομέα της χώρας». 
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ -οι οποίες παρέχονται με επιφύλαξη, καθότι προέρχονται κυρίως από προκαταρκτικές εκτιμήσεις νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων-, στους προαναφερθέντες έξι νομούς έχουν αποτεφρωθεί περίπου 2,3 εκατ. στρέμματα δασών και εν γένει δασικών εκτάσεων και 409 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Ως προς το ζωικό κεφάλαιο, ο αριθμός των απωλεσθέντων από τη φωτιά αιγοπροβάτων φτάνει τις 73.000 (25.000 στην Ηλεία, 21.500 στη Μεσσηνία, 20.000 στη Λακωνία, κ.ο.κ.).
Οι περιοχές αυτές κατά την ΠΑΣΕΓΕΣ αντιμετωπίζουν σήμερα αλλά και στο άμεσο μέλλον «την απειλή της κατάρρευσης του παραγωγικού και οικονομικού ιστού, με όλες τις αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στο δευτερογενή τομέα και στον τομέα των υπηρεσιών». (Αναλυτικά, στην έντυπη έκδοση)

Έργο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της περιοχής (;)
Εύλογα ερωτήματα και διαμαρτυρίες προκάλεσε η προγραμματική συμφωνία της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου με το Δήμο Ζαχάρως, για την αξιοποίηση 2.593 στρ. στην περιοχή. Η εκμετάλλευση των εκτάσεων αυτών δεν ήταν δυνατή μέχρι πρότινος, καθώς KEΔ και Δήμος δε συμφωνούσαν στα αντισταθμιστικά οφέλη για την παραχώρηση της έκτασης, μέρος της οποίας υπάγεται σε καθεστώς προστασίας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα NATURA 2000. 
Η θέση του Δημάρχου κ. Π. Χρονόπουλου, όπως αναφέρεται σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, είναι πως η συμφωνία θα επιτρέψει τη δημιουργία υποδομών τουρισμού που θα ενισχύσουν οικονομικά την περιοχή, ενώ παράλληλα αναφέρεται πως στην παράκαμψη των δυσκολιών που αντιμετώπιζε το εγχείρημα στο παρελθόν, βοήθησε η προσωπική παρέμβαση του έφυπουργού Οικονομικών, κ. Π. Δούκα. 
Είναι το λιγότερο αξιοπερίεργο το ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, παραχωρείται για εκμετάλλευση δημόσια έκταση, σε ένα πυρόπληκτο νομό που έχει κηρυχτεί αναδασωτέος. Ποια είναι τα σχέδια για την ανάπτυξη που σχεδιάζει η δημοτική αρχή στη Ζαχάρω ακόμα δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι πως σε κάποια τμήματα του παραλιακού -υπό αξιοποίηση-τμήματος γίνεται ωοτοκία χελωνών καρέτα-καρέτα, είδους απειλούμενου με εξαφάνιση και υπό προστασία.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου της ΚΕΔ, στις 12.09.07 υπεγράφη Προγραμματική Συμφωνία με το Δήμο Ζαχάρως, για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου. 
Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «η συνεργασία αφορά στην ταχεία ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων σε δημόσιο ακίνητο συνολικής έκτασης 2.593.041,80 μ² και στη σύνταξη προγράμματος αξιοποίησης 780 ακινήτων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου. Το 75% των εσόδων που θα προκύψουν από τις εκμεταλλεύσεις αυτές θα αποδίδονται στο Δήμο Ζαχάρως. Ο Δήμος, με τη διαχείριση των επενδύσεων αυτών, στοχεύει στη βελτίωση και ενδυνάμωση της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης, μέσω της δημιουργίας τουριστικών εγκαταστάσεων υψηλής ποιότητας και χώρων αναψυχής».
Ειδική αναφορά γίνεται στα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν για το Δήμο και την ευρύτερη κοινωνία του Νομού Ηλείας, τα οποία «θα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αύξηση του εισοδήματος και οι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, που θα δημιουργηθούν στην περιοχή».
