AIG και Marsh ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στους Cyber Risks

427

Στις 29 Ιανουαρίου η AIG Ελλάδος και η μεσιτική εταιρεία Marsh ένωσαν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να παρουσιάσουν σε εκπροσώπους υφιστάμενων και δυνητικών πελατών έναν νέο τύπο κινδύνων που απειλούν τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς παγκοσμίως.

Οι Cyber Risks δεν είναι καινούριοι κίνδυνοι. Ήδη έχουν καταγραφεί κοστοβόρες –σε φήμη και χρήματα– κυβερνοεπιθέσεις, σε εταιρείες κυρίως του εξωτερικού. Στην Ελλάδα, οι συγκεκριμένες ασφαλίσεις κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Λίγες εταιρείες έχουν σήμερα τη δυνατότητα να παρέχουν αυτού του είδους τις καλύψεις στους πελάτες τους και εξίσου λίγοι είναι οι επαγγελματίες ασφαλιστές που μπορούν να διαγνώσουν τη σχετική έκθεση των πελατών τους και να τους καθοδηγήσουν με ασφάλεια στους σωστούς τρόπους προστασίας.

Η πρωτοβουλία των AIG και Marsh είναι, λοιπόν, ενδεικτική –αν μη τι άλλο– της ετοιμότητας και της καινοτομίας που χαρακτηρίζει και την ασφαλιστική αλλά και τον μεσίτη.

Με τη συνδρομή του Senior Manager, IT Advisory της KMPG, κ. Χρήστου Βιδάκη, η AIG παρουσίασε μεταξύ άλλων, συνοπτικά και ανώνυμα (για ευνόητους λόγους), πραγματικά περιστατικά για το πώς μπορεί να γίνει παραβίαση δεδομένων σε εταιρεία, τραπεζικό υποκατάστημα, κ.λπ.

«H ημερίδα ήταν μια πρωτοβουλία των Marsh, AIG και KPMG και είναι σημαντικό πως έφερε κοντά στελέχη της αγοράς από όλους τους κλάδους της οικονομίας, τον ασφαλιστικό κλάδο και τους εμπειρογνώμονες, που αντιμετωπίζουν καθημερινά περιστατικά διαρροών και επιθέσεων στα συστήματα των εταιρειών», σχολίασε σχετικά η κα Μαργαρίτα Γκολφινοπούλου (φωτ.), Head of Client Engagement της AIG. Για το πόσο αγγίζει το ζήτημα αυτό την πραγματικότητα του σύγχρονου ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος η κα Γκολφινοπούλου επισημαίνει: «Μπορεί πριν από μερικά χρόνια να θεωρούσαμε πως οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι δεν αφορούν στη δική μας αγορά, όμως, τα πρόσφατα στοιχεία που μας έδειξε η KPMG δείχνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στον παγκόσμιο χάρτη περιστατικών επιθέσεων και πως καμία εταιρεία δεν μπορεί να είναι ποτέ απόλυτα ασφαλής. Αν μέχρι πρότινος οι εταιρείες είχαν ως μοναδικό μέτρο προστασίας την τεχνολογία, είναι σημαντικό πως σήμερα έχουν στο πλάι τους και την ασφαλιστική αγορά, με την τεχνογνωσία, τις υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνου και τις καλύψεις που έχει να προσφέρει».

