Σε δίλημμα η Εθνική Τράπεζα για την Εθνική Ασφαλιστική

Μέγα το δίλημμα που προκύπτει για τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει για το εν εξελίξει θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Στη σημερινή ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα αναφέρει σχετικά με το θέμα:

«Σε συνέχεια ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αναφορικά με την πώληση του 75% της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων «Η ΕΘΝΙΚΗ» στην Exin Financial Services Holdings BV (“Exin” και η «Συναλλαγή»), η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («ΕΤΕ») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι έλαβε γνώση χθες, μέσω αναφορών σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, για την ύπαρξη νομικών ενεργειών κατά της Exin από την Calamos Family Partners.

Η ΕΤΕ έχει υπογράψει Συμφωνία Αγοράς και Πώλησης Μετοχών με την Exin στις 28 Ιουνίου 2017.

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η ΕΤΕ θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό εφόσον λάβει γνώση τυχόν εξελίξεων που επηρεάζουν τη Συναλλαγή».

 

Η ΕΤΕ επί της ουσίας δεν τοποθετείται για το τι σκοπεύει να κάνει, παρατείνοντας έτσι την περίοδο αβεβαιότητας για τη θυγατρική της ασφαλιστική.

Τα σενάρια – επιλογές της Τράπεζας είναι είτε να τερματίσει τη διαδικασία με την EXIN άμεσα, “απευθυνόμενη” στη συνέχεια στη FOSUN, είτε να περιμένει την καταληκτική ημερομηνία (28η Μαρτίου 2018) για να ανακοινώσεις τις αποφάσεις της.

Η Τράπεζα φαίνεται ότι προσανατολίζεται στη δεύτερη περίπτωση, παρά το ότι πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος πιστοποιούν την ύπαρξη κενών στον φάκελο που έχει υποβάλει η ΕΧΙΝ, τα οποία μεγιστοποιούνται μετά τη δημοσιοποίηση της εσωτερικής διαμάχης που υπάρχει στο επενδυτικό σχήμα και την αγωνιώδη προσπάθεια να βρεθούν νέοι εταίροι.

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΧΙΝ, στον απόηχο της ανακοίνωσης, από πλευράς Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης, ότι κατέθεσαν δικαστική αγωγή κατά της Exin Financial Services Holdings BV, ζητώντας την άμεση εξόφληση κεφαλαίου άνω των 41 εκατ. δολαρίων, πλέον τους τόκους, έχει ως εξής:

«Η EXIN παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην ολοκλήρωση της συναλλαγής της Εθνικής στο καθορισμένο χρονικό διάστημα

Η EXIN ενημερώθηκε πρόσφατα ότι ένας από τους συνεργάτες της επέλεξε να εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την ύπαρξη δικαστικής αγωγής κατά της EXIN. Η EXIN δεν σχολιάζει τις δικαστικές αγωγές ούτε τις απειλές για δικαστικές αγωγές.

Η EXIN παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην ταχεία ολοκλήρωση της συναλλαγής της Εθνικής Ασφαλιστικής εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών».

 Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, εάν η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας εξαρτάτο μόνον από επιχειρηματικά κριτήρια, οι Κινέζοι θα εφέροντο ως… φαβορί. Ουδείς, όμως, μπορεί να αγνοήσει τον σπουδαίο ρόλο των γεωπολιτικών κριτηρίων, τα οποία, ωστόσο, επ’ ουδενί δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα χειρισμού αλλά και την ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας.

Ως εκ τούτων, ευτυχώς, λέμε εμείς, που η Εθνική Ασφαλιστική έχει τη συγκεκριμένη ηγεσία, η οποία αποτελεί τη μόνη ορατή εγγύηση για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες της, τους πελάτες της-ασφαλισμένους, αλλά και το σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας, που και αυτή λαβωμένη εξέρχεται, όποτε εξέλθει, από τη δοκιμασία του αναγκαστικού εγχειρήματος πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλώσει διεκδικητική στάση, αν και προσδοκά οφέλη από την… ταλαιπωρία της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να καταγραφεί ότι συνυπογράφουμε, ως κλαδικό περιοδικό, τους προβληματισμούς για τον ρόλο των χρηματοοικονομικών συμβούλων της Εθνικής Τράπεζας για τη συναλλαγή, όπως αυτοί διατυπώθηκαν από τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής. Και πιο συγκεκριμένα: οι Morgan Stanley και Goldman Sachs τι ακριβώς αξιολόγησαν και έλεγξαν για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας;

Δημήτρης Ρουχωτάς

Διαβάστε επίσης: ΕΤΕ και ΔΕΙΑ προ των ευθυνών τους.