Επισημαίνεται επίσης ότι «η Προγραμματική Σύμβαση απαλλάσσει το Δήμο Ζαχάρως από την υποχρέωση καταβολής οιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος για την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο για τα έτη 2006 και 2007».
Στη συνέχεια και σε απάντηση των δημοσιευμάτων που ακολούθησαν την παραπάνω είδηση, η ΚΕΔ σε νέο δελτίο τύπου που εξέδωσε επισημαίνει τα εξής:
«Η ΚΕΔ ανταποκρινόμενη στις πολυετείς και επιτακτικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής Ζαχάρως μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, φρόντισε άμεσα και μετά από σχετική επίσκεψη του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου ως και μηχανικών της Εταιρίας να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις στο έργο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της περιοχής.
Έτσι με πολύ συντονισμένες και ταχύτατες ενέργειες ολοκληρώθηκε και υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την ανάπλαση και διαχείριση των Δημοσίων παραλιακών ακινήτων, όπου προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
1.  Αναβάθμιση, ανάπλαση και προστασία των Δημοσίων Ακινήτων που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Ιδιαίτερα η ΚΕΔ και ο Δήμος ενδιαφέρονται για την ανάπλαση της παραλίας της Ζαχάρως, στο πλαίσιο της ορθολογικής, ισορροπημένης και περιβαλλοντικά ευαίσθητης ανάπλασης της περιοχής (όχι τσιμεντοποίηση).
2. Ιδιαίτερη φροντίδα, έντονο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον και τις παραλίες που είναι χαρακτηρισμένες natura και η προστασία τους αποτελεί βασικό στόχο αυτής της συμφωνίας.
Σημειώνονται επίσης τα εξής:
Η αναβάθμιση, ανάπλαση και προστασία της δημόσιας εκτάσεως (2.593 στρ.), η οποία περιέχεται στην ευρύτερη περιοχή των 32.743 στρ., διέπονται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ όπως αυτή έχει εναρμονιστεί στο Ελληνικό Δίκαιο με την Κοινή έπουργική Απόφαση 33318/3028/11-12-98 (ΦΕΚ 1289/Β/28-12-98). 
Η εν λόγω δημόσια έκταση δε γειτνιάζει με τη Λίμνη Καϊάφα, πολύ δε περισσότερο με το Δάσος Στροφυλιάς. 
Η ΚΕΔ πιστεύει ακράδαντα στην ικανότητα και στις δυνάμεις των εκλεγμένων οργάνων της τοπικής Αυτοδιοίκησης και σπεύδει να τους συνδράμει στο έργο τους, όπως έχει πολλές φορές κάνει μέχρι σήμερα, με την πιστότητα και την ταχύτητα που οι περιστάσεις απαιτούν».
Τα νεότερα επί του θέματος μας ήρθαν στις 20/9, διά στόματος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργου Σουφλιά, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν οι κανόνες προστασίας που ισχύουν στις περιοχές Natura -οψόμεθα… 
Εν τω μεταξύ, όμως, στις 14 Σεπτεμβρίου, ο ευρωβουλευτής του ΣέΝ, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επείγουσα ερώτηση-παρέμβαση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «(…) μέρος αυτής της προς “ανάπτυξη” περιοχής και πιο συγκεκριμένα οι περιοχές «Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά και Κακόβατος» συνολικής έκτασης 3.274 στρεμμάτων, ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000 βάσει της Οδηγίας 92/43. (…) Ερωτάται η Επιτροπή: Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των προαναφερόμενων περιοχών Natura; Αν προχωρήσουν ενέργειες που δεν σέβονται την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, προκύπτει κίνδυνος για τη χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης της περιοχής, που επλήγη ιδιαίτερα από τις τελευταίες φονικές πυρκαγιές, με κοινοτικά κονδύλια;».

