Activa: Καθαρά κέρδη προ φόρων 4,3 εκατ. ευρώ το 2007

3376

Καθαρά κέρδη προ φόρων 4,3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 25,7% (έναντι 24,6% του 2006), πραγματοποίησε το 2007 η Activa Insurance.
Όπως ανακοίνωσε η Εταιρία σε σχετικό δελτίο τύπου, τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 3,02 εκατ. ευρώ, έναντι 2,56 εκατ. του 2006 (αύξηση 18,3%). Τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 11,7%.
Το net combined operating ratio, δηλαδή το άθροισμα των ποσοστών αποζημιώσεων και εξόδων ιδίας κράτησης, ήταν πολύ κάτω από το κρίσιμο όριο του 100% (87,1% έναντι 92,0% του 2006). «Η βελτίωση αυτή είχε ως συνέπεια την πραγματοποίηση εξαιρετικά υψηλού καθαρού τεχνικού κέρδους, πριν δηλαδή το συνυπολογισμό των εσόδων επενδύσεων, αυξημένου κατά 49,5% έναντι του 2006», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά. Επίσης, τονίζεται ότι, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν, τόσο ως ποσοστό των ασφαλίστρων, όσο και σε απόλυτο μέγεθος.
Σημειώνονται επίσης τα εξής στο δελτίο τύπου της Εταιρίας:
– Οι επενδύσεις, τα διαθέσιμα και τα λοιπά στοιχεία ενεργητικού, που σύμφωνα με το νόμο είναι αποδεκτά ως ασφαλιστική τοποθέτηση, καλύπτουν κατά 160% τη σχετική υποχρέωση (τεχνικά αποθέματα).
– Το περιθώριο φερεγγυότητας που διαθέτει η εταιρία είναι υπερτετραπλάσιο (455%) του απαιτούμενου από το νόμο.
– Οι προβλέψεις εκκρεμών ζημιών ως ποσοστό των ασφαλίστρων και δικαιωμάτων συμβολαίου είναι 375% για τις ασφαλίσεις αστικής ευθύνης αυτοκινήτων και 80% για τις λοιπές, δηλαδή βρίσκονται, αντίστοιχα, σε επίπεδο τριπλάσιο και διπλάσιο του μέσου όρου της αγοράς.
Σχετικά με τη σύνθεση του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου της Activa Insurance, σε σύγκριση με αυτή της υπόλοιπης ασφαλιστικής αγοράς, ανακοινώθηκαν από την Εταιρία τα ακόλουθα:
Activa        Αγορά
Ασφαλίσεις περιουσίας      62%          23%
Ασφαλίσεις αυτοκινήτων   28%          60%
Λοιπές ασφαλίσεις            10%          17%
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Δ/νων Σύμβουλος, κ. Γιάννης Λινός, ανέφερε τα εξής: «Για άλλη μια χρονιά, η έμπρακτη πίστη στις βασικές μας αξίες, της ακεραιότητας, του προοδευτικού πνεύματος, της αποδοτικότητας και της ομαδικής δουλειάς, έδωσε τους καρπούς της.
Το 2007 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, εξαιτίας της μετονομασίας μας σε Activa Insurance. Η επιλογή μας για μια εταιρική ταυτότητα που θα μας εκφράζει, αποδίδοντας αυτό ακριβώς που θέλουμε να είμαστε, αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιτυχής. Το νέο μας όνομα υπενθυμίζει την ιστορία των σχεδόν 140 χρόνων μας στην ελληνική αγορά και ταυτόχρονα συμπυκνώνει τη φιλοσοφία μας, για ενεργό ανταπόκριση στις σημερινές και αυριανές απαιτήσεις των πελατών μας, των συνεργατών μας και των μετόχων μας.
Σημαντικό θεσμικό μας επίτευγμα στη χρονιά που κλείνει ήταν η βελτιωμένη προοπτική (από σταθερή σε θετική) που περιέλαβε ο διεθνής οίκος Fitch στην αξιολόγηση της εταιρίας μας. Η κίνηση αυτή καθιστά πιθανότατη την αναβάθμιση και της οικονομικής μας ισχύος (Insurer’s Financial Strength rating – IFS) σε επίπεδο ανώτερο του σημερινού BBB, που παραμένει η υψηλότερη αξιολόγηση που έχει δοθεί σε ελληνική ασφαλιστική εταιρία. Συναφής είναι και η έγκαιρη προετοιμασία μας για το πλαίσιο εποπτείας Solvency ΙΙ, που θα ισχύσει από το 2012, καθώς και η ανάπτυξη εταιρικού συστήματος διαχείρισης κινδύνων. Η πρόοδός μας στις δύο αυτές κατευθύνσεις υπήρξε κατά το 2007 τόσο καλή, ώστε να διασφαλίζει ότι το νέο καθεστώς, που για τις περισσότερες ελληνικές ασφαλιστικές εμφανίζεται ως απειλή, για την Activa θα αποτελέσει ευκαιρία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Σημειώνω ακόμη ότι, δύο και πλέον χρόνια μετά τη χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή του Προτύπου Διακανονισμού Ζημιών, παραμένουμε η μόνη ασφαλιστική με τέτοια αυτοδέσμευση. Το γεγονός αυτό δίνει ασφαλώς το στίγμα της πρωτοπορίας μας σε θέματα εξυπηρέτησης και σεβασμού των πελατών και των συνεργατών μας».

Προηγούμενο άρθροΣυμπεράσματα και διαπιστώσεις της μελέτης ποσοτικών επιπτώσεων QIS 3
Επόμενο άρθροΑναστάσιος Κασκαρέλης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Yδρογείου, «Έχουμε επιλέξει την αυτοδύναμη ανάπτυξη»