Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν …στην ασφαλιστική αγορά

Εκλογές έγιναν στον Σύνδεσμο Μεσιτών Ασφαλίσεων τον περασμένο μήνα, εκλογές και στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Οι δεύτερες έγιναν στο πλαίσιο της 108ης ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΕΑΕΕ, η οποία ήταν και η αφορμή ανοιχτής εκδήλωσης για όλη την ασφαλιστική αγορά, με προσκεκλημένους ομιλητές τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκη, και τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κ. Μητσοτάκη. Ενώ όμως στον Σύνδεσμο που εκπροσωπεί τους Μεσίτες, το νέο Προεδρείο αντικατοπτρίζει την ένσταση των επαγγελματιών στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται οι ασφαλιστές από τις Τράπεζες, με την –άδικη ίσως επί προσωπικού– μη επανεκλογή της κας Α. Τρύφων της ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ, δεν έγινε κάτι αντίστοιχο και στην ΕΑΕΕ.

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, της Eurolife ERB Ασφαλιστικής, επανεξελέγη για δεύτερη συνεχόμενη θητεία στη θέση του Προέδρου. Το υπόλοιπο προεδρείο της ΕΑΕΕ παρομοίως δεν είχε εκπλήξεις, καθώς στην πλειοψηφία τους οι ίδιοι άνθρωποι επελέγησαν για τις ίδιες θέσεις και  αρμοδιότητες. Αν δεν υπήρχε το τυπικό της διαδικασίας, θα έλεγε κανείς ότι δεν υπήρξε καν ψηφοφορία. Η τοποθέτηση του κ. Σπ. Μαυρόγαλου στη θέση του Γενικού Γραμματέα διόρθωσε την παρατυπία της συμμετοχής του σε όλες τις δράσεις του προηγούμενου Δ.Σ., παρά το ότι δεν ήταν ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΑΕΕ προχώρησε φέτος σε αλλαγή του καταστατικού της, ώστε στο μέλλον το εκλεγμένο μέλος κάθε εταιρείας να μπορεί να παραδώσει τη θέση του στο Διοικητικό Συμβούλιο, σε περίπτωση αποχώρησής του από την εταιρεία του, στον αντικαταστάτη του.

Την ιδιαίτερη σημασία της έχει και η επιλογή του CEO της Allianz Ελλάδος, κ. Πέτρου Παπανικολάου, να απέχει από τις φετινές εκλογές, στέλνοντας ως εκπρόσωπο της εταιρείας στη θέση του, τον κ. Κ. Βερτόπουλο. Ο κ. Ι. Λαπατάς επέλεξε να συμμετέχει ως απλό μέλος στο νέο Δ.Σ., ενώ και ο κ. Ν. Μακρόπουλος δεν συμμετέχει πλέον στο Δ.Σ., μετά και την παραίτησή του προ μηνός από τη θέση του Υπεύθυνου Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων. Μοναδική Κυρία στη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι η κα Νάντια Σταυρογιάννη της DAS (η πλήρης σύνθεση του Δ.Σ. της ΕΑΕΕ εδώ).

 

Χωρίς …ειδήσεις η ανοιχτή εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Στην ανοιχτή εκδήλωση και φέτος παρέστη μεγάλος αριθμός επαγγελματιών της αγοράς, στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών, πράκτορες, μεσίτες, ασφαλιστικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων αντιπροσώπευσης επαγγελματιών και σωματείων και η εποπτική αρχή του Κλάδου, που εκπροσωπήθηκε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα και τη Διευθύντρια της ΔΕΙΑ, κα Ιωάννα Σεληνιωτάκη.

Ο κ. Στουρνάρας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο εποπτικό πλαίσιο της ασφαλιστικής δραστηριότητας και στα οφέλη του. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Πολιτεία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του Νομοσχεδίου που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή για την ενσωμάτωση του τελικού κειμένου της Οδηγίας της Φερεγγυότητας ΙΙ στην ελληνική νομοθεσία, ενώ αναγνώρισε ότι οι νέες υποχρεώσεις που θα προβλέπονται στο εξής για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, ενώ ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο εποπτικό σύστημα και τη διαφάνεια που θα φέρει στην αγορά, η ελληνική εποπτική αρχή παραμένει από τις ελάχιστες –αν όχι η μόνη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών– που δεν δημοσιοποιεί τα παραγωγικά και οικονομικά στοιχεία των εταιρειών  που εποπτεύει, επιτρέποντας έτσι τη διασπορά φημών και κακόβουλων ισχυρισμών που πλήττουν κατά καιρούς ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες. Η διαφάνεια καλό θα ήταν να μην επιβληθεί από ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά να εξασφαλιστεί με όρους που θα υπαγορεύσει η ίδια η ελληνική αγορά και οι φορείς της. Για την ώρα, όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα ούτε για την Τράπεζα της Ελλάδος ούτε για την ΕΑΕΕ.

