Αλλάζει το τοπίο στην ασφάλιση Νομικής Προστασίας

Σημάδια ωριμότητας παρουσιάζει ο κλάδος ασφάλισης Νομικής Προστασίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Με μία σταθερή παραγωγή γύρω στα €60 εκατ. και 2,5 – 3 εκατομμύρια ασφαλιζομένους κινδύνους κάθε χρόνο, εξασφαλίζει με ένα χαμηλό σχετικά μέσο ασφάλιστρο, την κάλυψη έναντι νομικών εξόδων τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την οικογένεια, τον οδηγό αυτοκινήτου, τον επαγγελματία, κ.λπ.

Η ασφάλιση Νομικής Προστασίας παρέχεται από πολλών ετών στην Ελλάδα, από δύο εξειδικευμένες προς αυτό το αντικείμενο ασφαλιστικές εταιρίες (οι οποίες παρέχουν αποκλειστικά και μόνο αυτόν τον κλάδο ασφάλισης), ενώ ακόμη 32 ασφαλιστικές εταιρίες (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009) παρείχαν επίσης την κάλυψη μεταξύ άλλων ασφαλιστικών κλάδων.

Η παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου την προηγούμενη χρονιά έφθασε τα €58,5 εκατ., μειωμένη κατά 1,8% έναντι του 2008, προφανώς επηρεασμένη από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ελαφρά μείωση της συμμετοχής του κλάδου επί των ασφαλίσεων κατά ζημιών στο 1,99% έναντι ποσοστού συμμετοχής 2,19% το 2008.

Από τη δεικτοποίηση των μεγεθών του κλάδου προκύπτει ότι η μέση συχνότητα ζημιών είναι πολύ χαμηλή (μόλις 0,9% επί των ασφαλιζομένων κινδύνων), το loss ratio φθάνει το 12,4%, ενώ το μέσο ασφάλιστρο μόλις που ξεπερνά τα €14 το χρόνο.

Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κλάδο, είναι η επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών από όλο και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες σε καλύψεις εκτός της ασφάλισης της νομικής προστασίας οδηγών αυτοκινήτων, όπως για παράδειγμα την ασφάλιση της νομικής προστασίας της οικογένειας του ασφαλισμένου αλλά και της επιχείρησης.

Έτσι, στην κάλυψη της οικογένειας καταγράφονται περίπου 37.000 ασφαλισμένοι, με 880 δηλωθείσες ζημιές εντός του έτους (δηλαδή συχνότητα ζημίας 2,4%), μέσο ασφάλιστρο €23,4 το χρόνο και loss ratio 26,4%.

Αντίστοιχα, στην κάλυψη των επιχειρήσεων καταγράφονται περισσότεροι από 16.000 ασφαλισμένοι, με 10.800 δηλωθείσες ζημιές εντός του έτους (δηλαδή συχνότητα ζημίας 67,2%), μέσο ασφάλιστρο €303 το χρόνο και loss ratio 38,2%.

Αξιολογώντας, επομένως, το σύνολο του κλάδου Νομικής Προστασίας, μπορούμε να μιλάμε για έναν υγιή κλάδο με χαμηλό ποσοστό ζημιών, με στέρεες βάσεις για χρόνια στην Ελλάδα, ο οποίος με την κατάλληλη τεχνογνωσία μπορεί να παρέχει νέες καλύψει,ς που του δίνουν απεριόριστα περιθώρια ανάπτυξης στο μέλλον.