Οι 10 σημαντικότερες στιγμές του 2016

1) Το ασφαλιστικό-φορολογικό βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη χρονιά που τελειώνει σε λίγες μέρες και έβγαλε στους δρόμους τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, οι οποίοι διαδήλωσαν με σθένος στο πλευρό και των υπόλοιπων επαγγελματικών φορέων που αντιδρούσαν στον Νόμο Κατρούγκαλου.

Το πρόβλημα συνοψίζεται άριστα στο άρθρο του κ. Χρήστου Κατσάκου, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου της «Α.Α.», με τίτλο: «Διαμεσολαβητής Ασφαλίσεων: Θα υπάρχει ή δεν θα υπάρχει;».

 

2) Το Solvency II έγινε, επιτέλους, νόμος του κράτους, στο και …πέντε κυριολεκτικά. Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Βουλή ήταν αποκαλυπτική για την εικόνα της Ιδιωτικής Ασφάλισης στα μάτια των… εθνοπατέρων.

 

3) Ασφαλιστές VS Bancassurance: Με μαζικές και αγωνιστικές συγκεντρώσεις σε 20 πόλεις της Ελλάδας ταυτόχρονα αντέδρασαν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στις αθέμιτες πρακτικές των Τραπεζών.

 

4) International Life: ήταν το πρώτο στοίχημα της εποπτικής αρχής να διαχειριστεί ένα πρόβλημα έλλειψης κεφαλαίων χωρίς να κλείσει η εταιρεία. Δυστυχώς, τόσους μήνες μετά, τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά: Το θέμα της ανάληψης μέρους του χαρτοφυλακίου της Εταιρείας από την Εθνική Ασφαλιστική φαίνεται να έχει κολλήσει, λόγω των …ακινήτων. Οι  προμήθειες για τα εισπραχθέντα ασφάλιστρα δεν καταβάλλονται στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές ούτε αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι της, ενώ η αναστολή πληρωμών και καταβολών και για τις δύο εταιρείες (Ζωής και Γενικών) έχει παραταθεί μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2017.

 

5) Εθνική Ασφαλιστική: Γιόρτασε τα 125 χρόνια της, ενώ τα ηνία της Εταιρείας ανέλαβαν ως Πρόεδρος και Αναπλ. Δ/νων Σύμβουλος, αντίστοιχα, οι κ.κ. Χριστόφορος Σαρδελής και Σταύρος Κωνσταντάς

 

6) ΑΤΕ Ασφαλιστική: Ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου η εξαγορά της και η μεταβίβαση των μετοχών της στον Όμιλο ERGO. Έναν μήνα μετά, ο Πρόεδρος του Ομίλου της ERGO, Dr Markous Riess, έρχεται την Αθήνα και δίνει το στίγμα της προοπτικής του Ομίλου στην Ελλάδα, με αφορμή την ένταξη της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στον Όμιλο.

 

7) Επικουρικό Κεφάλαιο: Η βιωσιμότητά του απασχόλησε και φέτος την αγορά. Στις 18 Ιουλίου, ο κ. Δημήτρης Ζορμπάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων της ΕΑΕΕ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει για το Επικουρικό Κεφάλαιο η περίπτωση αφερεγγυότητας των ΕΠΥ. Λίγες μέρες αργότερα (22 Ιουλίου) η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Γιβραλτάρ έθεσε σε εκκαθάριση την εταιρεία Enterprise Insurance Company Plc, η οποία είχε σημαντική δραστηριότητα και στην Ελλάδα.

Θετική εξέλιξη για το Επικουρικό ήταν, ωστόσο, ότι ξεκαθάρισε με Νόμο το ζήτημα που είχε προκύψει σχετικά με τον ρόλο του, σε περίπτωση ανάκλησης άδειας ασφαλιστικής επιχείρησης.

 

8) Αλλαγές φρουράς…

  • Αρχές Απριλίου, ανέλαβε Γενικός Δ/ντής της Groupama Ασφαλιστικής, ο κ. Χρήστος Κάτσιος. Σε σχόλιό μας στις 17 Μαρτίου γράφαμε… «Αu-revoir, κύριε Woirhaye».
  • Αλλαγή φρουράς και στην Ιnteramerican, με τον κ. Γιάννη Καντώρο να αναλαμβάνει, από τις 15 Νοεμβρίου 2016, τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, που από το 2004 κατείχε ο κ. Γιώργος Κώτσαλος (περισσότερα εδώ).

 

9) Η N. Κανελλόπουλος & Xρ. Αδαμαντιάδης A.E. και η AIG σύναψαν συμφωνία με τον Όμιλο EXIN, η οποία συμπεριλαμβάνει τη μεταβίβαση στον τελευταίο του ποσοστού συμμετοχής της AIG στην AIG Ελλάς Α.Ε. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου 2016. Η AIG Ελλάς Α.Ε. συνεχίζει την πορεία της με το ίδιο όνομα, διατηρώντας παράλληλα τα ασφαλιστικά προϊόντα και τη δυνατότητα ανάληψης κινδύνων που της παρέχει η AIG.

 

10)  «Το Συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα του σήμερα»: ήταν το θέμα που επέλεξε να “φωτίσει” η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.) στο ετήσιο συνέδριό της, και ήταν, αναμφισβήτητα, η κορυφαία εκδήλωση της χρονιάς. Στη διάρκεια του συνεδρίου, καταδείχτηκε ότι, παρά την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό μας σύστημα εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο, δίκαιο και ανταποδοτικό. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται ένα μίγμα περισσότερων σχημάτων, που συνδυάζουν στοιχεία διανεμητικά, κεφαλαιοποιητικά και προαιρετικής αποταμίευσης (σύστημα τριών πυλώνων). Η ολοκληρωμένη πρόταση που παρουσίασαν οι κ.κ. Νεκτάριος, Τήνιος και Συμεωνίδης για τη λύση του Συνταξιοδοτικού εδράζεται στο τρίπτυχο: Δικαιοσύνη για τους Νέους, Εξασφάλιση για τους Παλιούς, και Αναπτυξιακές Ευκαιρίες για Όλους (Περισσότερα εδώ).

 

Απ’ όλους εμάς στην “Ασφαλιστική Αγορά”, πολλές ευχές για ένα καλύτερο, δημιουργικότερο και πιο αισιόδοξο 2017!