Βαρύνουσας σημασίας για όλη την αγορά οι τοποθετήσεις του κ. Κώτσαλου

της Αμαλίας Ρουχωτά

Παράλληλα με την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Interamerican (βλ. αναλυτική παρουσίαση στη στήλη Νέα), ο Δ/νων Σύμβουλος, κ. Γιώργος Κώτσαλος, μίλησε σε γεύμα δημοσιογράφων και για επί μέρους θέματα που θα απασχολήσουν την Εταιρεία το 2011 αλλά και για τρέχοντα ζητήματα της αγοράς. Η Interamerican είναι ανάμεσα στις σημαντικότερες εταιρείες του χώρου και ο κ. Κώτσαλος παραμένει και μετά τις πρόσφατες εκλογές Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, οπότε οι τοποθετήσεις του αφορούν και το σύνολο του κλάδου.

Συνεχίζει …πολυκαναλικά η Interamerican
Σε ό,τι αφορά την Interamerican, o κ. Κώτσαλος υποστήριξε ότι η ολλανδική μητρική Eureko εξακολουθεί να ξεχωρίζει ως ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας την ελληνική εταιρεία και προσβλέπει σε περαιτέρω ανάπτυξή της. Ο ίδιος έδωσε σαφώς το στίγμα της στρατηγικής της Interamerican μιλώντας για μια εταιρεία, η οποία έχει πλέον στόχο το ισορροπημένο προϊοντικά χαρτοφυλάκιο και δεν θα περιοριστεί στον κλάδο Ζωής. 
Υπό την πίεση και των ετήσιων αποτελεσμάτων (συνολικά αρνητικό αποτέλεσμα e28 εκατ. για το 2010, το οποίο χωρίς την πώληση ομολόγων και κτηρίων, θα έφτανε τα e85 εκατ.), είναι προφανές ότι η Interamerican έχει όλους τους λόγους να επανεξετάζει συνολικά την πολιτική της και να τολμάει να εισαγάγει στη λειτουργία της νέα συστήματα και πρακτικές.

Με μεθοδικότητα και προγραμματισμό σχεδιάστηκε το επιχειρηματικό πλάνο του 2011, για το οποίο οι στόχοι της διοίκησης είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. 
Για τη χρονιά που ήδη διανύουμε, η Interamerican έχει αποφασίσει να ακολουθήσει το δρόμο της πολυκαναλικότητας σε ό,τι αφορά τα δίκτυα διανομής. Για μια ακόμα φορά, ο κ. Κώτσαλος εξέφρασε την πεποίθησή του, πως οι πελάτες είναι αυτοί που επιλέγουν τα δίκτυα πωλήσεων που τους εξυπηρετούν καλύτερα και η Interamerican είναι αποφασισμένη να προσφέρει όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες που επιθυμούν οι καταναλωτές. Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει πως υποτιμά την αξία των ασφαλιστικών συμβούλων και πρακτόρων ή μεσιτών, υποστήριξε ο κ. Κώτσαλος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι κατά την άποψή του οι ασφαλιστές δεν θα έπρεπε να βασίζουν τη δραστηριότητά τους στην ασφάλιση αυτοκινήτου, αλλά να εξελιχθούν σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους των πελατών τους, εστιάζοντας περισσότερο σε επενδυτικά προγράμματα. 

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει στην ανάπτυξη της νέας της πλατφόρμας AnytimeOnLine αλλά και να διευρύνει το δίκτυο συνεργαζόμενων πρακτόρων και μεσιτών. Παράλληλα, στόχος είναι και η ενίσχυση των συνεργασιών με τραπεζικά ιδρύματα, καθώς έως σήμερα δεν έχει κάποια ισχυρή και αποκλειστική συνεργασία με μεγάλη Τράπεζα. 
Σχετικά με τα προϊόντα της, η Interamerican ήταν η πρώτη εταιρεία η οποία προχώρησε, ήδη από το 2010, σε ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια Υγείας. Η επιλογή αυτή ήταν μονόδρομος έτσι όπως εξελίσσεται το περιβάλλον στη συγκεκριμένη αγορά, σύμφωνα με τον κ. Κώτσαλο, ο οποίος επίσης υποστήριξε πως τα συγκεκριμένα προϊόντα θα έπρεπε, ειδικά στην ετήσια μορφή τους, να εντάσσονται στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων και όχι στον κλάδο Ζωής, απαλλασσόμενα και από τις υποχρεώσεις των τριγώνων για το σχηματισμό ανάλογων αποθεματικών. 

Στόχος για το 2011 είναι η τυποποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, που θα είναι ευθυγραμμισμένα για όλα τα κανάλια διανομής, έτσι ώστε η εταιρεία να επιτύχει μείωση των λειτουργικών της εξόδων. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη εγκριθεί δαπάνη €8 εκατ. για τα νέα συστήματα που θα υποστηρίζουν τις διαδικασίες τυποποίησης. 