Αλληλεγγύη στους πληγέντες
Η αλληλεγγύη-αρωγή προς τους πληγέντες εκφράστηκε και εκφράζεται (μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) με πολλούς τρόπους, ανώνυμα και επώνυμα. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση ανακοίνωση του ΣΕΒ της 12ης Σεπτεμβρίου, η χρηματική αρωγή των επιχειρήσεων για την ενίσχυση των πληγέντων ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε (μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία) ο ειδικός Μηχανισμός Ενημέρωσης & Συντονισμού Αλληλεγγύης Πυροπαθών που δημιούργησε ο ΣΕΒ. Μάλιστα, ο ειδικός αυτός Μηχανισμός εργάζεται για την αμφίδρομη ενημέρωση και το συντονισμό του επιχειρηματικού κόσμου με το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και ειδικότερα τους επικεφαλής σ’ αυτό, κ.κ. Πέτρο Μολυβιάτη και Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο, αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, ο Ειδικός Μηχανισμός που έχει συστήσει ο ΣΕΒ επιδιώκει να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της προσφοράς των επιχειρήσεων, μέσω της αποφυγής των επικαλύψεων σε πρωτοβουλίες και δράσεις.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η συνεισφορά των επιχειρήσεων δεν αφορά μόνο χρηματική βοήθεια αλλά διευρύνεται σε μια σειρά από προϊόντα, εθελοντικές δράσεις και εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τις πληγείσες περιοχές. 
Eπισημαίνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Πέτρου Μολυβιάτη (Προέδρου του Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών), μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου είχαν συγκεντρωθεί στο Ταμείο περίπου 149,6 εκατομμύρια ευρώ.
Με τα χρήματα αυτά, πρωτίστως, θα ανοικοδομηθούν δωρεάν όλα τα καμένα κτήρια στις πυρόπληκτες περιοχές.

Η συνεισφορά του ασφαλιστικού κλάδου
Ως κλαδικό περιοδικό, οφείλουμε να κάνουμε ειδική μνεία στους φορείς και στις εταιρίες της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας που ανέλαβαν πρωτοβουλίες-δράση και το γνωστοποίησαν με σχετικά δελτία τύπου που μας απέστειλαν. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εκτός των εταιριών που αναφέρουμε στη συνέχεια, κι άλλες εταιρίες της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς ανέλαβαν σχετικές πρωτοβουλίες: κάποιες προτίμησαν, για λόγους που σχετίζονται με οργανωτικές και λειτουργικές τους διαδικασίες, να προσφέρουν τη βοήθειά τους αυτόνομα και όχι μέσω του λογαριασμού που άνοιξε για το σκοπό αυτό η Ε.Α.Ε.Ε., ενώ άλλες επέλεξαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους ενισχύοντας οικονομικά διάφορες υπηρεσίες, όπως π.χ. η Πυροσβεστική. 

 • Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, στις 28 Αυγούστου, συγκάλεσε εκτάκτως το διοικητικό της συμβούλιο, «με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την πύρινη τραγωδία, που έπληξε τη χώρα μας», και αποφάσισε τα εξής: 
  – Να ανοίξει τον ειδικό λογαριασμό υπ’ αριθμ. 5017-033425-455, στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου και έκανε ήδη μια πρώτη αρχική κατάθεση €30.000. 
  – Να καλέσει όλες τις εταιρίες-μέλη της, τους λοιπούς οργανισμούς της ασφαλιστικής αγοράς και το προσωπικό τους να συνεισφέρουν κατά δύναμη σ’ αυτόν το λογαριασμό, ως συμβολή του συνόλου του ασφαλιστικού κλάδου προς τους πυροπαθείς.
  – Να προτρέψει τις εταιρίες-μέλη της: να καταβάλουν αμέσως τυχόν οφειλόμενες αποζημιώσεις σε πυροπαθείς. να διευκολύνουν κατά το δυνατόν πυροπαθείς, που οφείλουν ασφάλιστρα.
  «Στόχος της ΕΑΕΕ», αναφέρεται σχετικά «είναι να συμμετάσχει ο ασφαλιστικός κλάδος, κομμάτι της κοινωνίας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης, όσο πιο ουσιαστικά είναι δυνατόν, στο πανελλαδικό κύμα συμπαράστασης προς τους συμπολίτες μας, που έπληξε η πύρινη θεομηνία».
 • Η Διοίκηση του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) ανέλαβε πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ των πυροπαθών της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, προτρέποντας ταυτόχρονα τα μέλη του, λόγω των άμεσων αναγκών των πυροπαθών, οι όποιες καταθέσεις σε λογαριασμό του Συνδέσμου να γίνουν έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2007.
 • Η Alpha Ασφαλιστική (Εταιρία του Ομίλου ΑΧΑ), «με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές», όπως τονίζεται στο σχετικό δελτίο τύπου, ξεκίνησε πρόγραμμα βοήθειας και αλληλεγγύης.
  Συγκεκριμένα, η εταιρία, μετά από επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές του Νομού Ηλείας, αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά το χωριό Μηλέα, στο Δήμο Ζαχάρως, συμμετέχοντας: στην αποκατάσταση των σπιτιών του χωριού που καταστράφηκαν ολοσχερώς, και στην αγορά ελαιοδέντρων που κάηκαν. Επίσης, η Εταιρία απέστειλε ήδη άμεσο βοήθημα σε τρόφιμα και ρούχα, και σύντομα αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερη αποστολή.
  Το συνολικό ποσό για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε €350.000 περίπου, στο οποίο θα συμβάλουν και οι υπόλοιπες εταιρίες του Ομίλου ΑΧΑ.
 • Η Εθνική Ασφαλιστική, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε, προετοίμασε άμεσα σχετική δέσμη μέτρων, μολονότι αριθμεί λίγες περιπτώσεις ζημιών που αφορούν τις συγκεκριμένες πυρκαγιές. 
  «Στην προσπάθεια διευκόλυνσης των συμπολιτών μας αυτές τις δύσκολες στιγμές, αποφασίσθηκε να δοθεί παράταση στην περίοδο πίστωσης ανεξόφλητων ασφαλιστηρίων συμβολαίων των πυρόπληκτων πελατών της Εταιρίας κατά έξι μήνες», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Επιπλέον, ταχύτατη θα είναι η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες-πελάτες των Κλάδων Πυρός και Αυτοκινήτων. Για το σκοπό αυτόν αυξημένες αρμοδιότητες χορηγήθηκαν σε συγκεκριμένα στελέχη των Διοικητικών υποκαταστημάτων των συγκεκριμένων περιοχών, που επλήγησαν από την πυρκαϊά, προκειμένου να εξασφαλισθεί η άμεση και χωρίς περίπλοκες διαδικασίες εξόφληση των παθόντων συμπολιτών μας».
 • «Η Ευρωπαϊκή Πίστη ως ασφαλιστική εταιρία αποτελεί, εκ της φύσεως του αντικειμένου της, φορέα που λειτουργεί για να απαλύνει τον ανθρώπινο οικονομικό πόνο, σε κάθε περίπτωση που άνθρωποι, οικογένειες, περιουσίες και επιχειρήσεις πλήττονται από κινδύνους όπως η φωτιά, ο σεισμός, οι πλημμύρες, κ.ά.» αναφέρει το δελτίο τύπου της Εταιρίας. Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι ως ελάχιστο πρακτικό δείγμα ευαισθησίας και συμπαράστασης στους πληγέντες κατοίκους των Νομών Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Ευβοίας, η Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Πίστης θα παράσχει δωρεάν για ένα χρόνο την ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων, όχι μόνο των ασφαλισμένων της, αλλά και όλων των κατοίκων αυτών των περιοχών που επλήγησαν από τη φωτιά και υπέστησαν ζημιές στο σπίτι τους ή/και την οικοσκευή τους. Επιπλέον, στους πελάτες της του Κλάδου Ζωής, η Ευρωπαϊκή Πίστη αναστέλλει επί (6) μήνες την εξόφληση των ασφαλίστρων τους. 
  Σημειώνεται, παράλληλα, ότι ολόκληρο το προσωπικό της Εταιρίας και οι συνεργάτες του Δικτύου Πωλήσεων του Ομίλου Εταιριών Ευρωπαϊκή Πίστη προσφέρουν το ποσό των €30.000 ως συμπαράσταση στους πληγέντες. Τέλος, αναφέρεται ότι η εταιρία έχει θέσει σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή με αριθμό 800 11 40 800 (ώρες 09:00 με 17:00) χωρίς χρέωση, στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι πληγέντες κάτοικοι αυτών των περιοχών για περισσότερες πληροφορίες.
 • Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Interamerican αναφέρεται ότι η Εταιρία «στρατευμένη στην ιδέα της Κοινωνικής Ευθύνης και συνεπής προς την επιχειρηματική αποστολή της», ανέλαβε τις ακόλουθες σχετικές πρωτοβουλίες:
  1. Διέθεσε το ποσόν των 300.000 ευρώ για την κάλυψη συγκεκριμένων, στοχευμένων αναγκών των κοινοτήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού θα διατεθεί από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Eureko Achmea Foundation, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά σε ετήσια βάση από το 0,5% των καθαρών κερδών της Eureko, μητρικής εταιρίας της Interamerican.
  2. Από τις πρώτες στιγμές των καταστροφών, έθεσε στη διάθεση των τοπικών Αρχών των περιοχών που επλήγησαν τα ιδιόκτητα μέσα Οδικής Βοηθείας και τα ασθενοφόρα του Ομίλου. 
  3. Συνεργάζεται, παράλληλα, με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό περιβαλλοντολογικών πρωτοβουλιών Ecocity και υποστηρίζει με παροχή υλικοτεχνικής υποδομής τη δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου δράσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές. Το Κέντρο λειτουργεί από την Τετάρτη 29 Αυγούστου στο τηλεφωνικό κέντρο της Interamerican και απαντά στον αριθμό 210 – 9462200 (15 γραμμές).

