$24 εκατ. οι ασφαλισμένες απώλειες από τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά

254

Η συντριβή του αεροσκάφους της Kogalymavia Airlines (Metrojet) στις 31 Οκτωβρίου, που στοίχισε τη ζωή 224 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε έναν βασικό ασφαλιστικό κλάδο, αυτόν της ασφάλισης πολεμικών κινδύνων, εάν επιβεβαιωθεί ότι η συντριβή οφείλεται σε ενέργεια του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτό υποστηρίζει ο Hamish Cotton, ειδικός σύμβουλος για τη δικηγορική εταιρεία Holman Webb, ο οποίος δήλωσε στο Insurance Business: «Η αγορά ασφάλισης πολεμικών κινδύνων του Λονδίνου, τα τελευταία χρόνια, έχει δεχτεί αρκετά ισχυρά πλήγματα, καταρχάς, εξαιτίας της πτώσης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών πάνω από την Ουκρανία, αλλά και λόγω της εξαφάνισης του MH370. Επιπλέον, ο κλάδος έχει επιβαρυνθεί με πρωτοφανείς απώλειες και εξαιτίας της καταστροφής αρκετών αεροσκαφών πριν μερικά χρόνια στη Λιβύη».

Αν αποδειχτεί ότι η συντριβή δεν οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, τότε το βάρος των αποζημιώσεων θα επιβαρύνει τις ασφαλιστικές εταιρείες που παρείχαν κάλυψη κατά παντός κινδύνου, ωστόσο, ο αντίκτυπος στον ασφαλιστικό κλάδο θα είναι σαφώς μικρότερος εξαιτίας της τοποθεσίας που συνέβη. Ο κ. Cotton εκτιμά, επίσης, ότι οι ζημιές που θα κληθεί να πληρώσει η ρωσική και η αιγυπτιακή πλευρά θα είναι σημαντικά λιγότερες από ό,τι σε οποιαδήποτε δυτική χώρα.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μία ρήτρα που υπάρχει σε αυτού του είδους τα συμβόλαια, αν η αιτία του ατυχήματος δεν γίνει γνωστή, και οι δύο αγορές συμφωνούν, οι ασφαλιστές κατά παντός κινδύνου και ο ανάδοχος θα καταβάλουν τις αποζημιώσεις για τον κίνδυνο πολέμου κατά 50%, μέχρις ότου γίνει γνωστό τι συνέβη. Κάτι αντίστοιχο έγινε με το εξαφανισθέν στον Ειρηνικό MH370.

Την τρομοκρατική επίθεση δεν αποκλείει ούτε η Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS), που είναι ο κύριος αντασφαλιστής του αεροσκάφους. Πρωτασφαλιστής είναι η ρωσική Ingosstrakh και μεσίτης η Willis. Η κάλυψη του μοιραίου αεροπλάνου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Allianz, αφορούσε το σώμα του αεροσκάφους και την αστική ευθύνη. Οι ασφαλισμένες απώλειες υπολογίζονται σε $24 εκατ., με την Allianz να είναι υπεύθυνη για το 15% της κάλυψης.

Προηγούμενο άρθροInteramerican: Νέο Γραφείο Πωλήσεων στο κέντρο του Πειραιά
Επόμενο άρθροΗ Saint-Gobain γιορτάζει τα 350 χρόνια από την ίδρυσή της