Εξαγορές Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων Ζωής: Τι δείχνουν οι αριθμοί

Δεν επαληθεύονται από τους πραγματικούς αριθμούς τα σχόλια που διατυπώθηκαν πρόσφατα, σχετικά με αυξημένες εξαγορές των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής από τους ασφαλισμένους εντός του 2010. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΠ.Ε.Ι.Α. λίγο πριν “μεταφερθεί” ως μηχανισμός Εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα ποσά των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν από τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις για εξαγορές συμβολαίων ζωής, αφενός μεν κινούνται σε φυσιολογικούς ρυθμούς για την αγορά, αφετέρου δε, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, θα κινηθούν στο σύνολο του έτους σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από αυτούς που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο έτος 2009.
Τρεις είναι οι μεγάλες ομάδες αποζημιώσεων των ασφαλίσεων ζωής:

α) Οι καταβολές λόγω λήξης των συμβολαίων

β) Οι καταβολές λόγω επέλευσης της ασφαλιστικής περίπτωσης (π.χ. ασθένεια)

γ) Οι καταβολές λόγω εξαγοράς.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία της ΕΠ.Ε.Ι.Α., που αφορούσαν τη χρονική περίοδο του πρώτου εννεαμήνου του 2010, το σύνολο των καταβολών των ασφαλίσεων ζωής (και για τις τρεις ανωτέρω ομάδες) ανήλθε στα €1,26 δισ., εκ των οποίων τα €524 εκατ. αφορούσαν εξαγορές (ποσοστό 41,6%) και τα €736 εκατ. αφορούσαν τις άλλες δύο περιπτώσεις (ποσοστό 58,4%).
Το αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής των εξαγορών επί του συνόλου των αποζημιώσεων ζωής για το ίδιο εννεάμηνο του 2009 ήταν 41,5%, δηλαδή πρακτικά παρέμεινε σταθερό.

Οι ποσοστιαίες μεταβολές των αποζημιώσεων του εννεαμήνου του 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2009 έχουν ως εξής:
Σύνολο αποζημιώσεων ασφαλίσεων ζωής: αύξηση 4,3%, εκ των οποίων:

— Εξαγορές: αύξηση 4,5%,  

— Λοιπές αποζημιώσεις: αύξηση 4,1%.

Ανατρέχοντας, όμως, στα αντίστοιχα μεγέθη του 2009 (δωδεκάμηνο) σε σύγκριση με το 2008 (δωδεκάμηνο) –πάλι από τα στοιχεία της ΕΠ.Ε.Ι.Α.– παρατηρούμε ότι οι αποζημιώσεις λόγω εξαγοράς είχαν αυξηθεί κατά 9,5%.
Είναι προφανές ότι οι ρυθμοί αύξησης των αποζημιώσεων ζωής, έτσι όπως καταγράφηκαν για το σύνολο του έτους 2009, δεν θα επαναληφθούν στο σύνολο του 2010, σύμφωνα με τα έως τώρα δημοσιευθέντα στοιχεία.
Τέλος, από την ανάλυση των ποσών εξαγοράς ανά τύπο συμβολαίου (έτσι όπως καταγράφονται από την ΕΠ.Ε.Ι.Α.) προκύπτει ότι ο ρυθμός μεταβολής των εξαγορών δεν ήταν ο ίδιος για όλα τα συμβόλαια. Υπήρξαν κατηγορίες συμβολαίων (όπως για παράδειγμα τα ατομικά συμβόλαια εφάπαξ καταβολής) που κατέγραψαν μείωση του ποσού εξαγοράς το εννεάμηνο του 2010, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009.