Kάρολος Σαΐας, Δ/νων Σύμβουλος Interasco AEΓA

527
Αξιόπιστη και Δυναμική παρουσία
Δύο και πλέον χρόνια μετά το ξεκίνημά της, η Interasco ΑΕΓΑ βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να επιτύχει τους αρχικούς της στόχους και σε μια πορεία που μπορεί να είναι μόνο ανοδική.

Αυτά δηλώνει ο Δ/νων Σύμβουλος της Εταιρείας, κ. Κάρολος Σαΐας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Interasco Α.Ε.Γ.Α. έχει τα κεφάλαια αλλά και την υποστήριξη μιας μεγάλης δύναμης, της HAREL, για να πορευτεί και να βγει αλώβητη από την επίδραση της οικονομικής κρίσης.
Και σ’ αυτήν ακριβώς την αισιοδοξία του κ. Σαΐα θέλουμε να σταθούμε και να δηλώσουμε ότι είναι επιλογή μας να εστιάζουμε και να παρουσιάζουμε τις πρωτοβουλίες και τις εταιρείες εκείνες, οι οποίες, εν μέσω της διάχυτης μιζέριας, των οικονομικών δυσχερειών και προβλημάτων, δραστηριοποιούνται δυναμικά και δεν μεμψιμοιρούν. Ευχή μας είναι οι προσπάθειες αυτές να συνεχιστούν και να ευοδωθούν.

Συνέντευξη στο Δημήτρη Ρουχωτά

Αγαπητέ κύριε Σαΐα, θυμάμαι χαρακτηριστικά στην προηγούμενη συνέντευξη που είχατε δώσει στο περιοδικό μας, εδώ και περίπου 2  χρόνια, να μας λέτε ότι «η μητρική σας εταιρεία, η Harel, είναι μία εταιρεία των 11,5 δισ. ευρώ επενδεδυμένων κεφαλαίων και του 1,1 δισ. ευρώ παραγωγής το 2005. Στόχος μας είναι να μπούμε δυναμικά στην αγορά με ένα ευρύτατο φάσμα ασφαλιστικών προϊόντων Γενικών Κλάδων, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο και μέλημα τη σταθερή ανάπτυξη, χωρίς πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς».
Θεωρείτε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των δύο χρόνων τα πράγματα εξελίχθηκαν σύμφωνα με τους στόχους σας;
Κ.Σ.:
 Από τον Οκτώβριο του 2006 ξεκινήσαμε δυναμικά, δίνοντας έμφαση στους μεσαίους και μεγάλους κινδύνους, τόσο στον κλάδο πυρός όσο και στα τεχνικά έργα, αλλά και στις κατοικίες, δημιουργώντας από τα πιο σύγχρονα και ευέλικτα πακέτα της αγοράς καθώς και πακέτα που υποστηρίζουν τους μικρούς κινδύνους.
Ασφαλίσαμε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, μεγάλες βιομηχανίες και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Όλα αυτά, βέβαια, τα επιτύχαμε λόγο του capacity που μας έδινε και μας δίνει η υποστήριξη της Harel μέσω των αντασφαλιστικών μας συμβάσεων, αλλά και της ευελιξίας και της σωστής οργάνωσης που διαθέτουμε.
Θεωρώ πολύ σημαντικό να σταθώ στο γεγονός, ότι μέσα στο 2007, σε διάρκεια δηλαδή ενός μόλις έτους, ο κλάδος Υγείας μας είχε ταχύτατη ανοδική πορεία, αποτέλεσμα της αρτιότητας των καλύψεων και βέβαια του ανταγωνιστικού κόστους των προγραμμάτων μας, τα οποία είναι ιδιαίτερα προσιτά για τη μέση ελληνική οικογένεια, αλλά και της ιδιαίτερης συμβολής των συνεργατών μας. Επίσης, η εταιρεία μας έχει δημιουργήσει από τα ανταγωνιστικότερα πακέτα της αγοράς στον κλάδο αυτοκινήτου, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψω να αναφέρω την έντονα δυναμική παρουσία μας στους κλάδους αστικής ευθύνης, μεταφορών, προσωπικού ατυχήματος.
Έχουμε κατορθώσει να έχουμε ένα σύστημα άμεσης εξυπηρέτησης, ταχείας έκδοσης συμβολαίων και βέβαια γρήγορης και δίκαιης αποζημίωσης σε περίπτωση ζημιάς.
Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία χρόνια προχωρήσαμε σε ριζικές αλλαγές στο μηχανογραφικό μας σύστημα, με στόχο να το καταστήσουμε περισσότερο ευέλικτο και αποτελεσματικό. Οι βελτιώσεις δεν σταματούν και πιστεύουμε ότι, μέσα στο 2009, θα καταφέρουμε να παρέχουμε στους συνεργάτες μας ακόμα περισσότερη ευελιξία και πληροφόρηση.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, πιστεύω ότι ναι, η Interasco Α.Ε.Γ.Α. βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να επιτύχει τους αρχικούς της στόχους και σε μια πορεία που, όπως δείχνουν τα πράγματα, μπορεί να είναι μόνο ανοδική.

Ξέρετε, οι Άγγλοι δίνουν την εξής ευχή: «Μακάρι να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς». Πιστεύετε ότι η κρίση που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία είναι “ενδιαφέροντες καιροί”, δηλαδή μια πρόκληση για καλύτερη απόδοση, ή μια πραγματική απειλή για τον ασφαλιστικό κλάδο;
Κ.Σ.:
  Μπορεί οι Άγγλοι να θεωρούν ότι το να ζεις σε “ενδιαφέροντες καιρούς” είναι “ευχή”, όμως –δεν ξέρω αν το γνωρίζετε– οι Κινέζοι θεωρούν ότι το να ζεις σε “ενδιαφέροντες καιρούς” είναι “κακοτυχία”. 
Σίγουρα, διανύουμε μια από τις χειρότερες περιόδους οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων. Δεν μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα, όπως κανείς μας άλλωστε, για το εύρος αυτής της κρίσης και σίγουρα δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις της στο σύνολό του. Το όλο κλίμα, όπως διαμορφώνεται, είναι άσχημο και επώδυνο θα έλεγα για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η γενικότερη εντύπωσή μου είναι ότι θα υπάρξουν πολύ διαφορετικές συνέπειες ανά εταιρία, ανάλογα με την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων τους, το είδος των κινδύνων που ασφαλίζουν και το βαθμό που έχουν προστατεύσει την έκθεσή τους στους εν λόγω κινδύνους. Πιστεύω, όμως, ότι κάποια στιγμή, μέσα από όλη αυτή την κατάσταση, θα επικρατήσουν οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν τις πιο στέρεες και ισχυρές βάσεις. Θεωρώ, λοιπόν, ότι όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πρόκληση, με το σκεπτικό ότι θα γίνουμε “σοφότεροι”, διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Πιστεύετε ότι γι’ αυτούς τους λόγους θα δούμε στο μέλλον περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές από ό,τι παλιότερα;
Κ.Σ.:
 Ήδη έχουμε παρατηρήσει τέτοια δραστηριότητα, η οποία θα ενταθεί περισσότερο με την εφαρμογή των IFRS και Solvency II. Πολλές εταιρίες υποχρεώνονται να πουλήσουν θυγατρικές τους, οι οποίες δεν αποτελούσαν την κύρια δραστηριότητά τους. Η κρίση, επίσης, πιθανότατα θα επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της παραγωγικής δραστηριότητας, πράγμα που θα πιέσει κάποιες εταιρείες να συγχωνευτούν, για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα, σχετικά, έξοδα.
Επίσης, το bancassurance, που θεωρείτο πανάκεια στη δεκαετία του ’90, σήμερα επαναπροσδιορίζεται, αφού οι τράπεζες θέλουν να αξιοποιήσουν το υπάρχον δίκτυό τους, αλλά χωρίς το “βαρίδι” του κόστους συντήρησης άλλης μιας εταιρείας. Ήδη, έχουμε δει τέτοιες περιπτώσεις.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την παρουσία και το ρόλο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ιδιαίτερα εν μέσω της κρίσης;
Κ.Σ.:
 Πιστεύω ότι ο ρόλος της Ένωσης, ως θεματοφύλακας της ανάπτυξης του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης, ήταν και είναι πολύ σημαντικός. Μέσω διαφόρων ενεργειών της, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προωθεί την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που απασχολούν την ιδιωτική ασφάλιση στο πλαίσιο της νομοθεσίας του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, προάγει και προστατεύει τα συμφέροντα των μελών της.
Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον όλης της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας να συνεχισθεί και να ενδυναμωθεί περαιτέρω η δράση της Ένωσης.

