Συγκυρία δεινών για τον ασφαλιστικό κλάδο

Δύο είναι τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ελληνική ασφαλιστική αγορά σήμερα και κρατούν σε αγωνία εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλιζόμενους και χιλιάδες επαγγελματίες.

Το πρώτο αφορά την International Life. Το δεύτερο αφορά τις επιβαρύνσεις των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών από το νέο φορολογικό-ασφαλιστικό καθεστώς.

 

Στο πρώτο “έργο” που επαναφέρεται στις… “οθόνες” της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς (ιδέ ΑΣΠΙΣ) , ο νέος πρωταγωνιστής αυτή τη φορά, η Εποπτεύουσα Αρχή – Τράπεζα της Ελλάδος, χειρίζεται επί μήνες την εξέλιξη του… σεναρίου και με την απουσία της εντεταλμένης κατά τ’ άλλα αρμοδιότητάς της, μοιράζεται τις αλγεινές εντυπώσεις από κοινού με τους δευτεραγωνιστές.

Αυτή τη φορά, στην επανάληψη του τραγικού σεναρίου εμπλέκονται δύο ασφαλιστικές εταιρείες: η μία είναι άξια της τύχης της και η άλλη άξια της ηγετικής θέσης που κατέχει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Το… φιλοθεάμον κοινό συμμετέχει κριτικάροντας εκ του ασφαλούς και μετέρχεται δοκιμασμένες και αποδοκιμασμένες πρακτικές. Άλλοι προσεταιρίζονται, άλλοι εκφυλίζουν, άλλοι υπονοούν και άλλοι επιχαίρουν για τους… “οίκους” των γειτόνων τους που καίγονται.

Υπάρχουν και οι κονδυλοφόροι που περιγράφουν το όλον ΤΙΠΟΤΑ και προσκτούν ρόλους ΤΙΜΗΤΗ.

Εμείς στην «Ασφαλιστική Αγορά» καταγγέλλουμε την Εποπτική Αρχή για ανεπάρκεια και ευελπιστούμε στην όποια ρύθμιση, έστω και την τελευταία στιγμή, έστω κι αν έχουν ήδη προκύψει βλάβες.

 

Στο δεύτερο “έργο” δηλώνουμε, υπό τον καταιγισμό πινάκων και προβλέψεων που προοιωνίζουν την οικονομική καταστροφή των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και εταιρειών, ότι δεν συμμεριζόμαστε απονενοημένες αποφάσεις μεταφοράς έδρας εκτός Ελλάδος ούτε την παράδοση της ασφαλιστικής δραστηριότητας στην απαισιοδοξία της defacto ζημιογόνου λειτουργίας.

Πληροφορούμεθα επί τούτου αρμοδίως ότι στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας ήδη έχουν προσέλθει διαμεσολαβητές, οι οποίοι κλείνουν τα βιβλία τους και αποχωρούν από το επάγγελμα. Βεβαίως, για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, λιγότερος θόρυβος έχει προκληθεί για τη ζημία που υφίστανται ακόμη και από την προβολή της καταστροφής των μικρών… ζυθοπαραγωγών! Για να μην πούμε ότι σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΒ, και ειδικότερα του Προέδρου κ. Φέσσα, επικροτείται και η καταστροφή των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, όταν προτρέπει σύσσωμη την αντιπολίτευση να ψηφίσει αυτές τις δέσμες των μέτρων. Αλήθεια, υπάρχει στο Δ.Σ. του ΣΕΒ εκπρόσωπος των ασφαλιστών;

Με δεδομένη και δημόσια εκπεφρασμένη την άποψη-παραδοχή των υπευθύνων του Υπουργείου Οικονομικών ότι υπάρχει πρόβλημα ως προς τη φορο-ασφαλιστική ρύθμιση της δραστηριότητας των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, συνιστούμε ψυχραιμία και μεθοδική-εξαντλητική και επίμονη διεκδίκηση εγκυκλίων αλλαγών.

Ο πανικός και οι μηδενισμοί μας βρίσκουν ξένους, όπως ακριβώς και οι ανεύθυνες προτροπές.

Διαβάστε επίσης:

International Life: Το δις εξαμαρτείν προκαλεί σαν ενδεχόμενο