ΕΠΕΙΑ – ΕΑΕΕ, Zωντανός διάλογος, ενώπιος ενωπίω!

της Σούλας Κορμά

Λίγο πριν γιορτάσει τα πρώτα της γενέθλια –η Αρχή ενεργοποιήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2008–, η ΕΠΕΙΑ έκανε μια …επίδειξη ισχύος, στέλνοντας σαφέστατο και ηχηρό μήνυμα προς όλους: καμία επιείκεια από εδώ και πέρα. 
Το μήνυμα δόθηκε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης μεταξύ στελεχών της ΕΠΕΙΑ και στελεχών ασφαλιστικών εταιρειών, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΕΑΕΕ στις 20 Νοεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στόχος της συνάντησης, να απαντηθούν ερωτήματα και να “αποκαλυφθεί” η φιλοσοφία των στελεχών της ΕΠΕΙΑ, για τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τον έλεγχο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Εκτός του Προέδρου της ΕΠΕΙΑ, κ. Γιώργου Πέτσα, και του Γενικού Δ/ντή, κ. Ιωάννη Βάσση, παρόντα ήταν ακόμα πέντε στελέχη της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, οι κ.κ. Μ. Κρητικού, Ε. Λινάρδου, Ζ. Γιωτάκη, Ν. Βλάχος και Ι. Χατζηβασίσογλου, που απάντησαν σε γραπτά ερωτήματα που είχαν εκ των προτέρων τεθεί εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιριών αλλά και σε διευκρινιστικές ερωτήσεις που ετέθησαν από παριστάμενους.
Το ενδιαφέρον για το θέμα προφανέστατα ήταν πολύ μεγάλο, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις …παρουσίες που καταγράφουμε ενδεικτικά: κ.κ. Δούκας Παλαιολόγος και Τάσσος Παγώνης (από την Εθνική Ασφαλιστική), Χρήστος Γεωργακόπουλος (από την Ευρωπαϊκή Πίστη), Πάνος Δημητρίου (από την Generali), Πέτρος Παπανικολάου (από την Allianz), Χρήστος Αδαμαντιάδης (από την AIG Greece), Τάκης Παλαιολόγος (από την Commercial Value), Θεόδωρος Κοκκάλας (από τη Victoria), Γιώργος Μινέττας (από τις Ασφάλειες Μινέττα), Γιάννης Λαπατάς (από την Ατλαντική Ένωση), Δημήτρης Ζορμπάς (από τη Συνεταιριστική Ασφαλιστική), Γιώργος Διαμαντόπουλος (από την General Union), Αναστάσιος Κασκαρέλης(από την Υδρόγειο), Γιάννης Βοτσαρίδης (από την Interlife), Κων/νος Παπαμιχαλόπουλος (από την Εμπορική Ασφάλειες), Δημήτρης Χριστοδουλιάς (από τη Δύναμις), Θεόδωρος Αποστολόπουλος καιΔημήτρης Τσεκούρας (από την ARAG), και πολλοί πολλοί άλλοι. 
Θέλοντας να σας μεταφέρουμε το κλίμα και μια “γεύση” των όσων λέχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα σταθούμε κατ’ αρχάς σε κάποιες …παραδοχές του Προέδρου της ΕΑΕΕ, κ. Φωκίωνα Μπράβου, που διατυπώθηκαν απροκάλυπτα και χωρίς περιστροφές. 
Ο κ. Μπράβος παραδέχτηκε ότι στους κόλπους της Ένωσης υπάρχουν διαφορετικά “στρατόπεδα”: μικρές-μεγάλες εταιρίες, ελληνικές-ξένες εταιρίες. Με δεδομένο ότι στόχος της ΕΑΕΕ είναι η προάσπιση των συμφερόντων όλων των μελών της, θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, έτσι ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπράβος, «και να προχωρήσουμε στην εξυγίανση της αγοράς και να μην καταστραφούν οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις».
Μία ακόμη παραδοχή του κ. Μπράβου αφορούσε την εικόνα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και τη μη ικανοποιητική ανάπτυξη των εργασιών της. Είπε, λοιπόν, ότι το πρόβλημα δεν είναι η ασφαλιστική συνείδηση, που δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένη στον Έλληνα, αλλά η «τραυματισμένη αξιοπιστία» της ασφαλιστικής αγοράς. Το …τραύμα προέρχεται από τον κλάδο αυτοκινήτων, και εξαιτίας του «έχουμε χάσει τη σοβαρότητά μας», είπε ο κ. Μπράβος. 
Βέβαια, τα περί …πτωχευτικού ασφαλίστρου στον κλάδο Αυτοκινήτων δεν λέχθηκαν για πρώτη φορά, ούτε επίσης για πρώτη φορά ακούσαμε για τις συνέπειες που επιφέρουν τέτοιου είδους τιμολογιακές πρακτικές στις εταιρίες που τις ακολουθούν. Όμως, για πρώτη φορά, οι …συνέπειες ελέγχονται από μια νέα εποπτική αρχή, που ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχτεί καμία παρατυπία (βλέπε ελλείμματα), με γενεσιουργό αιτία τα χαμηλά ασφάλιστρα.