Ο κ. Σταθάκης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση πλέον –τίμησε και πέρσι την εκδήλωση ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης– δεν επεφύλασσε καμία έκπληξη στο ακροατήριό του. Αφού αναγνώρισε ότι η ασφαλιστική αγορά είναι ένας σημαντικός τομέας της οικονομίας, με δυναμική, που θα πρέπει να στηριχθεί, επανέλαβε τη θέση που και την προηγούμενη χρονιά είχε εκφράσει, ότι δηλαδή το κόμμα του και πλέον κυβέρνηση της χώρας, σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, είναι ταγμένο στο αναδιανεμητικό σύστημα και τον δημόσιο χαρακτήρα του. Είναι συνεπής ιδεολογικά η τοποθέτηση του κ. Σταθάκη και του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο Υπουργός δεν έδωσε απαντήσεις για τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα πρακτικά και άμεσα προβλήματα που ανακύπτουν, καθώς το αναδιανεμητικό σύστημα δεν είναι πλέον βιώσιμο.

Η βιωσιμότητά του δεν απειλείται από κανενός την ιδεολογία, αλλά από τις συνθήκες της πραγματικότητας. Οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να καλύπτουν με τις εισφορές τους, τα επόμενα χρόνια, τις συνταξιοδοτικές ανάγκες και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν συγκεκριμένο και περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, μέσα στον οποίο θα επαρκούν τα αποθεματικά τους. Αυτό δεν είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα φυσικά, αλλά πουθενά στον κόσμο δεν έχει επιλεχθεί ως βιώσιμη μια λύση που να στηρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα στον δημόσιο τομέα.

Λίγο αργά ήρθε δυστυχώς και η παραδοχή του κ. Κ. Μητσοτάκη, ότι είναι ώρα να συνδιαμορφωθεί το πλαίσιο συνεργασίας Ιδιωτικής και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αργά, όχι βεβαίως γιατί δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα, αλλά γιατί η κυβέρνηση πλέον έχει αλλάξει και το κόμμα του κ. Μητσοτάκη απέτυχε στα χρόνια διακυβέρνησής του να προχωρήσει ουσιαστικά και με αποτελέσματα σε αυτή την κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την αναμφισβήτητη υποασφαλισιμότητα του Έλληνα πολίτη, υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι ειδικά στον κλάδο αυτοκινήτων ο νόμος δεν εφαρμόζεται (και εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας το αρμόδιο υπουργείο και οι αρχές δεν κατάφεραν να ελέγξουν επαρκώς τα ανασφάλιστα οχήματα, παρά τις όποιες εξαγγελίες), όμως, ο ώριμος πολίτης θα πρέπει και ο ίδιος να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και ακριβώς αυτό, ανάληψη δηλαδή ευθύνης, δηλώνει η σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Για τη μειωμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στην ασφαλιστική αγορά, ο βουλευτής απέδωσε τις ευθύνες στην ίδια την αγορά.

Ο κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου σημείωσε τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων πολιτικών και ιδιαίτερα του Υπουργού, καθώς το βασικό αίτημα της ΕΑΕΕ από τη νέα κυβέρνηση είναι η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου πάνω σε θέματα που απασχολούν την αγορά. Μια αγορά που, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης, έχασε στα χρόνια της κρίσης περίπου 1,4 δις ευρώ σε παραγωγή ασφαλίστρων.

Από όσα ανέφερε ο κ. Σαρρηγεωργίου στεκόμαστε στην έντονη επισήμανσή του για τον ρόλο των Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών, ο οποίος είπε ότι θα έπρεπε να ήταν περιστασιακός και προσωρινός, αλλά στην περίπτωση της ελληνική αγοράς είναι πλέον μόνιμος. Φαίνεται ότι η Ένωση εξακολουθεί να αναζητά λύσεις στα προβλήματα που της δημιουργούν οι ΕΠΥ, η ενισχυμένη παρουσία των οποίων, όμως, δεν μπορεί παρά να οφείλεται στη στήριξη που λαμβάνουν από μεγάλη μερίδα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, οι οποίοι τις τροφοδοτούν με παραγωγή.

Αν, λοιπόν, υποθέσουμε ότι οι εταιρείες-μέλη της ΕΑΕΕ βλέπουν ως αθέμιτο ανταγωνισμό τους τις δραστηριοποιούμενες με ΕΠΥ εταιρείες και ζητούν τη στήριξη των ασφαλιστών για να καταπολεμήσουν βλαβερά φαινόμενα, μπορούμε να επιστρέψουμε σε έναν αρχικό συλλογισμό του παρόντος σχολίου και να ισχυριστούμε ότι δίκαια ίσως και οι διαμεσολαβούντες θα έπρεπε να ζητούν τη στήριξη των ασφαλιστικών εταιρειών στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται από τις τράπεζες.

Η ΕΑΕΕ, όπως αισιόδοξα δήλωσε ο Πρόεδρός της, έχει οδικό χάρτη με ιεραρχημένες προτεραιότητες ως προς τις διεκδικήσεις και τον προορισμό της. Εμείς ευχόμαστε ο δρόμος προς αυτές να περνάει μέσα από την ειλικρινή συνεννόηση και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία ασφαλιστών και εταιρειών.

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΕΑΕΕ για την εκδήλωση, και εδώ την ομιλία του κ. Σαρρηγεωργίου.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση: