Αθηναϊκή Mediclinic: “Ασφαλιστική” κλινική με έμφαση στη βραχεία νοσηλεία

Ως ασφαλιστική κλινική επιθυμεί να εδραιωθεί στη συνείδηση πολιτών και ασφαλιστικών εταιρειών η Αθηναϊκή Κλινική. Με την ονομασία Αθηναϊκή Mediclinic, η οποία υποδηλώνει την ένταξή της στο Medisystem της Interamerican, φιλοδοξεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον και των υπολοίπων ασφαλιστικών εταιρειών, με όχημα την πρότασή της για κλειστά πακέτα νοσηλείας για τις συχνότερες επεμβάσεις, όπως η Αθηναϊκή Mediclinic τις έχει καταγράψει. 
Τα πακέτα αυτά θα έχουν συγκεκριμένους όρους, που θα ισχύουν για το σύνολο όσων συνεργαστούν με την κλινική, ωστόσο, θα υπάρχει η δυνατότητα εκπτωτικού τιμολογίου για τις περιπτώσεις ιδιαίτερα μεγάλου όγκου εργασιών. 
Εναύσματα για τις πρωτοβουλίες της Αθηναϊκής αποτελούν η διαπίστωση ότι 10% του ΑΕΠ απορροφάται από τον κλάδο Υγείας, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς που απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα για την κάλυψη των αναγκών τους δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση που να τους καλύπτει. Η τάση σήμερα είναι να στρέφονται οι άνθρωποι αυτοί στο δημόσιο τομέα. 
Την ίδια στιγμή, το ολιγοπώλιο στην αγορά υγείας παραμένει και, παρότι ο κλάδος έχει προοπτικές ανάπτυξης, φαίνεται πως δεν έχει ωριμάσει το περιβάλλον 
για τη συνεργασία του Ιδιωτικού με το Δημόσιο τομέα. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι 88% των χρηστών του Medisystem εκφράζει την ικανοποίησή του για το σύστημα, σύμφωνα με έρευνες της Interamerican, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης θετική είναι και η υπόλοιπη ασφαλιστική αγορά για πιθανές συνεργασίες με την Αθηναϊκή Mediclinic.

Νέα στρατηγική παροχής υπηρεσιών υγείας
Σηματοδοτήθηκε και επισήμως η έναρξη της νέας περιόδου για την Αθηναϊκή Κλινική, υπό την επωνυμία Αθηναϊκή Mediclinic. Η νέα περίοδος της κλινικής, που ανήκει στον Όμιλο Interamerican, χαρακτηρίζεται κυρίως από τα βασικά λειτουργικά γνωρίσματά της, που ορίζουν μια νέα στρατηγική παροχής υπηρεσιών υγείας, συνδεδεμένων με την ασφάλιση και τη βραχεία νοσηλεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου, υπογραμμίστηκε η εστίαση στην πρωτοβάθμια υγεία, η διεύρυνση των τμημάτων σε 14 με έμφαση στην προσθήκη παιδιατρικού, η αναβάθμιση υποδομής φιλοξενίας και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, για την οποία επενδύθηκαν περί τα 3 εκατ. ευρώ και, τέλος, η υποστήριξη της ημερήσιας νοσηλείας. Όπως τονίστηκε, η κλινική ειδικεύεται στη διαχείριση ασφαλιστικών καλύψεων μέσα από την εμπειρία του συστήματος υγείας Medisystem της Interamerican, του οποίου αποτελεί πύλη εισόδου και αντιμετώπισης περιστατικών που χρήζουν πρωτοβάθμιας φροντίδας, μαζί με το πολυϊατρείο Medifirst. 
Αυτή η πρακτική διαχείρισης ασφαλισμένων απευθύνεται από την Αθηναϊκή Mediclinic σε όλη την ασφαλιστική αγορά, με γνώμονα τους τρεις άξονες προτεραιότητας στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας: την πρόληψη, τον έλεγχο κόστους και την ποιότητα υπηρεσιών, όπως ακολουθούνται στο Medisystem.
Ειδικότερα, η κλινική αναβαθμίστηκε ώστε να εξυπηρετεί ολοκληρωμένα τις ανάγκες διαγνωστικών, χειρουργικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες παρέχονται από τα τμήματα γενικής ιατρικής, γαστρεντερολογικό, γενικής χειρουργικής, καρδιολογικό, ορθοπεδικό, ουρολογικό, οφθαλμολογικό –στο οποίο η Αθηναϊκή έχει μακρά παράδοση από την ίδρυσή της–, παθολογικό, ενδοκρινολογικό, ωτορινολαρυγγολογικό, ενώ ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο τα νέα τμήματα παιδιατρικό, γυναικολογικό, δερματολογικό και πνευμονολογικό. Για τις υπηρεσίες αυτές λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία, τα εργαστηριακά τμήματα ακτινολογικού, υπερηχοτομογραφικού, καρδιολογικού, ενδοσκοπικού και μικροβιολογικού ελέγχου, επτά χειρουργικές αίθουσες και η ειδική μονάδα one day clinic (βραχείας νοσηλείας).

Συνοδοιπόρος της ασφαλιστικής αγοράς, για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ζητημάτων υγείας
Κατά την παρουσίαση ο κ. Ευάγγελος Θωμόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Mediclinic, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα στοιχεία που καθιστούν την κλινική συνοδοιπόρο της ασφαλιστικής αγοράς, υπογραμμίζοντας τον πλήρη έλεγχο του κόστους της περίθαλψης μίας ημέρας με “κλειστά” νοσήλια, όπως παρέχονται μέσα από τα ασφαλιστικά πακέτα. Ο ομιλητής παρουσίασε αναλυτικά τη λειτουργική δομή της κλινικής, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και είναι εύκολα προσβάσιμη από κάθε σημείο της πρωτεύουσας. Σημειώνεται ότι ο κ. Θωμόπουλος ανέλαβε καθήκοντα στην κλινική το 2011, έχοντας πολυετή ασφαλιστική εμπειρία σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις της Interamerican.
Την παρουσίαση συμπλήρωσε ο κ. Γιώργος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Ζωής και Υγείας της Interamerican, ο οποίος έδωσε το στίγμα της ευρύτερης υποστήριξης που παρέχει στη λειτουργία της κλινικής η Interamerican, δεδομένου ότι η εταιρεία και οι μέτοχοι πιστεύουν στη μελλοντική ανάπτυξη του τομέα της υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μητρικός όμιλος ACHMEA αποτελεί κορυφαίο πανευρωπαϊκά όμιλο στις ασφάλειες υγείας, με 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Ο κ. Βελιώτης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς στον ιδιωτικό τομέα, όπου σε ένα σύνολο δαπανών της τάξεως του 10% του ΑΕΠ, ποσοστό πάνω από το 40% αφορά σε ιδιωτικές δαπάνες. 
Ο ομιλητής παρουσίασε ως πρότυπο το σύστημα υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, το πανελλαδικό δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών, διαγνωστικών κέντρων και νοσηλευτηρίων του Medisystem και το δίκτυο ειδικών συνεργατών-χειρουργών, που αμείβονται κατευθείαν από την εταιρεία.
Όπως τόνισαν οι δύο ομιλητές, με την Αθηναϊκή Mediclinic η Interamerican προτείνει ουσιαστικά στην ασφαλιστική αγορά μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ζητημάτων υγείας, που ξεκινούν από την ασφάλιση και καταλήγουν στις υπηρεσίες.

Η πρόταση της Αθηναϊκή Mediclinic στην ασφαλιστική αγορά

Συνοπτικά διατυπωμένη από τον κ. Θωμόπουλο, η πρόταση προς την ασφαλιστική αγορά έχει ως εξής: 
– «Αντιμετώπιση των περιστατικών στο κατάλληλο επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών.
– Μεγάλη έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με τη δημιουργία του πολυϊατρείου, που λειτουργεί και σαν gate keeper.
– Εστίαση στη βραχεία νοσηλεία (One Day Clinic), η οποία: καλύπτει άνω του 70% των χειρουργικών περιστατικών? χαμηλώνει αισθητά το κόστος νοσηλείας? δημιουργεί καλύτερες συνθήκες ανάρρωσης για τον ασθενή, με λιγότερες επιπλοκές.
– Πριν 18 μήνες εφαρμόσαμε πιλοτικά κλειστά πακέτα νοσηλείας για τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται στην κλινική μας:
 Με τη μεγάλη τεχνική εμπειρία και υποστήριξη της Interamerican.
 Συνδυάσαμε τα διεθνή standards με την τοπική πρακτική.
 Τα αξιολογούμε μήνα-μήνα και κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές».
«Πρόθεσή μας είναι να βγούμε στην ασφαλιστική αγορά με την πρότασή μας εντός του 2012» υπογράμμισε ακολούθως ο κ. Θωμόπουλος, προκειμένου: «να μεταδώσουμε αυτή την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία? να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη λύση? να δημιουργήσουμε ένα σταθερό και προδιαγεγραμμένο πλαίσιο τιμολόγησης υπηρεσιών υγείας, χαμηλού κόστους και μεγάλης προστιθέμενης αξίας, για το σχεδιασμό και διάθεση φθηνότερων ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας».

Βασικοί λόγοι διαφοροποίησης της Αθηναϊκή Mediclinic
Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο κ. Θωμόπουλος, οι βασικοί λόγοι διαφοροποίησης συνίστανται στα εξής:
– Χαμηλότερο λειτουργικό κόστος
– Συντήρηση λιγότερων υποδομών
– Διαχείριση περιστατικών κυρίως σε βάση One Day Clinic
Αλλά και:
– Υψηλού επιπέδου ιατρικό προσωπικό 
– Μηδενικές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα χειρουργεία
– Πάνω από 95% ικανοποίηση ασθενών.