11% αύξηση στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων στη Βρετανία

Σύμφωνα με το “Motor Premium Tracker” της Ένωσης Βρετανών Ασφαλιστών (ΑΒΙ), τα ασφάλιστρα αυτοκινήτων στη Βρετανία αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς (11%), εξαιτίας της μείωσης του συντελεστή έκπτωσης στις σωματικές βλάβες και την αύξηση του ασφαλιστικού φόρου.

Τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου αυξήθηκαν κατά μέσο όρο £48 σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώνοντας ένα νέο ρεκόρ ύψους £484. Πρόκειται για αύξηση 11%, περίπου τετραπλάσια του πληθωρισμού, και η μεγαλύτερη αύξηση του έτους από το 2012 που η ABI άρχισε να παρακολουθεί τα ασφάλιστρα των ΙΧ αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς Ασφαλιστές:

  • Η μέση τιμή που πληρώθηκε για πλήρη ασφάλιση αυτοκινήτου ήταν £484 για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, αύξηση £22 (4,8%) σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν το μέσο ασφάλιστρο ήταν £462.
  • Η αύξηση 11% (£48) σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2016, όταν το μέσο ασφάλιστρο ήταν £436, είναι η ταχύτερη ετήσια άνοδος που σημειώθηκε ποτέ.

Η ταχεία αυτή αύξηση είναι συνέπεια της πρόσφατης απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να μειώσει δραστικά το ποσοστό έκπτωσης των σωματικών βλαβών. Επίσης, από 1η Ιουνίου ο ασφαλιστικός φόρος αυξήθηκε από 10% σε 12%.

Με δεδομένες τις άνευ προηγουμένου πιέσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων κατά το τελευταίο τρίμηνο, η ABI αποφάσισε επίσης να δημοσιεύσει μηνιαία στατιστικά στοιχεία, για να δείξει τον αυξανόμενο αντίκτυπο της μεταβολής του ποσοστού της έκπτωσης και της αύξησης των φόρων κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Αυτά δείχνουν ότι το μέσο ασφάλιστρο αυξήθηκε τον Ιούνιο σε £498.

Τα στατιστικά στοιχεία δημοσιεύτηκαν την ημέρα που η Βουλή των Λόρδων συζητούσε την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τον συντελεστή έκπτωσης των σωματικών βλαβών από 2,5% σε -0,75% – «τον χαμηλότερο σε οποιαδήποτε προηγμένη οικονομία», όπως επισημαίνει η ΑΒΙ.

«Αυτή η δραματική αύξηση δείχνει πόσο σημαντικό είναι η κυβέρνηση να προωθήσει ένα νέο πλαίσιο για το επιτόκιο έκπτωσης και να σταματήσει τις περαιτέρω αυξήσεις στον ασφαλιστικό φόρο. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές ασφάλισης αυτοκινήτων στον κόσμο, αλλά η άνευ προηγουμένου αύξηση των ασφαλιστικών δαπανών οδηγεί τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ. Οι πιο νέοι και οι πιο ηλικιωμένοι οδηγοί είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν αυξήσεις ακόμη υψηλότερες, γεγονός που θα πλήξει ιδιαίτερα τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Ανησυχώ ότι αυτές οι αυξήσεις δεν θα είναι οι τελευταίες, αν τα αντασφάλιστρα ανέβουν στο τέλος του έτους, προσθέτοντας επιπλέον κόστος στους ασφαλιστές», σχολίασε ο Γενικός Δ/ντής της ABI, Huw Evans.

Δεδομένου του μεγάλου αντίκτυπου του κόστους έκπτωσης, τα αντασφάλιστρα ενδέχεται να αυξηθούν κατά την ανανέωση. Οι περισσότερες ανανεώσεις θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο του 2018. Αυτό θα αυξήσει το κόστος των ασφαλιστών, το οποίο αναπόφευκτα θα επιβαρύνει και τα ασφάλιστρα που θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, εκτιμά η ΑΒΙ.

Αυτά στη Βρετανία. Στην ελληνική ασφαλιστική πραγματικότητα πρώτο θέμα εξακολουθούν να είναι τα ανασφάλιστα, τα οποία όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν ανασφάλιστα για κάμποσο καιρό ακόμα (ξεκίνησαν και οι καλοκαιρινές άδειες μην το ξεχνάμε!).