Ελάχιστα τα ασφαλισμένα κτήρια

Η υποεπιτροπή Πυρός της ΕΑΕΕ συνέλεξε στατιστικά στοιχεία ζημιών λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του Ιουλίου-Αυγούστου 2007. Από τις απαντήσεις (μέχρι τις 17/9) 15 εταιριών-μελών της ΕΑΕΕ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 73% της αγοράς ασφαλίσεων περιουσίας (με βάση τα ασφάλιστρα έτους 2006 του κλάδου πυρός), προέκυψε ο ακόλουθος πίνακας. Ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα ακόλουθα:

 • Συνολικά δηλώθηκαν 232 ζημιές από δασικές πυρκαγιές (το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου 2007), εκ των οποίων οι 181 αφορούν κατοικίες, οι 49 εμπορικούς κινδύνους και οι 2 βιομηχανικούς.
 • Το σύνολο των αποζημιώσεων εκτιμάται σε 5,7 εκατ. ευρώ.
 • Η μέση ζημιά ανήλθε σε 24 χιλ. ευρώ.
 • Το 86,3  των συνολικών αποζημιώσεων αφορά ασφαλισμένες κατοικίες.
 • Ήδη έχουν πληρωθεί 25 ζημίες, οι περισσότερες εκ των οποίων στους Νομούς Ηλείας και Εύβοιας.

Αν συγκρίνουμε τους ασφαλιζόμενους κινδύνους*  και το σύνολο των ζημιών στα κτήρια*  το συμπέρασμα είναι παραπάνω από προφανές. Δυστυχώς, η ασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων (έναντι φωτιάς, σεισμού, κ.λπ) -και ειδικά στην ελληνική επαρχία- φαίνεται ότι δεν είναι στις προτεραιότητες των Ελλήνων -αλήθεια, τι απέγινε με τις συζητήσεις περί υποχρεωτικής ασφάλισης των κατοικιών, που αρκετές φορές στο παρελθόν είχαν έρθει στο προσκήνιο από την Πολιτεία;
Και εάν θυμηθούμε την πολλάκις επαναλαμβανόμενη ρήση όλων όσων δουλεύουν στην ασφαλιστική αγορά, ότι δηλαδή η ασφάλιση δεν αγοράζεται αλλά πωλείται, οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν φαίνεται να έχουν καταφέρει σπουδαία αποτελέσματα σε έναν από τους σπουδαιότερους ρόλους τους, αυτόν του να πείσουν για την ανάγκη της ασφάλισης. Γιατί καλή είναι η κερδοφορία, απαραίτητη η ανάπτυξη σε νέες αγορές, αλλά ας μην ξεχνάμε και τα βασικά…

*Aναλυτικός πίνακας με τα Στατιστικά στοιχεία ζημιών λόγω δασικών πυρκαγιών Ιουλίου – Αυγούστου, δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση του τεύχους Οκτωβρίου

 

 

Προηγούμενο άρθροTo ελληνικό …Sicko
Επόμενο άρθροTo μεταβαλλόμενο πρόσωπο της διαχείρισης κινδύνων