Οι τυφώνες Harvey, Irma και Maria θα κοστίσουν στη Munich Re € 2,7δις

842
Hurricane Maria

Η Munich Re αναμένει απώλειες ύψους €1,4 δισ. για το τρίτο τρίμηνο, λόγω των μεγάλων απαιτήσεων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των τυφώνων Harvey, Irma και Maria. Ο Όμιλος πλέον αναμένει πολύ μικρά κέρδη για το 2017.

Ο Jorg Schneider, Οικονομικός Διευθυντής της Munich Re δήλωσε σχετικά: «Οι μεγάλες απώλειες από σοβαρές φυσικές καταστροφές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δραστηριότητάς μας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Η κεφαλαιακή μας βάση παραμένει πολύ ισχυρή. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας πλήρης ικανότητα αντασφάλισης. Επιπλέον, η Munich Re έχει αρκετά κεφάλαια για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρει αυτή η εξαιρετική κατάσταση όσον αφορά την κερδοφόρα ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις –οι οποίες εξακολουθούν να είναι γεμάτες με μεγάλη αβεβαιότητα – η Munich Re αναμένει, εξαιτίας των τριών τυφώνων, απώλειες ύψους €2,7 δισ. μετά την αντεκχώρηση. Συμπεριλαμβανομένων των ζημιών για άλλες φυσικές καταστροφές –ιδίως των σεισμών στο Μεξικό– και των ανθρωπογενών ζημιών, οι συνολικές δαπάνες για σημαντικές ζημιές θα ανέλθουν σε €3,2 δισ. το τρίτο τρίμηνο.

Η Munich Re θα παρουσιάσει ζημιά €1,4 δισ. για την περίοδο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Εκτός από τις προαναφερθείσες σημαντικές ζημίες, το τριμηνιαίο αποτέλεσμα θα επηρεαστεί, επίσης, από τις δυσμενείς επιπτώσεις στο IFRS από την ανάκτηση μιας σύμβασης αντασφάλισης ζωής, και –όπως αναμενόταν – από τη χαμηλή θετική συμβολή στο τριμηνιαίο αποτέλεσμα της ERGO. Λεπτομερείς πληροφορίες για τα τριμηνιαία στοιχεία θα δοθούν στις 9 Νοεμβρίου.

Η Munich Re ακολουθεί την υπόθεση ότι θα έχει ένα μικρό ετήσιο κέρδος –με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις προσδοκίες του τελευταίου τριμήνου.

Το τρέχον πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών θα συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί, μέχρι να λήξει κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση του 2018. Μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2017, επαναγοράστηκαν 2,7 εκατ. μετοχές της Munich Re για συνολικό ποσό €485 εκατ.

Στις 15 Μαρτίου, η Munich Re εκτιμούσε ότι τα κέρδη της για το 2017 θα κυμανθούν μεταξύ €2,0 και €2,4 δις. Στις 13 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι οι σοβαρές ζημιές που αναμένονται από τους τυφώνες Harvey και Irma θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ζημιές για το τρίτο τρίμηνο και θα μπορούσαν να διακυβεύσουν τον στόχο κερδοφορίας για το 2017. Από τότε ο τυφώνας Maria  έχει επίσης προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην Καραϊβική.

Προηγούμενο άρθροΟ Κωνσταντίνος Αχής μιλά για την ασφάλιση Κατοικίας Free & Smart της Ορίζων Ασφαλιστικής
Επόμενο άρθρο«Μαύροι κωδικοί»: Ποιοι εκτρέφουν το φαινόμενο και ποιους εξυπηρετεί;