«Ο στόχος της ΕΠΕΙΑ και της Ένωσης είναι σε μεγάλο βαθμό κοινός»

της MAΡΓΑΡΙΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗ, Γενικής Δ/ντριας ΕΑΕΕ

Με σημαντικές προσδοκίες περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς αλλά και με ρευστότητα σε πολλούς τομείς ξεκίνησε το 2008, αναφέρει η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Δ/ντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, που πρόθυμα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, να “καταθέσει” στην «Α.Α.» τις απόψεις της για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στα ασφαλιστικά πράγματα και για το ρόλο της ΕΑΕΕ.

«Το 2008 ξεκινά με πολύ σημαντικές προσδοκίες ανάπτυξης για την ασφαλιστική αγορά, καθώς φαίνεται ότι ο Έλληνας πολίτης συνειδητοποιεί συνεχώς περισσότερο την ανάγκη να δράσει ο ίδιος σε ευαίσθητους τομείς, όπως η σύνταξη και η υγεία. Παράλληλα, όμως, θα υπάρχει και ρευστότητα σε πολλούς τομείς. 
Κάθε χρονιά που περνά, παρατηρούμε ότι η ασφαλιστική αγορά αλλάζει συνεχώς και σε πολλούς τομείς και βιώνουμε καθημερινά αυτές τις αλλαγές. Οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο υπαγορεύουν τις αλλαγές και η ελληνική ασφαλιστική αγορά, με γνώμονα τους αναπτυξιακούς της στόχους αλλά και το συμφέρον του Έλληνα ασφαλισμένου, προσαρμόζεται, εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται. 
Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία αλλαγής και εκσυγχρονισμού είναι η πολυαναμενόμενη αλλαγή στην εποπτεία. Ως γνωστόν, από 1/1/2008 τέθηκε σε λειτουργία η Νέα Εποπτική Αρχή (ΕΠΕΙΑ), η οποία αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις στην αγορά. 
Η ίδρυση ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής ήταν για πολλά χρόνια αίτημα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι η άσκηση αποτελεσματικής εποπτείας στην αγορά συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξή της, μέσω της αύξησης της εμπιστοσύνης. Θέλω, επίσης, να σταθώ στο γεγονός ότι η Νέα Εποπτική Αρχή, εκτός από την άσκηση εποπτείας στις ασφαλιστικές εταιρίες, θα εποπτεύει και το χώρο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, ένα χώρο που για πρώτη φορά θα βρεθεί υπό τον ουσιαστικό έλεγχο Εποπτικής Αρχής. 
Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς ότι η ΕΠΕΙΑ είναι επιφορτισμένη με σημαντικές ευθύνες και πολλές αρμοδιότητες και σε αυτά να προσθέσω και τις υψηλές προσδοκίες της ασφαλιστικής αγοράς. Η ισχυρή οργάνωσή της, η στελέχωσή της με έμπειρο και επιστημονικό προσωπικό αλλά και η διάθεση συνεργασίας που δείχνει η ασφαλιστική αγορά θέτουν όλες τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί επάξια στις ευθύνες της και, μέσω των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών της, να συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της εμπιστοσύνης του κλάδου. 
Αλλαγές στην Αγορά πρόκειται να φέρει και μια σειρά από νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, που πρόκειται να προωθηθούν μέσα στο 2008, και στόχο έχουν την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή, όπως είναι η μεταφορά της 5ης Οδηγίας για την Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων και της Οδηγίας για τις αντασφαλίσεις. Πρόσθετες αλλαγές αναμένονται στο νομοθετικό πλαίσιο, που όχι μόνο θα δώσουν τέλος σε υπάρχουσες εκκρεμότητες, αλλά και θα διαμορφώσουν πιο κατάλληλα το έδαφος για την ασφαλιστική αγορά, ώστε να δεχτεί με τους λιγότερο δυνατούς κραδασμούς το Solvency II. Και εδώ προκύπτει και πάλι ο καθοριστικός ρόλος της ΕΠΕΙΑ, η οποία αναμένεται να θέσει ξεκάθαρα τους κανόνες που θα διευκολύνουν την εφαρμογή της επικείμενης Οδηγίας. Η εφαρμογή του Solvency II πρόκειται να επηρεάσει σταδιακά και σημαντικά το σύνολο των επιλογών και των λειτουργιών των ασφαλιστικών εταιριών, εσωτερική οργάνωση, προϊόντα, κ.λπ. 