Άλλη μια παραδοχή του Προέδρου της ΕΑΕΕ αφορούσε την… προτεραία κατάσταση, δηλαδή προ ΕΠΕΙΑ: «Είχαμε κακομάθει και είχαμε βολευτεί», είπε χαρακτηριστικά. Γνωστό κι αυτό, βέβαια, στους …παροικούντες την Ιερουσαλήμ, αλλά καλό είναι πλέον να …ξεχαστούν οι παλιές συνήθειες –αυτό, άλλωστε, δεν επεδίωκε η ΕΑΕΕ ζητώντας επιμόνως να ενεργοποιηθεί η ΕΠΕΙΑ, τρέφοντας φιλόδοξες προσδοκίες εξυγίανσης του κλάδου;
Πέραν αυτών, ο κ. Μπράβος αναφέρθηκε, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, και στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, εκφράζοντας την ανησυχία του για τον αντίκτυπό της στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Είπε, μάλιστα, ότι κατά πληροφορίες του, πέραν των γνωστών μέτρων που έχουν ληφθεί από την αμερικανική και ολλανδική κυβέρνηση (για τις εταιρίες AIG και ING, αντίστοιχα), ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και από κυβερνήσεις άλλων χωρών υπέρ άλλων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιριών, τα οποία όμως δεν ανακοινώνονται, για να μην πληγωθεί το …prestige τους.
Εστιάζοντας στα όσα ετέθησαν από τον κ. Μπράβο ως αιτήματα προς την εποπτική αρχή, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι ζήτησε από την ΕΠΕΙΑ “πίστωση χρόνου” για την αύξηση των εγγυητικών κεφαλαίων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και εφαρμογή ενιαίας λογιστικής απεικόνισης για όλες τις εταιρίες. Ζήτησε, ακόμα, τη “συνδρομή” της εποπτικής αρχής στο θέμα της κατάργησης του χαρτοσήμου, απαριθμώντας μάλιστα τις …υποσχέσεις που έχει λάβει μέχρι σήμερα η ΕΑΕΕ. 
Γενικά μιλώντας, θα λέγαμε ότι ο κ. Μπράβος στην ομιλία του θέλησε να σκιαγραφήσει όλα τα αιτήματα της ΕΑΕΕ στα αρμόδια έπουργεία (έΜΕ, για το θέμα της Οδικής Βοήθειας και για τα ανασφάλιστα οχήματα. έγείας, για το θέμα της συνεργασίας με τα δημόσια νοσοκομεία. Δικαιοσύνης, για το θέμα της αντικειμενικοποίησης των σωματικών βλαβών, κ.ο.κ.), θέλοντας προφανώς να υποδείξει τα …ανοιχτά μέτωπα-ζητήματα που διαχειρίζεται η Ένωση αλλά και να εκφράσει ταυτόχρονα την αγωνία που διακατέχει τόσο τον 
ίδιο όσο και την ΕΑΕΕ, γενικότερα, για το μέλλον της ιδιωτικής 
ασφάλισης στη χώρα μας –και όλα αυτά, πάντα, υπό το πρίσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της διαφαινόμενης οικονομικής ύφεσης.
Τι “απάντησε” ο Πρόεδρος της ΕΠΕΙΑ, κ. Γιώργος Πέτσας; Αν θέλαμε να μεταφέρουμε τα όσα είπε σε μία πρόταση, αυτή θα ήταν η 
εξής: «Κατανοώ τα παλιά, δεν ανέχομαι τίποτα καινούργιο» –αυτό, τουλάχιστον, “εισπράξαμε” εμείς από την τοποθέτησή του και τις απαντήσεις του. Κατά τ’ άλλα, εμφανίστηκε διαλλακτικός μεν σε επιμέρους θέματα (π.χ. στο θέμα των εγγυητικών κεφαλαίων, στο θέμα της γενίκευσης των ΔΛΠ σε όλες τις εταιρίες), ταυτόχρονα όμως 
απόλυτος αλλά και ειρωνικός ενίοτε, απαντώντας σε συγκεκριμένα ερωτήματα που τέθηκαν …ζωντανά.
Τα …νέα που κόμισε θα τα χαρακτηρίζαμε καλά και κακά για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τα στελέχη τους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του, ότι αντιμετωπίζεται με κατανόηση «η κατάσταση που επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια» στην αγορά (βλέπε υποαποθεματοποίηση). Πρόθεση της ΕΠΕΙΑ είναι, όπως είπε, να βοηθηθεί η ασφαλιστική αγορά και ειδικά οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν κάποια ιστορία, εφόσον βέβαια αντεπεξέλθουν σε όσα ορίζονται –κι είναι σημαντικό να λεχθεί ότι ο κ. Πέτσας μίλησε γενικά για ελληνικές εταιρίες, με ιστορία, χωρίς να κάνει καμία διάκριση σε μικρές ή μεγάλες! 