Ο κ. Κώστας Βούλγαρης (φωτ.), Financial Lines Head της AIG για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, με βάση τη σχετική εμπειρία του, ισχυρίζεται ότι το ασφαλιστικό προϊόν της AIG έχει ήδη αρχίσει να βρίσκει ανταπόκριση από το κοινό για το οποίο σχεδιάστηκε. «Το CyberEdge είναι ένα καινοτόμο προϊόν που δημιούργησε η AIG, για να ανταποκριθεί σε αυτή την κατηγορία κινδύνων και το οποίο συνδυάζει τις “παραδοσιακές” ασφαλιστικές καλύψεις αστικής ευθύνης με επιπλέον υπηρεσίες εξειδικευμένων συμβούλων.
Το προϊόν παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2012 στην ελληνική αγορά και έκτοτε η πορεία που έχει καταγράψει είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Σίγουρα χρειάζεται χρόνος, ώστε η αγορά να αφομοιώσει πλήρως ένα νέο προϊόν –ας μην ξεχνάμε πως ήταν το πρώτο στη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλιστικών προγραμμάτων–, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε εξ αρχής ενδιαφέρον από τις εταιρείες για τη συγκεκριμένη κατηγορία κινδύνων και βλέπουμε πως χρόνο με τον χρόνο η διείσδυσή του αυξάνεται.
Ιδιαίτερα θετικό είναι επίσης πως υπάρχει ενδιαφέρον όχι μόνο από κλάδους που παραδοσιακά είναι πιο ευαίσθητοι στη συγκεκριμένη κατηγορία απειλών, όπως ο χρηματοοικονομικός, αλλά και από τους υπόλοιπους. Ενδεικτικά θα αναφέρω την εκπαίδευση, την υγεία, το εμπόριο αλλά και τις τηλεπικοινωνίες.
Τα επόμενα χρόνια είμαι σίγουρος πως η αγορά για το CyberEdge θα ανοίξει ακόμη περισσότερο, καθιστώντας τη συγκεκριμένη κάλυψη απολύτως απαραίτητη. Δυστυχώς, η παγκόσμια ειδησεογραφία είναι γεμάτη από περιστατικά διακοπής λειτουργίας των συστημάτων, διαρροών και επιθέσεων, μεγάλων και μικρών εταιρειών, που πλέον δεν μπορούμε να αγνοούμε».

Επιπλέον πληροφορίες για το CyberEdge
Το CyberEdge της AIG είναι το πρώτο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στην ελληνική αγορά για προστασία από τους ηλεκτρονικούς και διαδικτυακούς κινδύνους. Η καινοτομία του δεν είναι μόνο η φύση του προγράμματος, αλλά και το γεγονός πως συνδυάζει τις “παραδοσιακές” ασφαλιστικές καλύψεις με υπηρεσίες εξειδικευμένων συμβούλων.
Έτσι, σε ό,τι αφορά το καθαρά ασφαλιστικό σκέλος, το CyberEdge καλύπτει τις απαιτήσεις τρίτων που μπορεί να προκύψουν μετά από διαρροή ή αλλοίωση δεδομένων, καθώς επίσης και τα έξοδα αποκατάστασης, εκ νέου περισυλλογής ή αναδημιουργίας των δεδομένων, ενώ προαιρετικά μπορούν να συμπεριληφθούν και οι χρηματικές απώλειες που θα προκύψουν όταν διακοπεί η λειτουργία των συστημάτων μιας επιχείρησης ή εάν υπάρξει εκβιασμός μετά από αντίστοιχο περιστατικό.
Παράλληλα, όμως, το CyberEdge καλύπτει τη διεκπεραίωση απαραίτητης σχετικής έρευνας από εξειδικευμένους συμβούλους πληροφορικής, καθώς και για τα τεχνικά μέτρα που θα λάβει η επιχείρηση για την αποφυγή αντίστοιχου περιστατικού. Επιπροσθέτως, περιλαμβάνει το κόστος των υπηρεσιών που θα είναι απαραίτητες σε αντίστοιχα περιστατικά, όπως αυτές των νομικών συμβούλων, των πραγματογνωμόνων, καθώς και των συμβούλων επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων.

Διαβάστε επίσης τη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Ασφαλιστική Αγορά” ο κ. Stephen Wares, Cyber Risk Practice Leader – EMEA της Marsh, με αφορμή την παραπάνω εκδήλωση.

Προηγούμενο άρθροΣοβαρός κίνδυνος για τσουνάμι σε Καραϊβική και Μεσόγειο
Επόμενο άρθροΗ ΑΧΑ ενισχύει τα προγράμματα αυτοκινήτου