Το σχέδιο κερδοφορίας για το 2011 προβλέπει ορθολογική διαχείριση πόρων, ανάπτυξη νέων ΙΤ συστημάτων και εφαρμογή καλών πρακτικών στις αποζημιώσεις αλλά και τις επενδύσεις. Παράλληλα, το συνεργαζόμενο πρακτοριακό δίκτυο θα αμείβεται πλέον με συμμετοχή επί των κερδών, σε μια προσπάθεια να μετατεθούν τα κίνητρα των Πωλήσεων από τον όγκο παραγωγής στην αξία. Με την εφαρμογή των παραπάνω, η εταιρεία φιλοδοξεί να πετύχει διψήφιο νούμερο μετά φόρων κερδών για το 2011.

Υγεία και Επαγγελματικά Ταμεία στο επίκεντρο του προβληματισμού
Μιλώντας για τις γενικότερες εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά, ο κ. Κώτσαλος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η αγορά από την Πολιτεία σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο. Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου που προετοιμάζει αυτές τις ημέρες η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ανέφερε πως η ΕΑΕΕ έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Λούκα Κατσέλη, η οποία και θα γίνει, εφόσον όμως ολοκληρωθεί το σχέδιο νόμου. Την ίδια στιγμή, οι ελπίδες της Ένωσης είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος, μια και σύμφωνα με τον κ. Κώτσαλο η κεντρική τράπεζα κατανοεί τη σημασία των αριθμών και θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να γίνει αντιληπτός και να συνυπολογιστεί ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς. Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημείωσε, η Τράπεζα της Ελλάδος μόνο συμβουλευτικά θα μπορούσε να παρέμβει, εφόσον δεν έχει νομοθετικό ρόλο.  

Η αλήθεια είναι ότι διάφοροι πολιτικοί φορείς εμπλέκονται τελευταία στα ζητήματα της ασφαλιστικής αγοράς, ακόμα και με ανορθόδοξες παρεμβάσεις, οι οποίες δεν έχουν θέση σε μια ελεύθερη αγορά. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως παρατήρησε ο κ. Κώτσαλος, που οι παρεμβάσεις γίνονται από φορείς που δείχνουν την απαραίτητη κατανόηση, όπως ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ο οποίος εστιάζει περισσότερο στην πληροφόρηση των καταναλωτών. Σαφώς όμως διατύπωσε τα παράπονά του από τη στάση του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή, κ. Δημήτρη Σπυράκου, του οποίου η αναμενόμενη εισήγηση ανησυχεί τους ασφαλιστές, κυρίως σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας αλλά και την απόδοση προμηθειών σε ασφαλιστικούς πράκτορες, ανεξάρτητα με το εάν εκείνοι θα συνεχίζουν τη συνεργασία τους με τον ασφαλισμένο στην εταιρεία. Ακόμα και την πρόκληση συστημικού κινδύνου από τέτοιου είδους παρεμβάσεις επικαλέστηκε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας για την παρέμβαση της πολιτείας στις τιμολογιακές αναπροσαρμογές των νοσοκομειακών προγραμμάτων, ο κ. Κώτσαλος αναρωτήθηκε για ποιο λόγο η πολιτεία επιλέγει να ελέγξει τον τελευταίο κρίκο αυτής της αλυσίδας και δεν στρέφει την προσοχή της στο δημιουργό του κόστους, δηλαδή τα νοσηλευτικά ιδρύματα, των οποίων οι χρεώσεις είναι αρκετά διαφορετικές όταν ο νοσηλευόμενος είναι κάτοχος κάποιου ασφαλιστικού προγράμματος. Σήμερα, οι εταιρείες που έχουν μεγάλο όγκο πελατών στον κλάδο Υγείας έχουν και τη δυνατότητα διαπραγματεύσεων με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, οι οποίες τους επιτρέπουν σε κάποιες περιπτώσεις να επιλύουν κάποια ζητήματα προς όφελος του ασφαλισμένου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απορρόφηση από κάποια νοσοκομεία του ΦΠΑ, που πρόσφατα επιβλήθηκε στις νοσηλευτικές υπηρεσίες, για τους ασφαλισμένους ορισμένων ασφαλιστικών εταιρειών. Ωστόσο, δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία σε επίπεδο Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα κάθε ασφαλισμένος να έχει διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με την εταιρεία στην οποία βρίσκεται.

Τέλος, αναφερόμενος στη διεκδίκηση ρόλου της Ιδιωτικής Ασφάλισης στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, δηλαδή τα Επαγγελματικά Ταμεία, ο κ. Κώτσαλος επεσήμανε, για μια ακόμα φορά, πως εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αυτό το σύστημα, έτσι όπως είναι δομημένο, δεν λειτουργεί και πως είναι απαραίτητη η τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων Ασφάλισης. Θεωρώντας πως το ζήτημα αφορά άμεσα και τους εργοδότες επιχειρηματίες, η  Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών αποφάσισε να συμπλεύσει με τον ΣΕΒ και να παρουσιάσουν από κοινού μια πρόταση σε αυτή την κατεύθυνση.