Η ΑΧΑ λέει ΟΧΙ στον καπνό!

Είναι σημαντικό νέο η πρώτη ουσιαστικά επίσημη τοποθέτηση του μελλοντικού (αναλαμβάνει καθήκοντα το 2ο μισό του 2016) CEO του παγκόσμιου ασφαλιστικού κολοσσού ΑΧΑ, η οποία αφορά στη στρατηγική του Ομίλου. Ο Όμιλος AXA αποφάσισε να εκποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία στην καπνοβιομηχανία και ο κ. Thomas Buberl εξηγεί στην τοποθέτησή του, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ομίλου, τι ακριβώς σημαίνει αυτή η δέσμευση για την ΑΧΑ:

«Το κάπνισμα σκοτώνει έξι εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο και το κόστος του στην κοινωνία είναι μεγαλύτερο από αυτό του πολέμου και της τρομοκρατίας μαζί. Ωστόσο, θεωρείται επίσης ότι είναι μια ελκυστική επένδυση, που προσφέρει ισχυρές αποδόσεις.
Η αντίφαση αυτή σημαίνει ότι, ενώ οι γιατροί, οι υγειονομικοί οργανισμοί και οι κυβερνήσεις ζητούν αυστηρότερους ελέγχους του καπνού και νέους κανόνες για τη διαφήμιση και τα σημεία πώλησης, οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις επενδύσεις σας, εγώ και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, επενδύουμε χρήματα στην καπνοβιομηχανία.
Αυτό είναι αντιφατικό και πρέπει να αλλάξει. Χρειάζονται τολμηρές ενέργειες για να μειωθεί αυτή η χρηματοδότηση και να προωθηθούν μέτρα για την καταπολέμηση του καπνίσματος, που τελικά σώζουν ζωές.

Ως ένας από τους κορυφαίους ασφαλιστές υγείας στον κόσμο –και ένας από τους κορυφαίους παρόχους συντάξεων και επενδύσεων– η AXA πιστεύει ότι πρέπει να δώσει το παράδειγμα.
Τον περασμένο Μάιο, η AXA ήταν η πρώτη μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία –και μεγάλος επενδυτής– που προχώρησε στην αποεπένδυση  από τον άνθρακα. Το παράδειγμά μας ακολούθησαν και άλλοι, κάτι το οποίο ενίσχυσε την απομάκρυνση από πηγές ενέργειας βασισμένες στον άνθρακα.
Τώρα, είμαστε η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία παγκοσμίως που απομακρυνόμαστε από τη βιομηχανία καπνού. Θα πουλήσουμε άμεσα το σύνολο των συμμετοχών μας στον καπνό, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από €180 εκατ. Θα σταματήσουμε επίσης όλες τις νέες επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα καπνοβιομηχανιών και θα μειώσουμε με πρόωρη εξόφληση το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ομολόγων μας, τα οποία αντιπροσωπεύουν περαιτέρω απόσυρση ύψους €1,5 δις από τις επενδύσεις καπνού. Συνολικά, η απεμπλοκή μας συνεπάγεται μια προσπάθεια που αντιστοιχεί σε €1,7 δις.
Έχω εργαστεί στον ασφαλιστικό κλάδο το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου, και έχω δει τον κρίσιμο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ασφαλιστές βοηθώντας τους ανθρώπους να κάνουν τις επιλογές ζωής που τους ταιριάζουν καλύτερα και να αντιμετωπίσουν τα απρόοπτα που μπορούν να εκτροχιάσουν ακόμα και τα καλύτερα σχέδια.

Ως ασφαλιστές ξοδεύουμε πολύ χρόνο σκεπτόμενοι ποιους κινδύνους μπορούμε να αποτρέψουμε ή να μετριάσουμε. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδύσεις σε εμβόλια σημαίνουν ότι λιγότεροι από μας πεθαίνουν από μολυσματικές ασθένειες. Οι ιατρικές καινοτομίες παρέχουν πιο αποτελεσματικές και λιγότερο δαπανηρές θεραπείες, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη υγεία σε μεγάλη ηλικία. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, βλέπουμε μια απότομη αύξηση των μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι χρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
Οι μεγαλύτερες απειλές είναι ασθένειες που προκαλούνται από τις δικές μας συνήθειες και συμπεριφορές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου γι’ αυτές τις ασθένειες είναι το κάπνισμα. Και το κάπνισμα είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για τον αναπτυσσόμενο κόσμο: ενώ μειώνεται στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική, το κάπνισμα τώρα εξάγεται ενεργά στην Ασία και την Αφρική.
Στη Νιγηρία, για παράδειγμα, ο αριθμός των καπνιστών το 2025 θα είναι σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερος από αυτόν που ήταν στις αρχές του αιώνα. Στην Ινδονησία, κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα δούμε πάνω από 50 εκατομμύρια νέους καπνιστές. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και μπορεί να αποφευχθεί.

Ως επενδυτές η αποχώρηση από τον καπνό μπορεί να μας κοστίσει χρήματα βραχυπρόθεσμα, αλλά ξέρουμε ότι σε μακροπρόθεσμη βάση αυτό είναι το σωστό να κάνουμε. Η δράση αυτή υποστηρίζεται σθεναρά από την Ένωση για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC), ενός οργανισμού που βοηθά την παγκόσμια κοινότητα υγείας για να επιταχυνθεί η καταπολέμηση του καρκίνου, και εμπνευσμένου από τον ζήλο του Δρ Bronwyn King, ενός Αυστραλού ογκολόγου που ίδρυσε την Tobacco Free Portfolios, μια οργάνωση η οποία δείχνει στους επενδυτές τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του καπνού.
Ελπίζουμε ότι και άλλοι θα ενωθούν μαζί μας, για να δείξουμε στον κόσμο ότι οι ασφαλιστές είναι μέρος της λύσης, όταν πρόκειται για τη δημόσια υγεία, όταν πρόκειται για την πρόληψη και, πιο σημαντικό ακόμα, όταν πρόκειται για την προστασία των πελατών μας.
Πιστεύουμε επίσης ότι υπάρχει ένα σαφές ηθικό καθήκον. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε τα προϊόντα που αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία σήμερα.»

Αληθινά καλά νέα από τον Όμιλο ΑΧΑ. Όχι τόσο για την απόφασή του να απο-επενδύσει από τη βιομηχανία καπνού αλλά για τη συνοδευόμενη από πράξεις απόφασή του να συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού. Αυτή η στρατηγική ναι, είναι ένα επιχείρημα υπεράσπισης του προβληματικά –είναι η αλήθεια– διογκούμενου ρόλου και παρουσίας των χρηματοοικονομικών οργανισμών και των βιομηχανιών παγκοσμίως.