Συνεχής αύξηση του πολιτικού κινδύνου παγκοσμίως

Οι Πολιτικοί Κίνδυνοι και οι απειλές βίας και συγκρούσεων βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της ΑΟΝ (Political Risk Map Report).

Ειδικότερα ο κίνδυνος πολέμου, ακόμα και μεταξύ των υπερδυνάμεων του πλανήτη, είναι στα υψηλότερα επίπεδα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1991.

Ο αυξανόμενος γεωπολιτικός ανταγωνισμός, ο ρωσικός και κινέζικός ρεβιζιονισμός και η αδύναμη δυτική ηγεσία, τουλάχιστον σε επίπεδο διεθνούς διπλωματίας οδήγησαν στην αύξηση του κινδύνου ένοπλων συγκρούσεων.

Η αύξηση της πόλωσης σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με πολιτικά, οικονομικά και οικονομικά θέματα, στις ώριμες δημοκρατίες και ο διχασμός μεταξύ των δυτικών δυνάμεων μπροστά σε πολύπλοκες απειλές, συνέβαλαν επίσης στην επιδείνωση του επιπέδου ασφαλείας παγκοσμίως.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε χώρες της Δύσης διπλασιάστηκαν την περασμένη χρονιά από 96 το 2016 σε 204 το 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση του Μεσίτη, υπάρχει ένας αριθμός εμπόλεμων ζωνών διεθνώς που εξακολουθούν να λειτουργούν ως φυτώρια παραγωγής διεθνούς τρομοκρατίας αν και η παγκόσμια απειλή από το IS (Islamic State) μοιάζει να έχει σταδιακή μείωση.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων (1.092) ήταν σταθερός σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιθέσεις ήταν λιγότερο θανατηφόρες.

Ωστόσο ο τομέας του τουρισμού αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, επισημαίνει η AON. Η βιομηχανία του τουρισμού για προφανείς λόγους έλκει τους τρομοκράτες. Το 2017 τουλάχιστον 35 επιθέσεις παγκοσμίως στόχευσαν απευθείας χώρους όπως ξενοδοχεία και θέρετρα, nightclubs, αστικές συγκοινωνίες και αξιοθέατα.

Το περασμένο έτος ο πολιτικός κίνδυνος αυξήθηκε σε 11 χώρες.

Οι εμπορικές διασυνδέσεις των Ασιατικών χωρών χαλαρώνουν με την Αμερική και εντείνονται με την Κίνα.

Το μερίδιο εξαγωγών της Ασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έπεσε από 23% το 2000 σε περίπου 12% τα τελευταία χρόνια. Αντιθέτως οι εξαγωγές προς την Κίνα έχουν υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας το 23%.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΑΟΝ, 40% των χωρών είναι εκτεθειμένες σε κίνδυνο τρομοκρατίας και δολιοφθορών, 60% είναι εκτεθειμένες σε κίνδυνο πολιτικών αναταραχών και το ένα τρίτο των χωρών παγκοσμίως βρίσκονται αντιμέτωπες με κίνδυνο εξέγερσης, πολέμου ή πραξικοπήματος. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο κίνδυνος αυξήθηκε για περισσότερες χώρες από ό,τι εκείνες στις οποίες μειώθηκε.