Αλλεργικοί στην κριτική

2415
bill gates

«Κατάπτυστο» χαρακτήρισε το δημοσίευμά μας, με τίτλο «Μπορούμε να υπερνικήσουμε τις φυσικές καταστροφές», ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Τον ενόχλησε η διαπίστωσή μας, ότι οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι του κλάδου (Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ) καθυστέρησαν σημαντικά να επιδείξουν τα αντανακλαστικά τους στις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική.

Η διαπίστωση αυτή, δυστυχώς για τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιουσίας, δεν ήταν μόνον δική μας, αλλά προέκυψε από την επικοινωνία που είχαμε με στελέχη της ίδιας της αγοράς. Προέκυψε από την παντελή απουσία εκπροσώπου της αγοράς σε οποιαδήποτε δημόσια σχετική συζήτηση έγινε τις επόμενες ημέρες από την καταστροφή. Προκύπτει, δυστυχώς, από την άποψη που έχουν οι πολίτες –και αδικεί βεβαίως την αγορά– ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες υπάρχουν και εμφανίζονται μόνο όταν είναι να εισπράξουν ασφάλιστρα.

Ευτυχώς για τον κλάδο, την άποψη του Προέδρου της Επιτροπής Περιουσίας περί κατάπτυστου δημοσιεύματος (το οποίο, σημειωτέον, αποτελεί μελέτη-έρευνα της Munich Re για το πώς οι κοινωνίες ανά τον κόσμο μπορούν να γίνουν πιο ανθεκτικές απέναντι στις φυσικές καταστροφές με τη συμβολή της Ασφάλισης), δεν συμμερίζεται ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ. Αντιθέτως, δηλώνει (τη σχετική δήλωσή του θα τη διαβάσετε στο τεύχος μας της 1ης Ιανουαρίου 2018) προσανατολισμένος στη βελτίωση της εικόνας του κλάδου και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάδειξη του ουσιαστικού ρόλου της ασφαλιστικής αγοράς στη θωράκιση της κοινωνίας από φυσικές καταστροφές. Αυτά θα έπρεπε να συζητάμε. Γι’ αυτά γράφουμε στο περιοδικό μας, και αυτές τις πρωτοβουλίες και προτάσεις αναζητούμε και στηρίζουμε διαχρονικά.

Πιστεύουμε όμως, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, πως υπάρχει ακόμα πολύ έδαφος να καλυφτεί ως προς αυτό.

Πιστεύουμε ότι υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις και ιδέες.

Πιστεύουμε ότι το περιβάλλον στη χώρα μας (κοινωνικό και πολιτικό) δεν ευνοεί πάντα την προώθησή τους, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από την προσπάθεια.

Πιστεύουμε ότι, τακτικά και με θάρρος, πρέπει να μιλάμε για την ωφέλεια που προκύπτει από την Ασφάλιση.

Πιστεύουμε ότι η σιωπή και η εσωστρέφεια αδικούν όλους όσους εργάζονται στον ασφαλιστικό κλάδο.

Γι’ αυτούς τους λόγους χρειάζονται έργα και μεθοδευμένη παρουσία των εκπροσώπων της αγοράς σε κάθε δημόσιο βήμα, για να μιλούν για το έργο της Ασφάλισης.

Μας… προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής ότι δεν έχει λόγο να συνεργάζεται με όσους γράφουν αρνητικά για τα όσα κάνει. Δεν θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή της σκέψης αυτής, γιατί οδηγεί σε περίεργα μονοπάτια. Εμείς θα ασχολούμαστε πάντα με τα όσα κάνει ή δεν κάνει, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, για όσο καιρό τον κατέχει, διότι αυτός είναι ο δικός μας ρόλος ως δημοσιογράφοι.

Η αγορά, οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες του Προέδρου της Επιτροπής Περιουσίας γνωρίζουν και κρίνουν τη δουλειά μας στην «Ασφαλιστική Αγορά» τα τελευταία 40 χρόνια. Ο καθένας μας συνοδεύεται από την επαγγελματική φήμη που δημιούργησε με τα πεπραγμένα του. Μακάρι η ενόχληση του Προέδρου της Επιτροπής Περιουσίας να αποτελέσει έναυσμα για εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων του στον τομέα της ανάδειξης του ρόλου της Ασφάλισης.

Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται τόλμη αλλά κυρίως αυτογνωσία για να αναγνωρίσεις λάθη ή παραλείψεις, και να προχωρήσεις στη βελτίωσή τους.

«Κατάπτυστο» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής το δημοσίευμα «Μπορούμε να υπερνικήσουμε τις φυσικές καταστροφές» και επί της ουσίας θεωρούμε ότι του απαντήσαμε. Ως προς τον χαρακτηρισμό, Ερρίκο, σου επιστρέφεται.

Αμαλία Ρουχωτά

Προηγούμενο άρθροΟ ασφαλισμένος μπορεί να βρει το δίκιο του
Επόμενο άρθροΝέος Πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ ο κ. Γιάννης Τοζακίδης