Η εκπαίδευση θα κρίνει το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης

Το ερώτημα για το ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης, σε μια αγορά που επιζητά την ανάπτυξη αλλά παραμένει χρόνια τώρα υπανάπτυκτη, επανέρχεται με αφορμή την τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών του ΕΙΑΣ, στις 13 Φεβρουαρίου (περισσότερα εδώ).

Μαζί με αυτό επανέρχονται και κάποια ακόμα επιμέρους ερωτήματα, όπως:

  • Ποιες νέες ανάγκες δημιουργούν η οικονομική κρίση, οι αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο και η “χιονοστιβάδα” νομοθετημάτων που αφορούν στην ασφαλιστική αγορά;
  • Πόσο καταρτισμένοι και πόσο έτοιμοι να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις είναι οι άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς (στελέχη και ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές);
  • Επενδύουν πράγματι και στο σύνολό τους οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα γραφεία διαμεσολάβησης στην επιμόρφωση των ανθρώπων τους;
  • Και, τέλος, γιατί άραγε το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει» δεν βρίσκει εφαρμογή στον χώρο της ασφαλιστικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης;

Τα ερωτήματα αυτά δεν είναι καινούργια, όπως καινούργια δεν είναι και όσα ελέχθησαν στη φετινή τελετή αποφοίτησης του ΕΙΑΣ από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., κ. Μ. Νεκτάριο, τη Γενική Δ/ντρια της ΕΑΕΕ, κα Μ. Αντωνάκη, τον Πρόεδρο του ΣΕΣΑΕ, κ. Ερ. Μοάτσο, τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α., κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, και την Πρόεδρο της ΕΑΔΕ, κα Ε. Γρυπάρη.

Οι ομιλητές έχουν κουραστεί να τα επαναλαμβάνουν, εμείς να τα ακούμε, οι αναγνώστες μας να τα διαβάζουν, αλλά όπως λέει και το ρητό: «Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως» …και προβληματισμού, θα προσθέταμε, και μάλιστα έντονου. Προβληματισμού, που έχει να κάνει όχι με το τι λέγεται, αλλά με το τι, εν τέλει, γίνεται ή δεν γίνεται.

Μ. Νεκτάριος: Μόνο με τη βελτίωση των στελεχών θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα
Δίνοντας το στίγμα της αγοράς, ο καθηγητής κ. Μ. Νεκτάριος ανέφερε: «Σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, στην αγορά μας διαπιστώνουμε υπανάπτυξη. Αυτό οφείλεται στην οικονομική κατάσταση της χώρας και στους θεσμούς που διαμορφώνουν το ισοζύγιο διαχείρισης και ανάληψης των κινδύνων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Ο Πρόεδρος του ΕΙΑΣ θεωρεί ότι το σύστημα κάποια στιγμή θα αναθεωρήσει τις απόψεις του για κρατισμό των πάντων. Ωστόσο, εκείνο που δυσκολεύει τα πράγματα είναι η έλλειψη ασφαλιστικής κουλτούρας. Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της ελληνικής αγοράς. Σύμφωνα με μελέτες που διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια ανεπτυγμένη ασφαλιστικά αγορά, η κοινωνία δεν είναι ενήμερη, ενώ και οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι ικανοποιημένες από το επίπεδο τεχνογνωσίας των στελεχών τους. Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λειτουργήσει καθησυχαστικά για εμάς. Το αντίθετο, μάλιστα.

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα για το ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης. Εστιάζοντας σ’ αυτή, ο κ. καθηγητής τόνισε ότι τόσο οι επικεφαλής των ασφαλιστικών εταιρειών όσο και οι διαμεσολαβητές θα ωφεληθούν πολλαπλά, αν επενδύσουν στην εκπαίδευση των στελεχών τους. «Η εκπαίδευση μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση. Μόνο με την ανάπτυξη και τη βελτίωση των στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς  θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα, τόσο των εταιρειών όσο και των διαμεσολαβητών», είπε χαρακτηριστικά.