Και η Εποπτεύουσα Αρχή (ΕΠΕΙΑ); Τι πιστεύετε για την παρουσία, το ρόλο της και τις έως σήμερα ενέργειές της;
Κ.Σ.:
 Πιστεύω στον ενισχυμένο ρόλο της ΕΠΕΙΑ, που έχει ως στόχο τη διασφάλιση της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών και του υγιούς ανταγωνισμού. Η εκτίμησή μου είναι ότι η ΕΠΕΙΑ πρέπει να συνεχίσει το δυναμικό της ρόλο και την έντονη παρουσία της, προκειμένου να “θωρακίσει” τα συμφέροντα των ασφαλιζομένων αλλά και της ασφαλιστικής βιομηχανίας.
   
Η δική σας εταιρία πώς έχει “θωρακιστεί” για τη …νέα τάξη πραγμάτων;
Κ.Σ.:
 Η Interasco Α.Ε.Γ.Α. έχει τα κεφάλαια αλλά και την υποστήριξη μιας μεγάλης δύναμης, για να πορευτεί μέσα σε μια τέτοια κρίση. Να φανταστείτε ότι η Harel, εν μέσω αυτής της ασταθούς οικονομικής συγκυρίας, πρόσφατα αγόρασε μια ασφαλιστική εταιρεία στην Τουρκία, με σκοπό να επεκτείνει την παρουσία της και σε αυτή τη χώρα. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω εδώ ότι το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας είναι ισορροπημένο και σωστά δομημένο για να αντεπεξέλθει σε κινδύνους τέτοιας μορφής –το χαρτοφυλάκιο του κλάδου αυτοκινήτου δεν ξεπερνάει το 50% της παραγωγής, ενώ τα αποθέματά μας είναι επενδεδυμένα με πολύ συντηρητικό τρόπο–, καθώς και οι αντασφαλιστικές μας σχέσεις στο εξωτερικό πιστεύουμε ότι λειτουργούν ανάλογα.
Η εταιρεία μας έχει ένα καλό σύστημα risk management, πράγμα απαραίτητο σε περιόδους κρίσης, έτσι ώστε να αντιδρούμε και να αντιμετωπίζουμε ταχύτατα τις τρέχουσες εξελίξεις.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα επαρκή κεφάλαια που προανέφερα, μας κάνουν να αισθανόμαστε “θωρακισμένοι” και αρκετά αισιόδοξοι.