Να σημειωθεί σχετικά –και είναι προφανώς απόδειξη των προθέσεων της εποπτικής αρχής– ότι έχει οριστεί ένα μεταβατικό στάδιο τριών ετών, στη διάρκεια των οποίων οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να καλύψουν τα αποθεματικά τους: κατά 40%, 30% και 30%, ανά έτος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πέτσας στον κλάδο αυτοκινήτων και στην τιμολογιακή πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών, καλώντας τες να σταματήσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να αυξήσουν τα ασφάλιστρά τους. Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, υπογράμμισε ότι η ΕΠΕΙΑ δεν θα δείξει καμία επιείκεια εφεξής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν διαπιστώνουμε ότι η υποαποθεματοποίηση οφείλεται σε χαμηλά ασφάλιστρα δεν θα κάνουμε πίσω, ούτε θα δείξουμε επιείκεια». Φυσικά, παραμένει πάντα και η δική μας απορία: μόνο οι εταιρίες με χαμηλά ασφάλιστρα “γλιστράνε” στην υποαποθεματοποίηση;
Αξιοσημείωτη, τέλος, είναι και η ακόλουθη δήλωση-παραίνεσή του προς τα στελέχη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων: «Δεν θέλουμε να είμαστε ληξίαρχοι θανάτου για τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες. Αν δεν θέλετε να αυξήσετε τα ασφάλιστρα, βρείτε άλλους τρόπους να καλύψετε τα ανοίγματά σας». 
Ο Γενικός Δ/ντής της ΕΠΕΙΑ, κ. Γιάννης Βάσσης, απάντησε περιεκτικά και με σαφήνεια σε επιμέρους ερωτήματα που είχαν τεθεί. Σημειώνουμε τον κατηγορηματικό τρόπο με τον οποίο απέκλεισε την πιθανότητα να δίνονται εφεξής πιστοποιητικά φερεγγυότητας στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Δεν θα δημοσιοποιούνται, όπως είπε, πιστοποιητικά ελέγχων. θα ανακοινώνονται μόνο τα συγκεκριμένα μέτρα που θα λαμβάνονται από την ΕΠΕΙΑ για συγκεκριμένες εταιρίες.
Από το σύνολο των θεμάτων-ερωτημάτων στα οποία τοποθετήθηκαν τα υπόλοιπα στελέχη της ΕΠΕΙΑ, αναφέρουμε, ενδεικτικά και μόνο, ότι διευκρινίστηκαν θέματα σχετικά με: τον τρόπο υπολογισμού του διαθέσιμου περιθωρίου φερεγγυότητας. το Solvency II.  τον υπολογισμό των τεχνικών αποθεμάτων. τον έλεγχο των εκκρεμών ζημιών. τον τρόπο αποτίμησης των χρεογράφων. την Οδηγία αντασφάλισης και την 5η Οδηγία. την αποτίμηση των ακινήτων. τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. την εποπτεία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, κ.ο.κ.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ήταν μια εξαιρετικά χρήσιμη συνάντηση και πολύ σημαντική για τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών, που είχαν τη δυνατότητα να λάβουν …δια ζώσης τις πλέον επίσημες απαντήσεις στα ερωτήματα και στις απορίες τους. Ίσως να ήταν πιο ωφέλιμο για την αγορά αν είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα η συνάντηση, αλλά …κάλλιο αργά παρά ποτέ! Ο διάλογος, όταν δεν είναι “στημένος”, πάντα βοηθάει και –αν μη τι άλλο– περιορίζει και τα περιθώρια ανάπτυξης παρασκηνιακών καταστάσεων, που δεν έχουν, συχνά, ως κίνητρο την εξυγίανση της αγοράς, αλλά τον κακώς εννοούμενο ανταγωνισμό –ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι έχουμε δει στην αγορά μας “φαινόμενα στοχοποίησης” είτε προσώπων είτε εταιρειών…
Εν κατακλείδι, θα λέγαμε ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι διαθέσεις και η φιλοσοφία της ΕΠΕΙΑ έγιναν απολύτως σαφείς στους ιδιοκτήτες-επικεφαλής-στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών που παρίσταντο, και είναι πλέον …στο χέρι τους πώς θα τις αξιοποιήσουν, εν μέσω της δύσκολης χρηματοοικονομικής συγκυρίας. Τα μέτρα της ΕΠΕΙΑ για τον Όμιλο της Ασπίδος ήταν ένα πρώτο …δείγμα γραφής –δεν επιθυμούμε να πούμε στην παρούσα φάση αν το χειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο–, ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δημοσιοποιήθηκε και το δεύτερο, για την εταιρεία ΕΟS Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία Ζημιών, αυτή τη φορά, και τη δέσμευση τής σε ασφαλιστική τοποθέτηση περιουσίας της. 
Επίκεινται, άραγε, κι άλλα, ανάλογα ή και χειρότερα; Ο καιρός θα δείξει, όπως λέμε. Ο κ. Πέτσας, πάντως, “κλείνοντας” την ομιλία του, επανέλαβε: «Θέλουμε να βοηθήσουμε την αγορά», συμπληρώνοντας, ωστόσο: «Το πόσο θα βοηθήσουμε θα εξαρτηθεί από εσάς. Αν δεν ανταποκριθείτε, την επόμενη φορά δεν θα είμαστε όλοι εδώ».