Μ. Αντωνάκη: Οι καταρτισμένοι επαγγελματίες είναι η καλύτερη διαφήμιση του θεσμού
Στο ίδιο μήκος κύματος η κα Μ. Αντωνάκη, αναφέρθηκε στον σταθεροποιητικό ρόλο και τη συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομία, αλλά και στο γεγονός ότι μπορεί να συμβάλει δυναμικά στην ανάπτυξη, με θέσεις εργασίας και επενδύσεις, εφόσον βεβαίως γίνουν κάποια πράγματα, υπονοώντας σαφώς τη συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και ασφαλιστικής αγοράς.

Βεβαίως, αυτή η συνεργασία, όπως και η διάδοση του θεσμού, περνάει και μέσα από την εκπαίδευση, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά η Γενική Δ/ντρια της ΕΑΕΕ, «οι καταρτισμένοι επαγγελματίες είναι η καλύτερη διαφήμιση του θεσμού», για να προσθέσει: «Η εκπαίδευση μας δίνει μια σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων και η συχνή επανεκπαίδευση είναι το διαβατήριο για το κάθε στέλεχος, για να πάει με γερά εφόδια στην επόμενη μέρα και να πετύχει τους προσωπικούς αλλά και τους εταιρικούς του στόχους».

Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι μεταξύ των πτυχιούχων του ΕΙΑΣ υπήρχαν φέτος και στελέχη της ΕΑΕΕ, η κα Αντωνάκη υποστηρίζει όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα την παραπάνω άποψη.

Ερ. Μοάτσος: Υπάρχει ανάγκη ικανών στελεχών
Σχολείο της ασφαλιστικής αγοράς χαρακτήρισε το ΕΙΑΣ η Γενική Δ/ντρια της ΕΑΕΕ, αναφέροντας ότι τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς υπήρξαν απόφοιτοί του. Μεταξύ αυτών και ο κ. Ερ. Μοάτσος, ο οποίος αποφοίτησε από το ΕΙΑΣ τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του.

Απ’ όσα είπε ο κ. Μοάτσος κρατάμε την επισήμανσή του ότι «το μόνο κεφάλαιο των εταιρειών είναι το ανθρώπινο δυναμικό τους» και τη διαπίστωσή του ότι «υπάρχει ανάγκη ικανών στελεχών», προσθέτοντας, όμως, και μία δική μας παρατήρηση: μεταξύ των πτυχιούχων δεν είδαμε στελέχη από την εταιρεία της οποίας είναι επικεφαλής. Ελπίζουμε του χρόνου να υπάρχουν.

Οι φορείς της διαμεσολάβησης στηρίζουν το ΕΙΑΣ
Το πόσο γρήγορα “τρέχουν” οι εξελίξεις και αλλάζουν τα πράγματα στην ασφαλιστική αγορά είναι κάτι που επεσήμαναν όλοι σχεδόν οι ομιλητές, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση των στελεχών των εταιρειών και των διαμεσολαβητών.

Εκπροσωπώντας τους τελευταίους η κα Ελ. Γρυπάρη …δίδαξε με το παράδειγμά της, λέγοντας ότι μετά από τόσα χρόνια στο επάγγελμα δεν έχει σταματήσει να επιμορφώνεται (αυτή τη στιγμή παρακολουθεί ένα σεμινάριο telematics).

Ο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, με την ιδιότητα του Προέδρου του ΕΕΑ, αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΕΕΑ με το ΕΙΑΣ για e-learning  μαθήματα σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, ανακοίνωσε ότι το ΕΕΑ δημιουργεί έναν χώρο εκπαίδευσης 600 τ.μ. για τα μέλη του Επιμελητηρίου, ένας μεγάλος αριθμός των οποίων είναι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, και δήλωσε ότι το ΕΕΑ είναι ανοιχτό σε καινοτομίες και στην κατεύθυνση αυτή θα ήθελε να συνεργαστεί περαιτέρω με το ΕΙΑΣ.

