Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Προϊόντων

Από τον Richard Pollack, Resident US Counsel and Senior Claims Manager HDI-Gerling

Ο βασικός ομιλητής στο Workshop που διοργάνωσε η HDI-Gerling Hellas για τους συνεργάτες της, κ. Richard Pollack, Resident US Counsel and Senior Claims Manager HDI-Gerling, μετέφερε πολύτιμη γνώση σε θέματα ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Προϊόντος. Ανέλυσε υποθέσεις ανακλήσεων ελαττωματικών προϊόντων, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες περιπτώσεις από την παγκόσμια αγορά, αξιοποιώντας την εμπειρία της HDI-Gerling σε χειρισμούς αντίστοιχων ζημιών διεθνώς.

Ξεκινώντας από μία αρχική παρουσίαση της ευρωπαϊκής και αμερικανικής νομοθεσίας για την Αστική Ευθύνη Προϊόντος, ο κ. Pollack στάθηκε στις διαφορές μεταξύ των δύο συστημάτων και ανέλυσε μια σειρά υποθέσεων αστικής ευθύνης προϊόντων (η υπόθεση McDonald’s, ανακλήσεις τροφίμων, απαιτήσεις κατά προμηθευτών για έξοδα εξαγωγής και επανεγκατάστασης προϊόντων, ανακλήσεις αυτοκινήτων, ανακλήσεις κινεζικών προϊόντων, κ.λπ.)

Με πολυετή εμπειρία σε θέματα απαιτήσεων σε Ευρώπη και Αμερική, ο κ. Pollack περιέγραψε τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων ως ένα σημαντικό κίνδυνο που απειλεί όλους τους εξαγωγείς, και όχι μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, εξηγώντας για ποιους λόγους οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται τη συμβολή του ασφαλιστή, καθώς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία.

Όπως σημείωσε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ανακλήσεων προϊόντων τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στους οποίους και το outsourcing σε προμηθευτές χωρών με φθηνό εργατικό δυναμικό. 

Η παραγωγή συστατικών και ανταλλακτικών σε τέτοιες χώρες συμβάλλει στη μείωση του κόστους, αλλά ταυτόχρονα δυσχεραίνει τη δυνατότητα ποιοτικού ελέγχου. Οι κατασκευαστές έχουν πλέον μετατραπεί σε εγκαταστάσεις συναρμολόγησης, με περιορισμένη καθετοποίηση της παραγωγής τους, καθώς αυτή μοιράζεται ανάμεσα σε πολλούς και διαφορετικούς προμηθευτές, που δε σχετίζονται μεταξύ τους. 

Ως απόρροια, η βιομηχανία αντιμετωπίζει μια σημαντική αύξηση σε έξοδα αποζημιώσεων, στην οποία συντελούν διάφοροι επιπλέον παράγοντες, όπως η αυξημένη περιπλοκότητα των νέων προϊόντων και μεθόδων παραγωγής. Για παράδειγμα, η περίπτωση των κατασκευαστών αυτοκινήτων, οι οποίοι χρησιμοποιούν “platform strategies” στην παραγωγή, εγκαθιστώντας τα ίδια εξαρτήματα σε πολλά και διαφορετικά μοντέλα. Ενώ διασφαλίζεται χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης και παραγωγής και τυποποιημένο αποτέλεσμα, σε περίπτωση κατασκευαστικού λάθους σε κάποιο εξάρτημα απαιτείται ανάκληση προϊόντων σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι στο παρελθόν. 

Ο κ. Pollack μίλησε επίσης για τις επιλογές που έχουν οι επιχειρήσεις όταν ασφαλίζονται για ανάκληση προϊόντων, καθώς και τα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να θέσουν πριν προχωρήσουν στην ασφάλιση, όπως ποιο κομμάτι μίας καμπάνιας ανάκλησης καλύπτεται γενικά από το ασφαλιστήριο και ποιο πρέπει να εξαιρεθεί. Ειδικά στις μέρες μας, όπου πλέον παρατηρείται αυξημένη ευθύνη των κατασκευαστών, οι ανάγκες της βιομηχανίας απαιτούν προσεκτικά συντονισμένες ασφαλιστικές λύσεις, προσαρμοσμένες στις εξειδικευμένες ανάγκες του κάθε ασφαλιζόμενου, με τη συνεργασία μεσιτών και ασφαλιστών.

Richard Pollack
O Richard Pollack είναι Resident US Counsel και Senior Claims Manager στη HDI-Gerling Industrie, την εταιρεία βιομηχανικών ασφαλίσεων του γερμανικού ασφαλιστικού Ομίλου Talanx. Οι τομείς εξειδίκευσής του περιλαμβάνουν τη διαχείριση απαιτήσεων για τα διεθνή ασφαλιστικά προγράμματα και την υπεράσπιση των βιομηχανικών πελατών σε θέματα γενικής αστικής ευθύνης, αστικής ευθύνης προϊόντος, περιβαλλοντικής ευθύνης και ευθύνης εργοδότου. Είναι κάτοχος Bachelor of Arts από το State University of New York at Albany και κάτοχος Juris Doctor Degree από το Loyola University School of Law, Chicago.