Σε ύφεση και οι Ασφαλιστικές Εταιρείες

Σε φάση ζημιογόνων χρήσεων έχει εισέλθει ο κλάδος της Ιδιωτικής Ασφάλισης ήδη από το 2008, μετά από αρκετές κερδοφόρες χρονιές, χωρίς ακόμη να είναι ορατές οι συνθήκες που θα του επιτρέψουν να επανακάμψει σύντομα. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τη μελέτη των οικονομικών αποτελεσμάτων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, έτσι όπως αυτά καταγράφηκαν στους Ισολογισμούς τους.

Η τελευταία ολοκληρωμένη ζημιογόνος χρήση αναφέρεται στο έτος 2008 και από τη μελέτη των στοιχείων προκύπτει ότι το καθαρό αποτέλεσμα χρήσης (προ φόρων) ήταν αρνητικό, της τάξης των -491,7 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο αποτέλεσμα της προηγούμενης χρονιάς ήταν θετικό (103,1 εκατ. ευρώ).
Το αρνητικό αποτέλεσμα της χρήσης προέκυψε από την αλληλεπίδραση δύο παραγόντων:

– τη μεγάλη αύξηση (κατά 22,3%) των γενικών εξόδων λειτουργίας
– τη μεγάλη μείωση (κατά 32,1%) του συνόλου των τεχνικών αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης όλων των κλάδων ασφάλισης.

Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των τεχνικών αποτελεσμάτων παρουσιάστηκε μειωμένο έναντι της προηγούμενης χρονιάς εξαιτίας της μεταστροφής του τεχνικού αποτελέσματος του κλάδου ασφάλισης της αστικής ευθύνης οχημάτων από οριακά θετικό το 2007 σε έντονα αρνητικό το 2008, αλλά και τη μείωση κατά 24,1% του θετικού τεχνικού αποτελέσματος των ασφαλίσεων ζωής.
Αναλυτικότερα, ο κλάδος ασφάλισης της αστικής ευθύνης οχημάτων (που είναι και ο μεγαλύτερος κλάδος από τις ασφαλίσεις κατά ζημιών) κατέγραψε το 2008 κάμψη των εσόδων κατά 1,65%, ενώ αντίθετα τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 35%.
Η κάμψη των εσόδων οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση που παρουσίασαν και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό (-56,18%) τα έσοδα επενδύσεων, καθώς επίσης  και στη μείωση κατά 2,68% των μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων.
Από την πλευρά των εξόδων, οι πληρωθείσες αποζημιώσεις αυξήθηκαν κατά 2,08%, οι προβλέψεις εκκρεμών ζημιών τέλους χρήσεως αυξήθηκαν κατά 18,67% και οι προμήθειες αυξήθηκαν κατά 4,6%.
Την ίδια περίπου εικόνα παρουσίασαν και οι ασφαλίσεις ζωής, με μείωση των μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων κατά 1,36%, μείωση των δικαιωμάτων κ.λπ. εσόδων κατά 3,1% και μείωση των εσόδων επενδύσεων κατά 76%.
Αντίθετα, τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 28%, αφού οι πληρωθείσες αποζημιώσεις (κυρίως λόγω εξαγορών) αυξήθηκαν κατά 15,5%, οι προβλέψεις εκκρεμών ζημιών τέλους χρήσεως αυξήθηκαν κατά 11,8% και οι προμήθειες παραγωγής και τα συναφή έξοδα αυξήθηκαν κατά 74%.

Συνεπώς, από την ανωτέρω ανάλυση προκύπτει ότι ο συνδυασμός της χαμηλής (ή ακόμη και αρνητικής σε πολλούς κλάδους) αύξησης των ασφαλίστρων, της μείωσης των εσόδων από επενδύσεις και της αύξησης των αποζημιώσεων (πληρωθεισών και εκκρεμών) οδήγησε τον κλάδο σε επίπεδα ζημιάς που είχε πολλά χρόνια να αντιμετωπίσει.
Το βέβαιο είναι ότι και το 2009 οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για την επιστροφή των εταιριών στην κερδοφορία. Από τη μία η παρατεταμένη ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η Ελληνική Οικονομία και από την άλλη η διάχυση των ζημιών της προηγούμενης χρήσης στα κεφάλαια της τρέχουσας χρονιάς, δεν επιτρέπουν την αισιοδοξία για αντιστροφή του κλίματος. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά των εταιριών και φυσικά ισχυρές αυξήσεις κεφαλαίων, για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.