Είναι γεγονός ότι οι φορείς της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στηρίζουν και συνεργάζονται στενά τα τελευταία χρόνια με το ΕΙΑΣ, καθώς έγκαιρα αντιλήφθηκαν και ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη των μελών τους για εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση. Άλλωστε, είναι πασίδηλο ότι οι εξετάσεις πιστοποίησης και μόνον δεν επαρκούν για να σταθεί κάποιος στην αγορά, ειδικά με αυτή τη “χιονοστιβάδα” νομοθετημάτων που την κατακλύζει και τον ανταγωνισμό που γίνεται όλο και πιο έντονος.

Τι γίνεται, όμως, με τις εταιρείες;
Παρόλο που, όπως είπε ο κ. Νεκτάριος, το ΕΙΑΣ δεν διεκδικεί την αποκλειστικότητα στην εκπαίδευση, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται: Γιατί αρκετές εταιρείες έχουν επιλέξει να μένουν μακριά από το ΕΙΑΣ και να αναπτύσσουν δική τους εκπαιδευτική δραστηριότητα; Η εκπαίδευση αυτή δεν αφορά μόνο τα προϊόντα τους και τις διαδικασίες διαχείρισης των εργασιών τους, που λογικό είναι να διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, αλλά και άλλους τομείς, όπως το management, τις πωλήσεις, το θεσμικό πλαίσιο. Αυτοί οι τομείς δεν θα μπορούσαν να διδάσκονται από έναν φορέα, αναγνωρισμένο και αποδεκτό από όλη την αγορά; Δεν θα μπορούσε αυτός ο φορέας να είναι το ΕΙΑΣ; Εμείς θέλουμε να παραβλέπουμε, αν και γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν προσωπικές αντιπαλότητες, που εμποδίζουν να συμβεί αυτό. Εκείνοι που τις τρέφουν μπορούν να κάνουν μία τεκμηρίωση των επιλογών τους;

Το ΕΙΑΣ, τα τελευταία χρόνια, επαναδιεκδικεί με αξιώσεις πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της ασφαλιστικής εκπαίδευσης.
Αναμόρφωσε και επικαιροποίησε τα ετήσια προγράμματά του. Κάποια από αυτά τα χώρισε σε ενότητες, για να είναι πιο εύκολο, από άποψη χρόνου και κόστους, να τα παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Το 2015 προχωρά σε συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλους φορείς.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Δ/ντής του Ινστιτούτου, κ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου, τον Μάρτιο το ΕΙΑΣ ξεκινά, σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ένα Πρόγραμμα Πιστοποίησης Εσωτερικών Ελεγκτών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ενώ σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα διοργανώσει ένα μίνι ΜΒΑ. Τον Απρίλιο ξεκινούν δύο σεμινάρια (basic & advanced) για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IFRS) σε συνεργασία με πολυεθνική ελεγκτική εταιρεία, καθώς και σεμινάριο για την Κανονιστική Συμμόρφωση (Compliance). Παράλληλα, το Ινστιτούτο συνεχίζει να πραγματοποιεί διάφορα επίκαιρα σεμινάρια, ενώ είναι έτοιμο και για τα σεμινάρια επαναπιστοποίησης, αμέσως μόλις δώσει η ΤτΕ την έγκριση να ξεκινήσουν.

«Στόχος του ΕΙΑΣ είναι να αποτελεί τον κορυφαίο στην Ελλάδα εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό οργανισμό στον τομέα των ασφαλιστικών σπουδών και πρακτικής και στον τομέα ανάδειξης στελεχών ικανών να υπηρετήσουν αποτελεσματικά τις σύγχρονες ασφαλιστικές επιχειρήσεις», τόνισε για άλλη μια φορά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Εμείς θα προσθέταμε ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά, για να ενισχυθεί ουσιαστικά και με αξιώσεις να διεκδικήσει τον ρόλο που της αρμόζει, χρειάζεται έναν κορυφαίο κεντρικό εκπαιδευτικό φορέα.  Ένας εκπαιδευτικός φορέας, όμως, που θα έχει την αποδοχή και τη στήριξη του συνόλου της αγοράς και με την αίγλη του θα ενισχύσει και θα δώσει αίγλη στην ίδια την αγορά.