Σαν Ένωση έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι είναι απαραίτητο η Αγορά να προετοιμαστεί για το Solvency II. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλες οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην επόμενη και τελευταία φάση των ασκήσεων προετοιμασίας QIS (Quantitative Impact Studies) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να μπουν στο κλίμα των αλλαγών που θα φέρει το Solvency II.
Ρευστότητα παρατηρείται επίσης και στον τομέα των επενδύσεων. Οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά, με σημαντικές διακυμάνσεις για τα χρηματιστήρια σε διεθνές επίπεδο –άρα και για το ελληνικό. Ήδη, με το ξεκίνημα του νέου έτους, φαίνεται να επαληθεύονται αυτές οι προβλέψεις και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Ένα άλλο εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς τα τελευταία χρόνια είναι η συνεχιζόμενη τάση μείωσης του αριθμού των εταιριών που δραστηριοποιούνται, μέσω των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την είσοδο “μεγάλων παικτών”, όπως είναι η AXA και η Groupama, στην ελληνική αγορά, οι οποίοι αυξάνουν τον ανταγωνισμό, αλλά και το εν εξελίξει στην Ελλάδα φαινόμενο του bancassurance, πρόκειται να φέρει ανακατατάξεις στην αγορά.
Ο ρόλος της  Ένωσης στο νέο περιβάλλον
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, που πέρυσι γιόρτασε τα 100 της χρόνια, ήταν, είναι και θα είναι στο κέντρο της ασφαλιστικής αγοράς, στην υπηρεσία του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης και των ασφαλιστικών εταιριών.
Κεντρικός στόχος της ΕΑΕΕ παραμένει η αύξηση της διείσδυσης του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης της ασφαλιστικής συνείδησης της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων, και η αύξηση της αξιοπιστίας της ασφαλιστικής αγοράς.
Με γνώμονα, λοιπόν, την αύξηση της αξιοπιστίας της αγοράς και την ανάπτυξή της, η Ένωση έχει ήδη διαμηνύσει σαφώς ότι θα σταθεί ενεργά στο πλευρό της Νέας Εποπτικής Αρχής, αρωγός σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του Κλάδου. Άλλωστε, όπως προανέφερα, η ίδρυση ανεξάρτητης εποπτικής αρχής αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ένωσης για χρόνια. 
Ο στόχος της ΕΠΕΙΑ και της Ένωσης είναι σε μεγάλο βαθμό κοινός, αλλά οι ρόλοι τους δεν πρέπει να συγχέονται. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ρόλος των ασφαλιστικών Ενώσεων είναι διακριτός και διαφοροποιημένος από το ρόλο της Εποπτικής Αρχής. Αυτό σημαίνει πως η Ένωση μπορεί και πρόκειται να συμβάλει, μέσα από τα αιτήματα και τις προτάσεις της και γενικότερα μέσω της ουσιαστικής συνεργασίας της με την ΕΠΕΙΑ, στη διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του Κλάδου της Ιδιωτικής Ασφάλισης και στην ανάδειξη των προβλημάτων που την περιορίζουν. η ευθύνη, όμως, του ελέγχου και της εποπτείας ανήκει αποκλειστικά στη Νέα Εποπτική Αρχή, η οποία είναι κατάλληλα εξοπλισμένη για να ασκήσει εποικοδομητικά το ρόλο της   .