Μάλιστα. Όπως έχουμε αντιληφθεί, η εταιρεία σας δίνει μεγάλη βαρύτητα στον κλάδο Υγείας. Θέλετε να μας πείτε γιατί;
Κ.Σ.:
 Σε όλους τους κλάδους που ασκεί η εταιρεία μας δίνουμε βαρύτητα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ειδικά στον κλάδο Υγείας δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή.
Αυτό συμβαίνει διότι είναι ένας κλάδος που εμπλέκει την ευζωία και τα συναισθήματα του πελάτη μας περισσότερο από όλους τους άλλους και που πιστεύουμε ότι πραγματικά δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρείας μας.
Ζούμε σε μία εποχή όπου η διασφάλιση της Υγείας δυστυχώς δεν εξασφαλίζεται ικανοποιητικά από τους δημόσιους φορείς. Οι πολίτες νιώθουν ανασφαλείς, γιατί η παρουσία του κράτους είναι τέτοια, που ωθεί τους ασφαλισμένους και στρέφονται όλο και περισσότερο στην ιδιωτική ασφάλιση. Και εδώ παρενθετικά θα αναφέρω ότι, ειδικά για τη χώρα μας, η υιοθέτηση ενός συστήματος συνεργασίας κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών για την παροχή της Υγείας, θα μπορούσε να δώσει καλύτερα αποτελέσματα.  
Με τα δεδομένα του σήμερα, η Interasco, σεβόμενη αυτό το συναίσθημα του ασφαλισμένου, κατόρθωσε μέσα στα δύο αυτά χρόνια να παρέχει στον καταναλωτή την καλύτερη δυνατή φροντίδα και εξασφάλιση Υγείας. Προσφέρουμε στους πελάτες μας σύγχρονα, αξιόπιστα και εξειδικευμένα προγράμματα πλήρους νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής κάλυψης, με ένα ευρύ φάσμα ασφαλιστικών καλύψεων, σε τιμές προσιτές για το μέσο εισόδημα του Έλληνα καταναλωτή. Θέλω να επισημάνω ότι οι τιμές μας είναι προσιτές, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα προϊόντα μας είναι νέα και σωστά τιμολογημένα, χωρίς να περιλαμβάνουν ζημίες που προέρχονται από προϊόντα προηγούμενων δεκαετιών.

Πιστεύετε ότι αρκεί ένα δυνατό όνομα και τα κεφάλαια μιας μεγάλης εταιρείας για να εξασφαλιστεί η επιτυχία;
Κ.Σ.:
 Σίγουρα όχι. Απαραίτητο και αναγκαίο συστατικό για την επιτυχή πορεία μιας εταιρείας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Η Interasco διαθέτει μια εξαιρετική ομάδα εξειδικευμένων στελεχών, τους οποίους διακρίνει το ήθος και ο επαγγελματισμός.
Θέλω να τονίσω ότι το μεγαλύτερο περιουσιακό μας στοιχείο αποτελούν οι συνεργάτες μας. Άλλωστε, πώς θα μπορούσα να έχω διαφορετική άποψη, αφού και εγώ ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου ως πράκτορας. 
Έχουμε εξαιρετική και αμφίδρομη σχέση με τους συνεργάτες μας, οι οποίοι στηρίζουν διαχρονικά τις επιλογές μας, τους παρέχουμε συνεχή εκπαίδευση, άριστη εξυπηρέτηση, αξιόπιστες και ελκυστικές λύσεις, με καθαρούς όρους, για την ασφάλιση των πελατών. Φροντίζουμε να είναι πάντα στην αιχμή της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης που απαιτούν αυτοί οι “ενδιαφέροντες καιροί”. Ταυτόχρονα, οι συνεργάτες μας είναι και η “δεξαμενή” απ’ όπου αντλούμε και αισθανόμαστε το σφυγμό της αγοράς και το κοινό αίσθημα για το τι απαιτείται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των δυσκολιών της εποχής μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Interasco αποτελεί αξιόπιστη και δυναμική παρουσία στο χώρο των ασφαλειών, τηρώντας πιστά τις αρχές και τις αξίες για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

 

 

Προηγούμενο άρθρο«Καλούμε τις τράπεζες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους»,
Επόμενο άρθροAlico: 143.253 αποζημιώσεις το 2008