Δυσοίωνα Οικονομικά Αποτελέσματα για τις Ασφαλιστικές Εταιρείες

Δεν είναι καθόλου ευχάριστα τα μηνύματα που έρχονται από τις οικονομικές αναλύσεις των αποτελεσμάτων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων της χώρας μας. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία παρελθόντος έτους που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, δείχνουν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες πριν ακόμη εισέλθουν στην τροχιά της οικονομικής κρίσης, ήταν ήδη σε φάση μειωμένης κερδοφορίας και ανάγκης αύξησης των κεφαλαίων τους. Γεγονότα που προϊδεάζουν αρνητικά για τις προσδοκίες εξέλιξης των σχετικών οικονομικών μεγεθών του τρέχοντος έτους.

Πιο συγκεκριμένα, σταχυολογώντας τα πιο σημαντικά ευρήματα της πρόσφατης ανάλυσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για το έτος 2007 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο, μπορούν να επισημανθούν τα εξής:

1. Είναι μεγάλη η μείωση της κερδοφορίας, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 42,4%, ενώ τα αντίστοιχα κέρδη μετά τη φορολογία μειώθηκαν κατά 61%, φθάνοντας στο ύψος των 37,4 εκατ. ευρώ μόλις, για έναν κλάδο με τζίρο 5,2 δισ. ευρώ και αποθέματα 11,3 δισ. ευρώ.

2. Έχει επέλθει μείωση των ιδίων κεφαλαίων των εταιριών κατά 2,24%, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των μεταφερομένων ζημιών της χρήσης σε βάρος του κεφαλαίου.

3. Η αύξηση των γενικών εξόδων λειτουργίας του κλάδου κατά 37,6% κρίνεται υπερβολική, συγκρινόμενη με την μόλις κατά 10,4% αύξηση των μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων όλων των κλάδων ασφάλισης.

4. Τέλος, ιδιαίτερα αυξημένες (κατά 12,2%) παρουσιάζονται και οι καταβολές αποζημιώσεων του συνόλου των κλάδων, επιβεβαιώνοντας τον κύριο ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών έναντι των ασφαλισμένων-πελατών τους.
Από την ανάλυση των καταστάσεων εκμεταλλεύσεως των κλάδων ασφάλισης επιβεβαιώνεται, για μία ακόμη χρονιά, ότι ο μεγάλος ασθενής των ασφαλιστικών εταιριών παραμένει η αστική ευθύνη οχημάτων. Είναι η μόνη εκμετάλλευση που μείωσε κατά πολύ το τεχνικό αποτέλεσμά της, αυξάνοντας τα έξοδά της κατά 8,9% ενώ τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 6,6% (υπολογισμοί χωρίς να ληφθούν υπόψη τα λειτουργικά έξοδα του κλάδου, τα οποία αν είχαν προσμετρηθεί θα μετέτρεπαν σε αρνητικό το τελικό αποτέλεσμα εκμετάλλευσης).

Ενώ, λοιπόν, οδεύουμε προς το τέλος της τρέχουσας χρήσης, παρόλον ότι δεν είναι ακόμη γνωστή η επιβάρυνση των αποτελεσμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών από την οικονομική κρίση, ένα πράγμα είναι βέβαιο: η χωρίς μέτρο και αίσθημα ευθύνης λειτουργία του κλάδου της αστικής ευθύνης οχημάτων θα στερήσει από τους συνεπείς επιχειρηματίες του χώρου κεφάλαια αρκετά, που σε κάθε περίπτωση θα είναι χρήσιμα για τη θωράκιση των εταιριών τους έναντι των συνεπειών της κρίσης.